Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 02/09/2016

shopping

Αθέμιτες τιμολογιακές πρακτικές

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι έμποροι οφείλουν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων με σαφήνεια, ώστε να μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα και να κάνετε τις επιλογές σας πλήρως ενημερωμένοι – ανεξάρτητα από τον τρόπο συσκευασίας των προϊόντων ή τον αριθμό μονάδων που πωλούνται σε συσκευασία του ενός.

Οι εταιρείες υποχρεούνται εκ του νόμου, όταν διαφημίζουν ή πωλούν ένα προϊόν, να είναι απολύτως σαφείς όσον αφορά την τιμή του.

Πλήρεις πληροφορίες για τις τιμές

Η τιμή προσφοράς πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους φόρους και τα έξοδα αποστολής. Επίσης, θα πρέπει να σας πληροφορούν εκ των προτέρων για τυχόν επιπλέον έξοδα τα οποία δεν μπορούν να υπολογιστούν από πριν.

Μια αληθινή ιστορία

Ο Στίβεν, από τη Σκωτία, βρήκε σε ιστοσελίδα αεροπορικής εταιρείας κάποιες πολύ φθηνές πτήσεις για την Ισπανία. Όμως, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης, διαπίστωσε ότι η τελική τιμή ήταν διπλάσια λόγω διαφόρων προσαυξήσεων που δεν αναφέρονταν σε κανένα από τα στάδια της κράτησης.

Ο Στίβεν επικοινώνησε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, όπου τον ενημέρωσαν ότι η αρχική τιμή ήταν απλά και μόνο ενδεικτική. Ωστόσο, με ένα τηλεφώνημα στο κέντρο καταναλωτών της Σκωτίας, έμαθε ότι, παρότι οι αεροπορικές εταιρείες δικαιούνται να χρεώνουν επιπλέον τυχόν αποσκευές ή γεύματα εν πτήσει, εντούτοις οφείλουν να το δηλώνουν ευθύς εξαρχής (μαζί με όλες τις άλλες επιπλέον επιβαρύνσεις, φόρους κ.λπ.). Επίσης, τα μη προαιρετικά επιπλέον έξοδα, όπως τα διοικητικά τέλη ή τα τέλη πληρωμών, πρέπει πάντα να περιλαμβάνονται στην αρχική τιμή.

Μετά από σχετική παρέμβαση του κέντρου καταναλωτών, η αεροπορική εταιρεία υποχρεώθηκε να αναφέρει με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο, ήδη από την αρχή της διαδικασίας κράτησης, κάθε επιπρόσθετη τιμολόγηση.

Όταν κάτι διαφημίζεται ως "δωρεάν", δεν υποχρεούστε να πληρώσετε τίποτα άλλο εκτός από τα εξής:

  • το κόστος της απάντησης στη διαφήμιση,
  • το κόστος παραλαβής ή αποστολής του προϊόντος.

Εύκολη σύγκριση χάρη στην τιμή ανά μονάδα

Θα πρέπει να μπορείτε να συγκρίνετε τιμές, μάρκες και μεγέθη συσκευασιών, π.χ. για να δείτε πόσα θα εξοικονομήσετε αν αγοράσετε κορν-φλέικς σε μεγάλη οικογενειακή συσκευασία αντί σε συσκευασία του ενός.

Για διευκόλυνσή σας, κάθε προϊόν πρέπει να φέρει όχι μόνο την τιμή πώλησης, αλλά και την τιμή ανά μονάδα – π.χ. την τιμή ανά κιλό ή λίτρο. Η πληροφορία αυτή πρέπει να είναι σαφής, ευανάγνωστη και εύκολα αναγνωρίσιμη.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις διαφημίσεις που αναφέρουν τιμή πώλησης.

Παράδειγμα

Η Ναντίν ζει στο Βέλγιο, κοντά στα γερμανικά σύνορα, και έχει ένα κοριτσάκι 5 μηνών, την Κλάρα. Επειδή γρήγορα κατάλαβε πόσο ακριβές είναι οι πάνες για μωρά, άρχισε να συγκρίνει τις τιμές ανάμεσα στα διάφορα μαγαζιά του Βελγίου και της Γερμανίας.

Έτσι, βρήκε έναν Γερμανό έμπορο ο οποίος πωλούσε τις ίδιες πάνες σε μεγαλύτερη συσκευασία αλλά στην ίδια τιμή. Κοιτώντας πιο προσεκτικά την τιμή της μονάδας, συνειδητοποίησε ότι η γερμανική συσκευασία περιείχε 140 πάνες, ενώ η βελγική μόνο 90, με αποτέλεσμα η τελευταία να είναι πολύ πιο ακριβή. Έσπευσε τότε να αγοράσει όλες τις πάνες από το γερμανικό κατάστημα.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την τιμή της μονάδας προτού προβείτε σε κάποια αγορά.

Εξαιρέσεις

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά παραδείγματα προϊόντων για τα οποία μπορεί να μην ισχύουν οι κανόνες μοναδιαίας τιμολόγησης, είτε επειδή η αναγραφή της μοναδιαίας τιμής θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση, είτε λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα ή σκοπού των προϊόντων αυτών:

  • προϊόντα που πωλούνται από αυτόματα μηχανήματα,
  • αγαθά που πωλούνται σε δημοπρασίες,
  • έργα τέχνης και αντίκες.
Νομοθεσία της ΕΕ
Δημόσιες διαβουλεύσεις
Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

Βοήθεια ή συμβουλές από το ευρωπαϊκό κέντρο καταναλωτών της χώρας σας English

Ζητήστε βοήθεια ή συμβουλή από την ένωση καταναλωτών της χώρας σας čeština Eesti English

Εν προκειμένω, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

Retour au texte en cours.