Navigacijska pot

Povej naprej 
	Facebook
  
	Twit it
  
	Povej naprej: Google+
  
	linkedIn

Univerza

Posodobitev : 14/01/2014

education-youth

Zdravstveno varstvo

Zdravstveno varstvo med študijem v tujini

Državljani EU, ki se odpravljajo na študij v drugo državo EU, naj pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje preverijo, ali bodo zavarovani tudi v času študija v tujini.

Nekateri zavodi krijejo stroške zdravljenja v drugi državi samo določen čas.  V takem primeru se boste morali prijaviti v javni zdravstveni sistem v državi študija ali skleniti zasebno zdravstveno zavarovanje.

Če domače zdravstveno zavarovanje velja tudi v času študija v tujini, morate s seboj vzeti veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo boste potrebovali ob obisku zdravnika v tujini in za povračilo morebitnih stroškov.

Obrazci E111 in E128 niso več veljavni. Zaprositi morate za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Zdravstveni sistem v tujini se bo po vsej verjetnosti razlikoval od domačega.  V nekaterih državah boste morali na primer plačati pregled neposredno zdravniku.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja zaprosite pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje ali pri zavodu, pri katerem so zavarovani vaši starši ali zakonec, če vas vzdržujejo.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja vam morajo izdati pred odhodom na študij v tujino.

Starejši študenti in delavci

Nekateri zavodi za zdravstveno zavarovanje ne pokrivajo stroškov zdravljenja med študijem v tujini:

  • študentom, starejšim od 28 ali 30 let,
  • študentom doktorskega študija, ki jih glede na njihov vir dohodka lahko štejejo za delavce rezidente, in ne za študente.

V takem primeru boste morali skleniti zasebno zdravstveno zavarovanje ali se prijaviti v javni zdravstveni sistem v državi študija.

Primer

Pozanimajte se o zdravstvenem zavarovanju

Wim je belgijski državljan. Ko je odšel študirat na Nizozemsko, je s seboj vzel tudi veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Wim je nameraval med študijem delati za krajši delovni čas. Toda po nizozemski zakonodaji morajo vsi, ki so v delovnem razmerju, skleniti osnovno zdravstveno zavarovanje na Nizozemskem (približno 1100 evrov na leto), tudi če imajo veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Zaradi stroškov osnovnega zdravstvenega zavarovanja se Wimu zaposlitev ni več splačala.

Potrebujete pomoč?

Footnote

V tem primeru 27 držav članic EU + Islandija, Lihtenštajn in Norveška

Retour au texte en cours.