Навигационна пътека

Актуализация : 02/09/2016

shopping

Нелоялно ценообразуване

В целия ЕС продавачите трябва да посочват цените на стоките достатъчно ясно, за да можете лесно да сравнявате сходни продукти и да сте добре информиран, преди да направите избор, независимо от това как са пакетирани стоките или колко единици стока се продават заедно.

Компаниите са правно задължени да ви предоставят напълно ясна информация за цената, която ще трябва да заплатите, когато рекламират или продават нещо.

Пълна ценова информация

Цената, посочена в оферта, трябва да включва всички данъци и разходи за доставка. Ако има допълнителни разходи, които не могат да бъдат изчислени предварително, трябва да ви уведомят за това.

Лична история

Стивън от Шотландия намира много евтини полети до Испания на уебсайта на авиокомпания, но след като приключва с онлайн резервацията, вижда, че крайната цена се е удвоила, като включва различни допълнителни такси, които не са били споменати по време на процеса на резервация.

Стивън се свързва с отдела за обслужване на клиенти, откъдето му казват, че първоначалната цена е просто ориентировъчна. Разговор с шотландския потребителски център обаче потвърждава, че макар и авиокомпаниите да имат право да искат допълнително заплащане за неща като багаж или храна по време на полет, това трябва да бъде посочено от самото начало (заедно с всички други допълнителни такси, данъци и т.н.). Освен това допълнителните разходи, които не са по избор, като например административни такси или такси за плащане, трябва винаги да са включени в първоначалната цена.

След намеса на потребителския център авиокомпанията вече посочва всички добавки към цената по ясен, недвусмислен начин в началото на процеса на резервация.

Когато нещо се рекламира като „безплатно", не могат да ви карат да плащате какво и да е освен разходите за:

  • отговор на рекламата,
  • вземане на артикула или неговата доставка.

Лесно сравняване – цена за единица мярка

Трябва да имате възможност да сравнявате цените на различни марки и на опаковките с различни размери, за да видите например колко ще спестите, ако купите голяма семейна опаковка зърнени закуски вместо малка кутия.

За да можете да правите това, за всички стоки трябва да е отбелязана не само продажната цена, но и цената на единица мярка – например цената на килограм или на литър. Тази информация трябва да е ясна, четлива и лесно забележима.

Това правило се отнася и до рекламите, в които се споменава продажна цена.

Лична история

Надин живее в Белгия, близо до границата с Германия, и е майка на петмесечната Клара. Не ѝ отнема много време да разбере колко са скъпи пелените и започва да сравнява техните цени в различни магазини както в Белгия, така и от другата страна на границата в Германия.

Тя открива германски търговец, който предлага пакети със същите пелени на същата цена. След като се вглежда по-внимателно в цената за една пелена обаче, тя разбира, че немските пакети съдържат по 140 пелени, докато тези в Белгия – само по 90, което ги прави значително по-скъпи. Тя веднага започва да купува пелени само от немския магазин.

Не забравяйте да проверите каква е цената за единица мярка, преди да направите своята покупка.

Изключения:

По-долу са посочени примери за стоки, за които могат да не се прилагат правилата за посочване на цена за единица мярка, защото посочването ѝ може да породи объркване или поради особения характер или цел на стоката:

  • продукти, продавани в автомати за продажба,
  • предмети, продавани на търг,
  • произведения на изкуството или антики.
Законодателство на ЕС
Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети

Потърсете помощ и съвети

Потърсете помощ или съвет от европейския потребителски център във вашата страна English

За помощ или съвет от Националната потребителска асоциация във вашата страна čeština Eesti English

В този случай 27-те страни от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.