Navigointipolku

Jaa 
	Jaa Facebookissa
  
	Lähetä Twitteriin
  
	Jaa Google+:ssa
  
	Jaa LinkedInissa

Korkeakoulu

Päivitetty : 14/01/2014

education-youth

Terveydenhuolto

Ulkomailla opiskelevan terveydenhuolto

Jos olet toiseen EU-maahan opiskelemaan muuttava EU:n kansalainen, tarkista, kattaako oman maasi sairausvakuutus ulkomaiset terveydenhuoltokulusi koko opintojesi ajan.

Eräät kansalliset sairausvakuutuslaitokset vastaavat toisessa maassa annettavan terveydenhuollon kustannuksista vain rajallisen ajan.  Jos näin on sinun tapauksessasi, sinun on rekisteröidyttävä opiskelumaasi terveydenhuoltojärjestelmään tai otettava yksityinen sairausvakuutus.

Jos olet oman kotimaasi sairausvakuutuksen piirissä ulkomailla opiskellessasi, sinulla on oltava voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti, jotta saat asuinmaassasi lääkärinhoitoa ja voit anoa korvauksia sinulle koituneista kuluista.

E111- ja E128-lomakkeet eivät ole enää voimassa vaan ne on korvattu eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Ota huomioon, että järjestelmät voivat poiketa omassa maassasi käytössä olevista: eräissä maissa esimerkiksi lääkärin vastaanotolla on maksettava heti, vaikka sinulle voi olla tutumpi järjestelmä, jossa rahaa ei käytetä lainkaan.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Saat eurooppalaisen sairaanhoitokortin omalta sairausvakuutuslaitokseltasi tai vanhempiesi tai puolisosi sairausvakuutuslaitokselta, jos olet heidän huollettavansa.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on hankittava ennen kuin lähdet ulkomaille opiskelemaan.

Aikuisopiskelijat ja työntekijät

Kaikissa tapauksissa oman maasi sairausvakuutuslaitos ei vastaa terveydenhuoltokustannuksistasi ulkomailla opiskelun aikana.

  • Näin on yleensä, jos olet yli 28- tai 30-vuotias.
  • Myös väitöskirjaa tekeviä opiskelijoita pidetään joskus opiskelijoiden sijasta maassa asuvina työntekijöinä, riippuen heidän rahoituslähteestään.

Tällaisessa tapauksessa sinun on otettava yksityinen sairausvakuutus tai liityttävä isäntämaasi terveydenhuoltojärjestelmään.

Esimerkkitapaus

Ota selvää paikallista sosiaaliturvaa koskevista säännöistä

Wim on Belgian kansalainen, joka on muuttanut Alankomaihin yliopistotutkinnon suorittamista varten. Mukanaan hänellä oli voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti. Wim aikoi tehdä osa-aikatöitä opintojensa aikana. Alankomaissa työskentelevän on kuitenkin pakko ottaa maan oma perussairausvakuutus, joka maksaa noin 1 100 euroa vuodessa, vaikka hänellä olisikin voimassa oleva eurooppalainen sairaanhoitokortti. Perussairausvakuutuksen kustannusten vuoksi työnteko olikin kalliimpaa kuin Wim oli odottanut.

Tarvitsetko apua?

Footnote

Tässä tapauksessa EU:n 27 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja

Retour au texte en cours.