Sti

Del på 
	Del på Facebook
  
	Send til Twitter
  
	Del på google+
  
	Del på linkedIn

Universitet

Opdateret : 14/01/2014

education-youth

Sygesikring

Sygesikring, mens du læser i udlandet

Hvis du som EU-borger vil læse i et andet EU-land, skal du tjekke med sygesikringen i dit hjemland, om du er dækket under hele dit studieforløb i udlandet.

I nogle lande dækker sygesikringen kun i et begrænset tidsrum i et andet land.  Hvis det er tilfældet for dig, er du nødt til at blive registreret hos den offentlige sygesikring i det land, hvor du læser, eller tegne en privat sygeforsikring.

Hvis du er dækket af dit hjemlands sygesikring under dine studier i udlandet, skal du have et gyldigt europæisk sygesikringsbevis med for at kunne få lokal lægehjælp og søge om at få eventuelle omkostninger refunderet.

Alle  E111- og E128-blanketter er nu ugyldige. Du skal søge om at få et europæisk sygesikringsbevis.

Vær forberedt på, at systemerne er forskellige fra land til land. I nogle lande skal man f.eks. betale direkte hos lægen, selv om du måske er vant til et system, hvor der ikke bliver overdraget penge.

Det europæiske sygesikringsbevis

Du kan få et europæisk sygesikringsbevis hos din sygesikring eller der, hvor dine forældre eller din ægtefælle har deres sygesikring, hvis de forsøger dig.

Du skal have dit europæiske sygesikringsbevis, inden du rejser til udlandet for at læse.

Ældre studerende og lønmodtagere

Dine udgifter til sundhedspleje vil undertiden ikke blive dækket af dit hjemlands sygesikring, mens du læser i udlandet:

  • Det er ofte tilfældet, hvis du er over 28 eller 30 år gammel.
  • Nogle ph.d.-studerende kan også blive betragtet som fastboende og ikke som studerende afhængigt af, hvor de får penge fra.

I så fald skal du tegne en privat sundhedsforsikring eller melde dig til værtslandets nationale sygesikring.

Sagseksempel

Sæt dig ind i de lokale regler for sygesikring

Wim fra Belgien tog til Holland for at læse på universitetet. Han havde et gyldigt europæisk sygesikringsbevis med. Han ville arbejde på deltid, mens han læste. I Holland skal man imidlertid tegne den grundlæggende nationale sygeforsikring, som koster omkring 1 100 euro om året, hvis man har job i landet - selv hvis man allerede har et gyldigt europæiske sygesikringsbevis. Udgifterne til den grundlæggende nationale sygeforsikring gjorde det noget dyrere at arbejde, end Wim havde regnet med.

Har du stadig brug for hjælp?

Har du stadig brug for hjælp?

Fandt du ikke de oplysninger, du ledte efter? Har du et problem, du skal have løst?

Footnote

I dette tilfælde de 27 EU-lande plus Island, Liechtenstein og Norge

Retour au texte en cours.