Navigointipolku

Päivitetty : 04/04/2016

family

Avoliitot

Jos asut yhdessä puolisosi kanssa vakituisesti ja jatkuvasti, teillä on eräitä koko EU:n alueella päteviä oikeuksia, vaikkette olisikaan rekisteröineet suhdettanne virallisesti.

Jos muutat avopuolisosi kanssa toiseen EU-maahan, kyseisen maan on sallittava puolisosi maahantulo ja asuminen maassa, jos voitte todistaa, että asutte yhdessä tai että teillä on muunlainen pysyvä parisuhde. Tämä pätee riippumatta siitä, onko puolisosi EU-kansalainen.

Sellaisissa EU-maissa, joissa avoliitolla on laillinen asema, on teillä myös tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka koskevat omaisuutta, perimisasioita ja elatusmaksuja asumuseron jälkeen.

Nämä oikeudet ovat erityisen tärkeitä samaa sukupuolta oleville pariskunnille, sillä he eivät voi kaikissa EU-maissa mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhdettaan muulla tavoin.

Useimmissa EU-maissa kuitenkaan ei ole tarkasti määritelty, miten todistat pitkäaikaisen parisuhteen tai avoliiton olemassaolon.

Jos asut maassa, jossa naimisiinmeno samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa tai parisuhteen rekisteröiminen ei ole mahdollista - tai jos päätätte, ettette halua tehdä kumpaakaan - eräs vaihtoehto saattaa olla keskinäisen avoliittosopimuksen laatiminen. Sopimuksella voitte sopia tietyistä avoliittoanne koskevista asioista.

Käytännössä avoliittosopimuskaan ei kuitenkaan välttämättä takaa oikeuksienne toteutumista.

Jos omaisuusasioista tulee kiistaa, sovelletaan yleensä sen maan lainsäädäntöä, jossa kiista syntyi.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa

    Tässä tapauksessa EU:n 27 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

    Retour au texte en cours.