Navigacijska pot

Šolnina in finančna pomoč

 • Sem češki državljan in živim v Združenem kraljestvu od svojega 12. leta starosti. Rad bi se vpisal na britansko univerzo, vendar za študij potrebujem štipendijo. Kje lahko zaprosim zanjo - pri čeških ali britanskih organih?

  Najprej pri britanskih organih - Države EU morajo tuje državljane (državljane EU) s stalnim prebivališčem v državi članici obravnavati enako kot svoje državljane. Za stalno prebivališče velja 5 let nepretrganega prebivanja.

  Če boste na dan začetka študija v Veliki Britaniji živeli vsaj 5 let, boste upravičeni do enakih štipendij kot britanski študenti.

 • Sem poljski državljan in sem diplomiral na poljski univerzi. Zanima me podiplomski študij v Franciji. Ali lahko zaprosim za štipendijo na Poljskem ali v Franciji?

  LAHKO POSKUSITE - Države EU niso dolžne podeljevati štipendij ali posojil študentom iz drugih držav EU. Prav tako niso dolžne podpirati svojih državljanov, če se odločijo za študij v tujini.

  O tem odločajo države same: štipendije v nekaterih državah državljanom ne omogočajo študija v tujini.

  Za dodatne informacije o štipendijah in posojilih se obrnite na pristojne organe.

 • Ali bom izgubil državno štipendijo, če oddidem na študij v tujino?

  MOGOČE - Vaša država odloči, ali vam bo podelila štipendijo za študij v tujini: pozanimajte se o pravilih

  Če štipendijo dobite, mora država zagotoviti, da pravila za podeljevanje štipendij ne uvajajo neupravičenih omejitev glede mobilnosti.

 • Sem danski državljan in me zanima študij v Nemčiji, vendar nemška univerza zahteva, da plačam šolnino. Ali niso evropski državljani, ki študirajo v drugi državi EU, oproščeni plačila šolnine?

  NE - Evropska zakonodaja ne določa, da ste oproščeni šolnine, pač pa vas morajo pristojni organi obravnavati enako kot državljane države, v kateri želite študirati. Če morajo v tem primeru nemški študenti plačati šolnino, jo morate plačati tudi sami.

 • Sem francoski državljan in me zanima študij na Irskem. Irski državljani ne plačujejo šolnine na irskih univerzah, ali to velja tudi zame?

  DA - Vsi državljani EU lahko po zakonodaji EU študirajo v kateri koli državi EU pod enakimi pogoji, kot veljajo za domače državljane. V tem primeru je treba francoske državljane glede šolnine obravnavati enako kot irske študente.

 • Na škotski univerzi, kjer študiram, plačujem (sem Anglež) višjo šolnino kot domačini in študenti iz drugih držav EU. Ali gre za diskriminacijo in ali mi EU pri tem lahko pomaga?

  NE - Ker gre za odnose med Združenim kraljestvom in njegovimi državljani, je to notranja zadeva in ne evropske zakonodaje.

Pomoč in svetovanje

Pomoč in svetovanje

Niste našli želenih informacij? Ste naleteli na težave?

Nasveti glede vaših pravic

Reševanje težav z organi javne uprave