Navigacijski put

Ažurirano : 27/06/2014

family

Otmica djeteta od strane roditelja

Ako je vaš partner nezakonito odveo vaše dijete u neku drugu državu EU (bez vašeg dopuštenja ili protivno sudskoj odluci države EU u kojoj živite vi i dijete), vi možete pokrenuti sudski postupak radi vraćanja djeteta.

Središnje službeбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) odgovorne za međunarodne otmice djece mogu vam pomoći poduzeti potrebne korake.

Nakon pokretanja postupka u državi u koju je dijete odvedeno, tamošnji će sudovi naložiti povratak djeteta, pod uvjetom da su zadovoljeni svi pravni uvjeti.

Moguće iznimke

  • ako je dijete možda u opasnosti u državi u kojoj je živjelo prije otmice
  • ako je dijete dovoljno staro da izjavi da ne želi povratak.

Teoretski i vi i vaše dijete tijekom postupka morate dobiti mogućnost da vas sud sasluša tijekom postupka.

Ne možete poništiti odluku o skrbništvu otmicom djeteta i pokretanjem postupka na sudu druge države EU za donošenje drukčije odluke o skrbništvu.

Ako želite pokušati dobiti drukčiju odluku o skrbništvu, morate se obratiti sudu u državi u kojoj je odluka donesena.

Iznimke

Ta se pravila ne odnose na Dansku ili države EGP-a (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku).

Danska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska pridružile su se Haškoj konvenciji o otmici djece iz 1980. godineбългарски (bg)czech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv) pa se slučajevi koji se odnose na te države provode u skladu s tom konvencijom ili drugim međunarodnim ugovorima.

Priča za primjer

Osiguravanje poštovanja prava skrbništva

Irena i Vincenzo živjeli su u Italiji 14 godina, ali sada se razvode. 2007. godine jedan je talijanski sud dodijelio Vincenzu skrbništvo nad njihovom kćeri Alessandrom i naložio da se ona privremeno smjesti u dječji dom u Pisi. Istog je dana Irena napustila Italiju i otišla u Sloveniju sa svojom kćeri.

Slovenski je sud priznao nalog talijanskog suda i pokrenuo postupak vraćanja Alessandre ocu, ali se Irena usprotivila toj odluci.

U najboljem interesu djeteta slovenski je sud dodijelio Ireni privremeno skrbništvo nad Alessandrom na temelju činjenice da bi njezino smještanje u dječji dom u Italiji moglo izazvati nepovratnu traumu. Tijekom sudskog postupka u Sloveniji Alessandra je također izrazila želju da ostane s majkom.

Vincenzo je podnio pritužbu protiv odluke slovenskog suda i dobio spor. Alessandra je vraćena u Italiju.

Pomoć i savjeti

Pomoć i savjeti

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Savjetujte se o pravima u EU-u / Riješite problem s tijelom javne uprave