Kruimelpad

Delen op 
	Delen op Facebook
  
	Delen op Twitter
  
	Delen op Google+
  
	Delen op linkedIn

Universiteit

Bijgewerkt : 14/01/2014

education-youth

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg en studeren in het buitenland

Voordat je gaat studeren in een ander EU-land, moet je aan je eigen zorgverzekeraar vragen of je voor de volledige duur van je studie in het buitenland bent verzekerd.

Soms is de duur van de verzekering namelijk beperkt als je in een ander land woont.  Als dat zo is, dan moet je je apart verzekeren of inschrijven bij het gezondheidszorgstelsel van het land waar je gaat studeren.

Als je onder de ziektekostenverzekering van je eigen land blijft vallen tijdens je studie, moet je een geldige Europese zorgpas hebben voor het ontvangen van medische zorg en voor de vergoeding van de kosten.

De E111- en E128-formulieren zijn niet meer geldig. Je moet nu een Europese zorgpas aanvragen.

Houd er rekening mee dat er grote verschillen zijn in Europa op het gebied van ziektekostenverzekering. In sommige landen moet je de dokter contant betalen, in andere landen is dat niet het geval.

Europese zorgpas

Je kunt een Europese zorgpas krijgen van je eigen zorgverzekeraar of die van je ouders of echtgeno(o)t(e) als je via hen bent verzekerd.

Je moet de Europese zorgpas hebben vóór je vertrek naar het buitenland voor studie.

Oudere studenten en werknemers

Het kan voorkomen dat de zorgverzekeraar van je eigen land je niet verzekert voor studie in het buitenland.

  • Dit overkomt met name studenten die ouder dan 28 of 30 zijn.
  • Het komt ook voor dat assistenten in opleiding of doctoraatsstudenten als werknemers worden beschouwd, afhankelijk van wie hen betaalt.

In dat geval moet je je particulier verzekeren of inschrijven bij de nationale gezondheidszorg van het land waar je studeert.

Een voorbeeld

Hoe zit het met de sociale zekerheid van je land van studie?

Wim, uit België, is in Nederland gaan studeren aan de universiteit. Hij had een geldige Europese zorgpas meegenomen. Wim wilde deeltijdwerk gaan doen tijdens zijn studie. Maar in Nederland ben je verplicht je aan te sluiten bij de nationale basiszorgverzekering als je er werkt, ook als je een geldige Europese kaart hebt. De extra kosten van 1.100 euro maakten werken een stuk minder interessant dan Wim had gedacht.

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht? Zit u met een probleem?

Footnote

In dit geval de 27 EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

Retour au texte en cours.