Navigacijski put

Ažurirano : 04/04/2016

family

Otmica djeteta od strane roditelja

Ako je vaš partner nezakonito odveo vaše dijete u neku drugu državu EU (bez vašeg dopuštenja ili protivno sudskoj odluci države EU u kojoj živite vi i dijete), vi možete pokrenuti sudski postupak radi vraćanja djeteta.

Središnje službe odgovorne za međunarodne otmice djece mogu vam pomoći poduzeti potrebne korake.

Nakon pokretanja postupka u državi u koju je dijete odvedeno, tamošnji će sudovi naložiti povratak djeteta, pod uvjetom da su zadovoljeni svi pravni uvjeti.

Moguće iznimke

  • ako je dijete možda u opasnosti u državi u kojoj je živjelo prije otmice
  • ako je dijete dovoljno staro da izjavi da ne želi povratak.

Teoretski i vi i vaše dijete tijekom postupka morate dobiti mogućnost da vas sud sasluša tijekom postupka.

Ne možete poništiti odluku o skrbništvu otmicom djeteta i pokretanjem postupka na sudu druge države EU za donošenje drukčije odluke o skrbništvu.

Ako želite pokušati dobiti drukčiju odluku o skrbništvu, morate se obratiti sudu u državi u kojoj je odluka donesena.

Iznimke

Ta se pravila ne odnose na Dansku ili države EGP-a (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku).

Danska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska pridružile su se Haškoj konvenciji o otmici djece iz 1980. godine français English pa se slučajevi koji se odnose na te države provode u skladu s tom konvencijom ili drugim međunarodnim ugovorima.

 

Priča za primjer

Osiguravanje poštovanja prava skrbništva

Irena i Vincenzo živjeli su u Italiji 14 godina, ali sada se razvode. 2007. godine jedan je talijanski sud dodijelio Vincenzu skrbništvo nad njihovom kćeri Alessandrom i naložio da se ona privremeno smjesti u dječji dom u Pisi. Istog je dana Irena napustila Italiju i otišla u Sloveniju sa svojom kćeri.

Slovenski je sud priznao nalog talijanskog suda i pokrenuo postupak vraćanja Alessandre ocu, ali se Irena usprotivila toj odluci.

U najboljem interesu djeteta slovenski je sud dodijelio Ireni privremeno skrbništvo nad Alessandrom na temelju činjenice da bi njezino smještanje u dječji dom u Italiji moglo izazvati nepovratnu traumu. Tijekom sudskog postupka u Sloveniji Alessandra je također izrazila želju da ostane s majkom.

Vincenzo je podnio pritužbu protiv odluke slovenskog suda i dobio spor. Alessandra je vraćena u Italiju.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje