Navigacijski put

Školarina i financijska pomoć

 • Danac sam i želio bih studirati u Njemačkoj – da bih ondje studirao, moram platiti školarinu. Nisu li državljani EU-a koji studiraju u drugoj državi članici EU-a oslobođeni plaćanja školarine?

  NE - Niste oslobođeni plaćanja školarine na temelju zakonodavstva EU-a. Zakonodavstvo EU-a propisuje da se prema vama treba postupati jednako kao prema državljaninima zemlje u kojoj želite studirati. U tom slučaju, ako njemački studenti moraju platiti školarinu, morate je platiti i vi.

 • Francuz sam i želio bih studirati u Irskoj. Budući da irski državljani ne plaćaju školarinu za studiranje na irskim sveučilištima, imam li i ja pravo na oslobođenje od plaćanja?

  DA - Na temelju zakonodavstva EU-a svi državljani EU-a imaju se pravo uključiti u obrazovni sustav države domaćina pod istim uvjetima kao državljani te zemlje. U tom slučaju, to znači da se prema francuskim državljanima treba postupati jednako kao prema irskim studentima u vezi plaćanja školarine.

 • Pohađam sveučilište u Škotskoj koje mi naplaćuje (Englez sam) veću školarinu od one koju naplaćuje domaćim studentima iz Škotske i studentima iz drugih država članica EU-a. Nije li to slučaj diskriminacije i može li mi EU pomoći?

  NE - Budući da je u ovom slučaju riječ o odnosu između Ujedinjene Kraljevine i njezinih državljana, to je isključivo unutarnja situacija koja nije ni na koji način povezana s europskim zakonodavstvom.

 • Čeh sam i živim u Ujedinjenoj Kraljevini od svoje 12. godine. Želio bih ovdje studirati ali si to mogu priuštiti samo ako dobijem stipendiju. Kojim nadležnim tijelima bih trebao podnijeti zahtjev– češkim ili britanskim?

  Prije svega britanskim nadležnim tijelima - vlade EU-a trebaju osigurati istu podršku stranim državljanima (građanima EU-a) koji imaju stalno boravište kao što to osiguravaju svojim vlastitim državljanima. Stalno boravište podrazumijeva petogodišnji neprekidni boravak.

  Ako na dan početka Vašeg studija već živite u Ujedinjenoj Kraljevini 5 godina ili više, imate pravo na istu stipendiju kao i britanski studenti.

 • Poljak sam, upravo sam završio dodiplomski studij u Poljskoj i želio bih upisati diplomski studij u Francuskoj. Imam li pravo na studentsku stipendiju u Poljskoj ili Francuskoj?

  MOŽDA - Vlade EU-a nisu obvezne davati stipendije ili zajmove studentima iz drugih država članica EU-a. Isto tako, nisu obvezne pomagati svojim državljanima ako oni odluče studirati u inozemstvu.

  Te su odluke potpuno u nadležnosti dotičnih vlada. U nekim državama članicama ne mogu se dobiti stipendije za studij u inozemstvu.

  Stupite u kontakt s nadležnim tijelima u obje države kako biste saznali kako vam one mogu pomoći.

 • • Hoću li izgubiti stipendiju svoje vlade ako odem studirati u inozemstvo?

  MOŽDA - Vaša vlada može odlučiti hoće li vam dati stipendiju ako odete studirati u inozemstvo: saznajte koja pravila primjenjuju u vezi s tim.

  Međutim, ukoliko vaša vlada osigurava podršku, ona mora osigurati da pravila o prihvatljivosti ne podrazumijevaju neopravdano ograničenje slobode kretanja.

Pomoć i savjeti