Navigációs útvonal

Frissítve : 07/10/2014

education-youth

Iskolakezdés másik uniós országban

Uniós polgárként az Ön gyermekei jogosultak arra, hogy bármelyik EU-tagországban iskolai oktatásban részesüljenek. Erre ugyanolyan feltételek mellett kell számukra lehetőséget biztosítani, mint a kérdéses ország állampolgárainak.

Joguk van arra is, hogy saját korcsoportjuknak megfelelő osztályba kerüljenek, és hogy nyelvtudásuktól függetlenül tanulmányaikat ugyanazon a szinten folytassák, ahol a származás helye szerinti országban abbahagyták.

Ha Ön uniós polgár, aki munkavállalás céljából másik EU-tagországba költözik, gyermekeinek az uniós jog értelmében joguk van új lakhelyükön ingyenes nyelvoktatásban részesülni annak érdekében, hogy könnyebben be tudjanak illeszkedni az ottani iskolarendszerbe.

Figyelem: készüljenek fel arra, hogy új lakhelyükön az iskolarendszer jelentős mértékben eltérhet attól, amihez hazájukban hozzászoktak. Egyes országokban például nagyon korán kettéválik az oktatás és a szakképzés.

Ez az oka annak, hogy a más uniós országban kiadott iskolai bizonyítványokat az EU-tagországok nem ismerik el automatikusan. Bizonyos országokban a gyermekek helyi iskolai beíratása előtt a nemzeti hatóságoknál kérvényezni kell iskolai bizonyítványuk elismerését.

Konkrét eset

Fontos, hogy gyermeke zökkenőmentesen beilleszkedjen az új rendszerbe

A háromgyermekes Owens család Walesből Franciaországba költözött. A költözés idején a gyermekek életkora 9, 12 és 17 év volt. A legidősebb gyerek ekkor már egy éve megkezdte a felkészülést arra a záróvizsgára, mely az Egyesült Királyságban az emelt szintű érettséginek feleltethető meg, és amelyet a diákok rendszerint három tantárgyból tesznek le két évig tartó tanulmányokat követően.

Miután megtudták, hogy a francia középiskolákban a tanulók teljesen más rendszerben érettségiznek - többnyire tizenkét tárgyból tesznek záróvizsgát –, a szülők úgy látták jónak, ha legnagyobb gyermekük (a városhoz közeli nemzetközi iskolában) folytatja a felkészülést a brit emelt szintű érettségire, és csak két fiatalabb gyermeküket íratták be a helyi francia iskolába.

Ha tájékozódni szeretne arról, milyen az iskolarendszer az új lakhelye szerinti országban, válassza ki a kérdéses országot az alábbi legördülő menüből.

Melyik ország iskolarendszere érdekli?

Válasszon országot:

Figyelem: az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a külső webhelyek tartalmáért.

Segítség és tanácsadás

Footnote

Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia

Retour au texte en cours.