Navigacijska pot

Šolnina in finančna pomoč

 • Sem češki državljan in živim v Združenem kraljestvu od svojega 12. leta starosti. Rad bi se vpisal na britansko univerzo, vendar za študij potrebujem štipendijo. Kje lahko zaprosim zanjo - pri čeških ali britanskih organih?

  Najprej pri britanskih organih - Države EU morajo tuje državljane (državljane EU) s stalnim prebivališčem v državi članici obravnavati enako kot svoje državljane. Za stalno prebivališče velja 5 let nepretrganega prebivanja.

  Če boste na dan začetka študija v Veliki Britaniji živeli vsaj 5 let, boste upravičeni do enakih štipendij kot britanski študenti.

 • Sem poljski državljan in sem diplomiral na poljski univerzi. Zanima me podiplomski študij v Franciji. Ali lahko zaprosim za štipendijo na Poljskem ali v Franciji?

  LAHKO POSKUSITE - Države EU niso dolžne podeljevati štipendij ali posojil študentom iz drugih držav EU. Prav tako niso dolžne podpirati svojih državljanov, če se odločijo za študij v tujini.

  O tem odločajo države same: štipendije v nekaterih državah državljanom ne omogočajo študija v tujini.

  Za dodatne informacije o štipendijah in posojilih se obrnite na pristojne organe.

 • Ali bom izgubil državno štipendijo, če oddidem na študij v tujino?

  MOGOČE - Vaša država odloči, ali vam bo podelila štipendijo za študij v tujini: pozanimajte se o pravilih

  Če štipendijo dobite, mora država zagotoviti, da pravila za podeljevanje štipendij ne uvajajo neupravičenih omejitev glede mobilnosti.

 • Sem danski državljan in me zanima študij v Nemčiji, vendar nemška univerza zahteva, da plačam šolnino. Ali niso evropski državljani, ki študirajo v drugi državi EU, oproščeni plačila šolnine?

  NE - Evropska zakonodaja ne določa, da ste oproščeni šolnine, pač pa vas morajo pristojni organi obravnavati enako kot državljane države, v kateri želite študirati. Če morajo v tem primeru nemški študenti plačati šolnino, jo morate plačati tudi sami.

 • Sem francoski državljan in me zanima študij na Irskem. Irski državljani ne plačujejo šolnine na irskih univerzah, ali to velja tudi zame?

  DA - Vsi državljani EU lahko po zakonodaji EU študirajo v kateri koli državi EU pod enakimi pogoji, kot veljajo za domače državljane. V tem primeru je treba francoske državljane glede šolnine obravnavati enako kot irske študente.

 • Na škotski univerzi, kjer študiram, plačujem (sem Anglež) višjo šolnino kot domačini in študenti iz drugih držav EU. Ali gre za diskriminacijo in ali mi EU pri tem lahko pomaga?

  NE - Ker gre za odnose med Združenim kraljestvom in njegovimi državljani, je to notranja zadeva in ne evropske zakonodaje.

Pomoč in svetovanje