Navigacijski put

Prijemni i upisni uvjeti

 • Želio bih studirati u drugoj državi i nadležna tijela od mene zahtijevaju polaganje jezičnog testa. Imaju li pravo to zahtijevati?

  DA - Odgovarajuća nadležna tijela imaju pravo zahtijevati polaganje jezičnog testa. Međutim, ta bi se pravila trebala razmjerno primjenjivati, uz mogućnost iznimki, kako bi se u obzir mogle uzeti pojedinačne okolnosti – na primjer, ako ste živjeli ili radili u zemlji koristeći jezik te zemlje.

 • Diplomirao sam u Nizozemskoj i želio bih nastaviti studij u Španjolskoj. Međutim, tamošnje sveučilište odbija priznati diplomu koju sam stekao u Nizozemskoj kao istovrijednu diplomi španjolskog sveučilišta koja je potrebna za upis na studij koji želim pohađati. Možete li mi pomoći?

  MOŽDA - Priznavanje obrazovnih kvalifikacija isključiva je odgovornost nacionalnih vlada. Europska komisija može intervenirati samo u slučaju:

  • ako odbijanje priznavanja kvalifikacija predstavlja diskriminaciju na temelju nacionalnosti
  • o ako se nerazmjerno dugi ili skupi postupci mogu tumačiti kao ograničavanje slobode kretanja.

  Putem ENIC-NARIC ureda u zemlji domaćinu English (mreža priznavanja obrazovnih kvalifikacija u Europi) možete stupiti u kontakt s istim uredom u vašoj zemlji.

Pomoć i savjeti