Navigációs útvonal

Frissítve : 27/06/2014

family

Gyermek szülő általi jogellenes elvitele

Ha volt házastársa, illetve élettársa közös gyermeküket jogellenesen (azaz az Ön engedélye nélkül, illetve az Ön és a gyermek lakhelye szerinti EU-tagállam bírósága által hozott döntéssel ellentétesen) másik uniós tagországba viszi, Ön bírósági eljárást indíthat annak érdekében, hogy gyermekét visszaszerezze.

A szükséges lépések megtételéhez segítséget kérhet a gyermekek külföldre történő jogellenes elvitele ügyében illetékes központi hatóságoktólбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv).

Amint megindul a bírósági eljárás abban az országban, ahová házastársa, illetve élettársa a gyermeket jogellenesen magával vitte, az ottani bíróság ítéletében elrendeli majd, hogy a gyermeket vissza kell vinni Önhöz - feltéve, hogy teljesülnek az ehhez szükséges jogi követelmények.

A fentiek alól kivételt képezhet az az eset, ha:

  • a gyermek elhelyezése az eredeti lakhely szerinti országban veszélyt jelenthet a gyermekre nézve;
  • a gyermek elég idős ahhoz, hogy kijelentse, nem kíván a felügyeleti joggal rendelkező szülőhöz visszatérni.

Elvileg mind a gyermek számára, mind annak a szülőnek a számára, akinek eredetileg odaítélte a bíróság a gyermeket, lehetővé kell tenni, hogy az eljárás során a bíróság meghallgassa őket.

Ebből következik, hogy a felügyeleti jog kérdésében az egyik EU-tagországban meghozott bírósági ítéletet a döntéssel elégedetlen szülő nem helyeztetheti úgy hatályon kívül, hogy a gyermeket jogellenesen másik uniós tagállamba viszi, és ott az elhelyezés ügyében bírósági pert indít.

Ha Ön elégedetlen a felügyeleti joggal kapcsolatos döntéssel, annak az országnak a bíróságához kell fordulnia, ahol a határozatot meghozták.

Kivételek

A fenti szabályok nem vonatkoznak Dániára, illetve az EGT-tagországokra (Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra).

Dánia, Izland, Norvégia és Svájc is aláírta viszont 1980-ban a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló ún. Hágai Egyezménytбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv), ezért az említett országokat érintő, gyermekek jogellenes külföldre vitelével kapcsolatos ügyekben - más nemzetközi megállapodásokkal együtt - ez az egyezmény az irányadó.

Konkrét eset

A felügyeleti jog védelmében

Irena és Vincenzo 14 éven keresztül Olaszországban élt. A pár jelenleg válófélben van. 2007-ben az olasz bíróság Vincenzónak ítélte a pár közös gyermeke, Alessandra feletti felügyelet jogát, és elrendelte, hogy a gyermeket ideiglenesen egy Pisában található gyermekotthonban helyezzék el. Az ítélet kihirdetésének napján Irena a lányával együtt Szlovéniába utazott.

A szlovén bíróság helyt adott az olasz bíróság határozatának, és visszaviteli eljárást indított, ám az anya nem fogadta el a döntést.

A gyermek érdekére hivatkozva a szlovén bíróság ideiglenes felügyeleti jogot ítélt meg az anyának azon az alapon, hogy a gyermek maradandó lelki sérülést szenved, ha gyermekotthonban helyezik el Olaszországban. Maga Alessandra is Szlovéniában akart maradni édesanyjával a bírósági eljárás ideje alatt.

Vincenzo fellebbezett a szlovén bíróság határozata ellen, és megnyerte a pert. Az ügy azzal zárult, hogy Alessandrát visszavitték Olaszországba.

Segítség és tanácsadás

Segítség és tanácsadás

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban / Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása