Navigacijska pot

Posodobitev : 17/10/2016

family

Ugrabitev otroka

Kaj storiti, če vaš partner odpelje vajinega otroka v drugo državo EU (brez vašega dovoljenja in v nasprotju z odločbo sodišča)?

Sprožite lahko sodni postopek za vrnitev otroka. Pomagajo vam lahko osrednji organi, ki so pristojni za mednarodne ugrabitve otrok. Osrednji organi, ki obravnavajo mednarodne ugrabitve otrok

Če izpolnjujete zakonske pogoje, bo sodišče države EU, v katero ste odpeljali otroka, odločilo o morebitni vrnitvi otroka.

Možni izjemi:

  • če otroku v državi, kjer je prej živel s staršem, preti nevarnost
  • če je otrok toliko star, da lahko sam izjavi, da se ne želi vrniti

Sodišče mora med postopkom zaslišati tako starša kot otroka.

Sprememba odločbe sodišča

Spremembo odločbe o vzgoji in varstvu otroka je mogoče doseči samo s pritožbo na sodišču, ki je odločbo sprejelo.

Spremembo odločbe o dodelitvi otroka ni mogoče doseči tako, da ugrabite otroka in ga odpeljete v drugo državo EU ter od tamkajšnjega sodišča zahtevate novo sodno odločbo o vzgoji in varstvu otroka.

Izjeme

Ta pravila se ne uporabljajo za Dansko, Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico.

Danska, Islandija, Norveška in Švica uporabljajo haaško konvencijo o ugrabitvi otrok iz leta 1980, français Deutsch español português English zato se vsi primeri ugrabitve v teh državah obravnavajo v skladu s to konvencijo oziroma drugimi mednarodnimi sporazumi.

Praktični primer

Dodelitev otroka v varstvo in vzgojo

Irena in Vincenzo, ki se ločujeta, sta 14 let živela v Italiji. Italijansko sodišče je leta 2013 njuno hčerko Alessandro dodelilo Vincenzu in odredilo začasno namestitev otroka v otroški dom v Pisi. Irena je še isti dan s hčerko odpotovala v Slovenijo.

Slovensko sodišče je priznalo odločbo italijanskega in začelo postopek vrnitve otroka očetu, vendar se je Irena pritožila.

Slovensko sodišče je hčerko začasno dodelilo Ireni z obrazložitvijo, da bi namestitev v dom otroku prizadejala nepopravljive psihološke posledice. Poleg tega je Alessandra v sodnem postopku izrazila željo, da ostane pri materi v Sloveniji.

Vincenzo se je pritožil na odločbo slovenskega sodišča in pritožbo tudi dobil. Alessandro so odpeljali nazaj v Italijo.

Zakonodaja EU
  • Pristojnost, priznavanje in izvrševanje sodnih odločb v zakonskih sporih in sporih v zvezi s starševsko skrbjo čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Javna posvetovanja
Potrebujete pomoč podporne službe?
Pomoč in svetovanje