Navigacijska pot

Posodobitev : 04/04/2016

family

Starševska ugrabitev otroka

Če vaš nekdanji partner protipravno odpelje vajinega otroka v drugo državo EU (brez vašega dovoljenja in v nasprotju z odločitvijo sodišča v državi EU, v kateri z otrokom živite), lahko sprožite sodni postopek za vrnitev otroka.

Pomagajo vam lahko pravosodni organi , ki so pristojni za mednarodne ugrabitev otrok.

Ko bodo sproženi ustrezni sodni postopki v državi, v katero so otroka odpeljali, bo sodišče v tej državi zahtevalo vrnitev otroka staršu – pod pogojem, da so izpolnjeni vsi zakonski pogoji.

Možni izjemi:

  • če otroku v državi, kjer je prej živel s staršem, preti nevarnost,
  • če je otrok toliko star, da lahko sam izjavi, da se ne želi vrniti.

Sodišče mora načeloma zaslišati tako starša kot otroka.

Spremembo odločitve o dodelitvi otroka ni mogoče doseči tako, da ugrabite otroka in ga odpeljete v drugo državo EU ter od tamkajšnjega sodišča zahtevate dodelitev otroka.

Spremembo odločitve o dodelitvi otroka je mogoče doseči samo s pritožbo na sodišču, ki je odločitev sprejelo.

Izjema

Ta pravila se ne uporabljajo za Dansko in države EGP (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica).

Danska, Islandija, Norveška in Švica so podpisnice haaške konvencije o ugrabitvi otrok iz leta 1980 français English, zato se vsi primeri ugrabitve obravnavajo v skladu s to konvencijo oziroma drugimi mednarodnimi sporazumi.

 

Primer

Dodelitev otroka v varstvo in vzgojo

Irena in Vincenzo, ki se ločujeta, sta 14 let živela v Italiji. Italijansko sodišče je leta 2007 njuno hčerko Alessandro dodelilo Vincenzu in odredilo začasno namestitev otroka v otroški dom v Pisi. Irena je še isti dan s hčerko odpotovala v Slovenijo.

Slovensko sodišče je priznalo odločitev italijanskega in začelo postopek vrnitve otroka očetu, vendar se je Irena pritožila.

Po načelu varstva koristi otroka je slovensko sodišče hčerko začasno dodelilo Ireni, češ da bi namestitev v dom otroku prizadejala nepopravljive posledice. Poleg tega je Alessandra v sodnem postopku izrazila željo, da ostane pri materi v Sloveniji.

Vincenzo se je pritožil na odločbo slovenskega sodišča in pritožbo tudi dobil. Alessandro so odpeljali nazaj v Italijo.

Zakonodaja EU
  • Pristojnost, priznavanje in izvrševanje sodnih odločb v zakonskih sporih in sporih v zvezi s starševsko odgovornostjo čeština Dansk Deutsch Ελληνικά español suomi français magyar italiano Nederlands polski português română svenska English
Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje