Navigációs útvonal

Frissítve : 27/06/2014

family

Szülői felelősség

A szülői felelősség azt jelenti, hogy szülőként Ön tartozik felelősséggel kiskorú gyermeke gondozásáért, neveléséért és - adott esetben - a gyermek tulajdonát képező vagyon kezeléséért. A szülők joga és kötelezettsége egyben az is, hogy a gyermek törvényes képviseletét ellássák.

Az anyák és azok az apák, akik házasságban élnek gyermekük anyjával, az uniós tagországok mindegyikében automatikusan szülői felelősséggel tartoznak gyermekükért. Az esetek többségében a szülők közösen gyakorolják a szülői felelősséget.

Az azonban országról országra eltér, hogy azok az apák, akik nem élnek házasságban gyermekük anyjával, rendelkeznek-e a szülői felelősség körébe tartozó jogokkal és kötelezettségekkel.

Az alábbi oldalakon tájékoztatással szolgálunk arról, hogyan szabályozzák az egyes uniós országok a szülői felelősség kérdését.

Válasszon országot:

Felügyeleti és láthatási jog

A felügyeleti és a láthatási joggal kapcsolatos kérdésekben az uniós tagállamok saját nemzeti joga az irányadó, ez pedig országról országra változik. Az egyes országok nemzeti joga határozza meg, ki kapja meg a felügyeleti jogot, kizárólagos vagy pedig közös felügyeletről lesz-e szó, ki dönthet a gyermek oktatásával kapcsolatos kérdésekben, ki kezeli a gyermek vagyonát stb.

Mindazonáltal az EU-tagországok mindegyike elismeri a gyermekek azon jogát, hogy mindkét szülőjükkel személyes és közvetlen kapcsolatot tartsanak fenn - még abban az esetben is, ha a szülők nem ugyanabban az országban élnek.

Különválás, illetve a házasság felbontása esetén fontos meghatározni, hogy a gyermekek kizárólagos jelleggel az egyik szülőnél maradnak-e, vagy pedig a szülők felváltva viselnek majd gondot rájuk. A szülők megállapodhatnak egymással arról, hogyan kívánják a szülői felügyeletet gyakorolni.

Ha nem tudnak egymással megállapodásra jutni, az ügyet nagy valószínűséggel bíróság elé viszik. A gyermek érdekét mérlegelve a bíróság dönt a felügyeleti jog gyakorlásáról, és a gyermek lakhelyét is a bíróság határozza meg.

Azokban az esetekben, melyek több országot érintenek (például ha a szülők nem ugyanabban az országban élnek), a szülői felelősséggel kapcsolatos ügyekben a gyermek szokásos tartózkodási helye szerinti ország bírósága illetékes. Bizonyos feltételek teljesülése esetén a válni készülő házastársak megállapodhatnak egymással arról, hogy a házasságuk felbontásáról határozó bíróság a válás kapcsán egyúttal a szülői felelősség kérdéséről is döntsön.

A bírói ítélet elismerése és végrehajtása

A szülői felelősség kérdésében az uniós országok valamelyikében hozott bírósági határozatokat a többi uniós országban is elismerik anélkül, hogy ehhez különleges eljárást kellene kérelmezni. A bírósági ítélet végrehajtását rendes eljárásбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) hivatott megkönnyíteni.

A linkre kattintva Ön is utánanézhet, hogyan lehet a szülői felelősség kérdésében az uniós országok valamelyikében hozott határozatokat más EU-országokban elismertetni és végrehajtatniбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv).

Ha pedig segítségre van szüksége, forduljon a szülői felelősség kérdésében illetékes központi hatóságokhozбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv).

Kivétel - Dánia

A szülői felelősséggel - például a joghatósággal, valamint a bírósági döntések elismerésével és végrehajtásával kapcsolatos - európai uniós szabályok nem vonatkoznak Dániára.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása