Navigációs útvonal

Megosztás! 
	Megosztás Facebookon!
 
	Megosztás Twitteren!
 
	Megosztás Google-n!
 
	Megosztás LinkedIn-en!

Egyetemi felvételi követelmények

 • Szeretnék más uniós országban egyetemi tanulmányokat folytatni, ám ehhez a hatóságok szerint nyelvvizsgát kell tennem. Joguk van-e a hatóságoknak ilyen követelményt támasztani?

  IGEN - Az illetékes hatóságoknak joguk van felkérni Önt arra, hogy nyelvvizsgát tegyen. Ezt a szabályt azonban ésszerű határok közt kell alkalmazniuk, és bizonyos esetekben az egyéni körülményeket figyelembe véve esetlegesen kivételt tehetnek. Így például eltekinthetnek a vizsgától azok esetében, akik éltek, illetve dolgoztak olyan országban, ahol a lakosság beszéli a szóban forgó nyelvet.

 • Hollandiában szereztem diplomát, most pedig Spanyolországban szeretném folytatni a tanulmányaimat. Az ottani egyetem azonban nem ismeri el a spanyollal egyenértékűnek a holland képesítést, és az oklevél megléte felvételi követelménynek számít azon a szakon, amelyre be szeretnék iratkozni. Tud-e az EU ez ügyben segíteni?

  LEHETSÉGES - Az egyetemi oklevelek elismerése a tagállami kormányok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Az Európai Bizottság csak akkor léphet közbe, ha:

  • a képesítés elismerésének megtagadása állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősül;
  • az aránytalanul hosszadalmas vagy költséges eljárások az Ön szabad mozgásának korlátozásaként értelmezhetők.

  Elképzelhető, hogy a fogadó ország ENIC-NARIC központja English (a felsőfokú végzettség elismerésével foglalkozó európai szintű hálózat) segíteni tud Önnek, az Ön országában működő partnerintézménnyel együttműködésben.

További segítségre van szüksége?

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a keresett információt? Megoldandó problémája adódott?

Kérjen tanácsot az Önt megillető uniós jogokkal kapcsolatban

Tagállami hatóságokkal kapcsolatos problémák megoldása