Навигационна пътека

Актуализация : 29/04/2015

education-youth

Признаване на университетски дипломи

Няма автоматично признаване

В ЕС няма автоматично признаване на универститеските дипломи. Ако искате да продължите образованието си в друга страна от ЕС, може да ви се наложи да преминете национална процедура на признаване на вашата академична степен или диплома. Ако вече знаете, че по-късно ще искате да учите в друга страна, проверете дали дипломата ви ще бъде призната там.

Правителствата на страните от ЕС носят отговорност за своите образователни системи и могат да прилагат свои собствени правила, включително да признават или не академични квалификации, получени другаде.

Лична история

Проучете дали чуждата държава ще признае дипломата ви

Катрин завършва университет в Германия. След това се мести във Франция, за да продължи образованието си, но открива, че френските органи не признават дипломата ѝ и искат от нея да получи удостоверение за своите квалификации от френски университет. След дискусия с един френски университет тя успява да получи признаване на дипломата си като еквивалентна на “licence” – вид френска диплома, отговаряща на тригодишен курс на обучение и покриваща много по-малко материал от вече покрития от нея в Германия. Въпреки това Катрин трябва да учи цели 2 години във Франция, преди да може да кандидатства за курса, който е искала да следва там.

Поискайте „сравняване“ на вашата степен

Обикновено можете да получите „декларация за сравнимост“ на вашата университетска степен, в което се посочва как тя се съотнася към дипломите, издавани в страната от ЕС, в която отивате. За да го направите, свържете се с центъра ENIC/NARIC в тази страна. Това може да бъде вашата родна страна, ако се връщате в нея след образование в чужбина, или друга страна от ЕС, ако отивате там, за да продължите образованието си.

В зависимост от страната, в която се оценяват дипломите ви, и от целта на оценяването, центърът ENIC/NARIC ще направи оценката сам или ще прехвърли документите ви на компетентния орган.

Преди това не забравяйте да проверите:

  • колко ще струва услугата (дали има такса)
  • колко време ще отнеме оценката – от няколко седмици до няколко месеца в зависимост от страната, целта и сложността на досието ви
  • какъв вид документ ще получите – пълно приравняване или сравнителен доклад
  • какво можете да направите, ако не сте съгласни с оценката (как да обжалвате)

Ако предоставите документи във формат „Европас“ (като например приложение към дипломатаczech (cs)dansk (da)Deutsch (de)eesti (et)ελληνικά (el)English (en)español (es)Français (fr)Gaeilge (ga)italiano (it)latviešu (lv)lietuvių (lt)magyar (hu)Malti (mt)Nederlands (nl)polski (pl)português (pt)română (ro)slovenčina (sk)slovenščina (sl)suomi (fi)svenska (sv)), дипломата ви ще може да бъде сравнена и призната по-лесно.

Професионални квалификации

На тази страница е разгледано само признаването на академични квалификации. Признаването на професионални квалификации в ЕС – т.е. на дипломите, даващи достъп до дадена професия, например в областта на правото или медицината – е регламентирано от друг набор правила на ЕС.

Помощ и съвети

Помощ и съвети

Свържете се със специализираните служби за помощ

В този случай 27-те държави от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.