Navigációs útvonal

Frissítve : 04/04/2016

family

De facto élettársi kapcsolat

Ha Ön partnerével folyamatos jelleggel együtt él, és kapcsolatuk szilárd alapokon nyugszik, Önt az EU egész területén megilletik bizonyos jogok, még akkor is, ha élettársi kapcsolatát nem jegyeztette be egyik hatóságnál sem.

Ha uniós lakosként be nem jegyzett élettársával másik EU-tagállamba költözik, és bizonyítani tudja, hogy együtt, illetve hosszú távú partnerkapcsolatban élnek egymással, az új lakhelye szerinti országnak elő kell segítenie, hogy az Ön partnere az országba beutazhasson és ott tartózkodjon. Ez attól függetlenül így van, hogy az Ön partnere uniós tagország állampolgára-e vagy sem.

Ha a kérdéses EU-tagállam elismeri, a de facto élettársi kapcsolat meghatározott jogokkal és kötelezettségekkel jár az Ön és partnere számára a vagyonjog, az örökösödés és a különválást követő tartásdíjfizetés terén is.

Ezek a jogok különösen fontosak az azonos nemű párok számára, mivel nem mindegyik tagország engedélyezi számukra, hogy házasságot kössenek, vagy hogy élettársi kapcsolatukat bármilyen módon bejegyeztessék.

A legtöbb uniós ország azonban nem határozta meg pontosan, hogyan bizonyíthatja valaki, hogy együtt, illetve hosszú távú partnerkapcsolatban él párjával.

Ha Ön olyan országban lakik, ahol (azonos nemű párjával) nem köthet házasságot, és nem jegyeztetheti be élettársi kapcsolatukat - illetve ha ezt valamilyen okból nem akarja megtenni –, megoldást jelenthet, ha ún. együttélési szerződést kötnek egymással annak érdekében, hogy partnerkapcsolatuk egyes kérdéseit rendezzék.

A gyakorlatban azonban még a szerződés megkötése sem jelent garanciát arra, hogy jogainak gond nélkül érvényt tud majd szerezni.

Vagyonnal kapcsolatos jogviták esetén általánosságban véve annak az országnak a jogszabályait kell alkalmazni, ahol a felek nem tudnak egymással megegyezésre jutni.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

    Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

    Retour au texte en cours.