Navigacijski put

Ažurirano : 27/06/2014

family

Roditeljska odgovornost

Kao majka ili otac odgovorni ste za odgoj, obrazovanje i imovinu svojeg djeteta (ako ona postoji). Također ih imate pravo zakonski zastupati.

U svim državama EU-a majka automatski ima roditeljsku odgovornost za svoje dijete, kao i vjenčani otac. U većini slučajeva roditelji zajednički koriste ta prava.

Nevjenčani očevi - propisi o tome ima li nevjenčani otac navedena prava i obveze razlikuju se po državama.

Saznajte više o pravilima u vezi s roditeljskom odgovornošću u državi koja se odnosi na vas:

Odaberite:

Skrbništvo i prava na posjećivanje

Skrbništvo i prava na posjećivanje jedinstvena su za svaku državu. Nacionalni zakoni određuju tko će imati skrbništvo, hoće li ono biti pojedinačno ili zajedničko, tko će odlučivati o obrazovanju djeteta, tko će upravljati imovinom djeteta i slična pitanja.

U svim državama EU-a, međutim, priznaje se djetetovo pravo na osobni odnos i neposredni kontakt s oba roditelja, čak i ako roditelji žive u različitim državama.

U slučajevima razvoda ili rastave,važno je odrediti hoće li djeca živjeti s jednim roditeljem ili naizmjenično kod oba roditelja. Vi i vaš bivši partner možete zatražiti postizanje sporazuma o tome.

Ako ne možete postići sporazum, vjerojatno ćete ići na sudkoji će odlučiti u najboljem interesu djeteta o vašim pravima skrbništva te posebice odrediti mjesto boravka djeteta.

U situacijama kada je riječ o više država (ako, primjerice, roditelji ne žive u istoj državi), sudovi nadležni za provođenje postupaka utvrđivanja roditeljske odgovornosti su sudovi u državi u kojoj dijete obično živi. Pod određenim uvjetima možete se sa supružnikom usuglasiti da sud koji donosi odluku o vašoj rastavi bude i sud koji će donijeti odluku o roditeljskoj odgovornosti u vezi s vašim razvodom.

Priznavanje i izvršenje

Odluke suda o roditeljskoj odgovornosti donesene u nekoj državi EU-a priznaju se u svim drugim državama bez posebnog postupka. Njihova je primjena olakšana standardnim postupkomбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv).

Saznajte kako se odluke o roditeljskoj odgovornosti donesene u jednoj državi EU-a mogu priznati i primijenitiбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) u drugoj državi

Središnja tijelaбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) nadležna za roditeljsku odgovornost mogu vam pomoći u specifičnom slučaju.

Iznimka - Danska

Pravila EU-a o roditeljskoj odgovornosti, primjerice o sudskoj nadležnosti, priznavanju ili izvršenju, ne odnose se na Dansku.

Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Savjetujte se o pravima u EU-u / Riješite problem s tijelom javne uprave