Cale de navigare

Taxe şi ajutor financiar

 • Sunt cetăţean de naţionalitate daneză şi aş dori să studiez într-o universitate din Germania, însă aceasta îmi cere să plătesc taxe de studii. Din câte ştiu, cetăţenii UE care studiază într-un alt stat membru sunt scutiţi de la plata acestor taxe. Am dreptate?

  NU - Legislaţia UE nu prevede scutirea de la plata taxelor de studii, ci faptul că trebuie să fiţi tratat ca şi cetăţenii ţării în care doriţi să studiaţi. În acest caz, atâta timp cât studenţii germani plătesc taxe de studii, şi dumneavoastră va trebui să faceţi acelaşi lucru.

 • Sunt cetăţean francez şi aş dori să studiez în Irlanda. Întrucât universităţile din Irlanda nu percep taxe de studii pentru cetăţenii irlandezi, pot beneficia şi eu de această scutire?

  DA - Legislaţia europeană prevede faptul că cetăţenii UE au dreptul de a utiliza sistemul de educaţie al ţării în care se stabilesc, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii statului membru respectiv. În cazul dumneavoastră, cetăţenii francezi ar trebui să fie trataţi la fel ca şi studenţii irlandezi, în ceea ce priveşte taxele de studii.

 • Sunt cetăţean englez şi studiez la o universitate din Scoţia. Mi se aplică taxe de studii mai mari decât cele percepute studenţilor scoţieni şi celor veniţi din alte ţări ale UE. Poate fi vorba despre un caz discriminare, care ţine de competenţa UE?

  NU - Având în vedere faptul că este vorba despre relaţiile dintre Regatul Unit şi cetăţenii săi, este o situaţie care ţine de dreptul intern şi în acest caz nu poate fi invocată legislaţia UE.

 • Sunt cetăţean ceh şi locuiesc în Regatul Unit de la vârsta de 12 ani. Aş dori să urmez cursurile unei universităţi britanice, însă, pentru a face faţă cheltuielilor, am nevoie de o bursă. Căror autorităţi ar trebui să mă adresez - celor cehe sau celor britanice?

  În primul rând, autorităţilor britanice - Guvernele ţărilor UE trebuie să ofere acelaşi tip de sprijin atât propriilor cetăţeni, cât şi cetăţenilor străini (resortisanţi ai unui stat membru al UE) care sunt rezidenţi permanenţi pe teritoriul lor. Rezidenţă permanentă înseamnă o perioadă de 5 ani de şedere continuă.

  Prin urmare, dacă la data începerii cursurilor pe care doriţi să le urmaţi, locuiţi în Regatul Unit de cel puţin 5 ani, dispuneţi de aceleaşi drepturi de a obţine o alocaţie de întreţinere ca şi studenţii britanici.

 • Sunt cetăţean polonez, proaspăt absolvent de studii universitare în Polonia. Doresc să mă înscriu la un program de master în Franţa. Sunt îndreptăţit să primesc o bursă de studiu din partea Poloniei sau a Franţei?

  ESTE POSIBIL - Guvernele ţărilor UE nu sunt obligate să ofere burse sau să faciliteze acordarea de împrumuturi pentru studii studenţilor din alte state membre şi nici nu au datoria să ofere sprijin cetăţenilor lor care studiază în străinătate.

  În aceste cazuri, decizia aparţine în totalitate guvernelor respective: în anumite cazuri, alocaţiile de întreţinere pot fi o piedică pentru cetăţenii UE care vor să studieze în străinătate.

  Pentru a afla care este sprijinul de care puteţi beneficia, contactaţi autorităţile competente din ambele ţări.

 • Risc să pierd alocaţia de întreţinere acordată de guvernul ţării mele dacă studiez în străinătate?

  DA, ESTE POSIBIL - Guvernul ţării dumneavoastră vă poate retrage dreptul de a beneficia de alocaţia de întreţinere dacă studiaţi în străinătate. Contactaţi autorităţile competente pentru a afla care sunt regulile în acest caz.

  Cu toate acestea, dacă guvernul acordă astfel de alocaţii studenţilor aflaţi în situaţia dumneavoastră, trebuie să vă asiguraţi că nu v-au fost impuse restricţii nejustificate care vă afectează libertatea de circulaţie.

Ajutor