Навигационна пътека

Актуализация : 02/09/2016

shopping

Неравноправни условия на договора

Може би не винаги си давате сметка, но винаги, когато купувате даден продукт или услуга от професионален търговец, вие встъпвате в договорни отношения - независимо дали сключвате договор за членство в спортен клуб, поръчвате гуми за автомобил онлайн, получавате ипотечен заем за къщата си или просто купувате хранителни продукти в супермаркета.

Стандартните условия на договора, използвани от търговците, независимо дали са наречени „условия" или са част от по-подробен договор, който вие всъщност трябва да подпишете, трябва да бъдат справедливи.

Договорните условия трябва да са написани на прост и разбираем език. Всякакви неясноти ще бъдат тълкувани във ваша полза.

Справедливи и добросъвестни условия

Съгласно правото на ЕС English, за да бъдат справедливи, стандартните условия на договора не бива да създават дисбаланс между правата и задълженията на потребителите от една страна, и на продавачите и доставчиците - от друга.

Потенциално неравноправни условия

Освен общото изискване за „добросъвестност" и „баланс", правилата на ЕС čeština Deutsch Ελληνικά español Eesti suomi français hrvatski magyar italiano Lietuvių Latviešu Malti Nederlands polski português română Slovenčina Slovenščina svenska English включват списък от конкретни условия, които могат да се смятат за неравноправни. Ако конкретни условия в даден договор са неравноправни, те не са задължителни за потребителите и търговецът не може да се позовава на тях.

Ето някои ситуации, при които договорните условия могат да се считат за неравноправни съгласно правилата на ЕС:

1. Задължение, когато някой потребител почине или получи травма

Условия, които изключват/ограничават задължението на търговеца, ако някой потребител почине или получи травма поради бездействие на този търговец.

Лична история

Сам става член на местен спортен клуб. Когато се запознава по-подробно с договора си за членство, той с изненада прочита, че клубът не носи отговорност за никакви щети или травми, причинени от използването на неговите помещения и оборудване.

Когато проверява, от неговата национална потребителска асоциация му казват, че условия, изключващи задължение на търговеца, не са валидни. След проверка от страна на националните правоприлагащи органи, започната въз основа на оплакването на Сам, съд забранява на търговеца да използва подобно условие във всичките си договори.

2. Компенсация, ако търговецът не достави дадена стока или услуга

Условия, които неправомерно изключват/ограничават правата на потребителите на компенсация, ако търговецът не спази своята част от договора.

Лична история

Костас отива на пакетна почивка в Кения с приятелката си, за която плаща по 2000 евро на човек. Почивката е истинска катастрофа. Полетът закъснява с 12 часа. Климатикът в хотела изобщо не работи. Сафарито се провежда, но не в обещания парк; освен това те са превозени дотам с автобус, вместо със самолет. Оплакват се на туроператора и искат компенсация от общо 5000 евро (4000 евро за стойността на пакета и 1000 евро за изгубеното време и неприятностите). Туроператорът се съгласява да ги компенсира само с 1000 евро, като се позовава на клауза в договора, ограничаваща задължението на организатора до 25 % от общата стойност на почивката.

Костас се обръща към своята местна асоциация на потребителите и оттам му казват, че условия, които неправомерно ограничават задължението на търговеца в случай на неадекватно изпълнение на договора най-вероятно са неравноправни. Костас решава да съди туроператора, за да отстоява правата си.

Вижте също така какви са вашите права, ако купувате пакетна почивка hrvatski Latviešu Malti Lietuvių suomi čeština română Ελληνικά español Deutsch Slovenščina Eesti italiano Slovenčina português magyar polski svenska Nederlands English .

3. Клауза, освобождаваща търговеца от задължение да предостави услугата

Условия, които задължават потребителя, но позволяват на търговците да се освободят от задължението да предоставят дадена услуга само защото това ги затруднява.

Лична история

Лизе пътува много и решава да наеме градинар, който да идва два пъти седмично да се грижи за моравата и лехите с цветя. Но веднъж през лятото градинарят не идва и цветята увяхват поради липса на вода. Когато Лизе се оплаква, градинарят ѝ показва условие в договора, което му позволява да не идва, ако има твърде много работа при други клиенти.

Лизе казва на градинаря, че според информация, която тя е намерила в интернет, тази клауза не е валидна. Така тя успява да уреди по извънсъдебен път компенсация за увехналите цветя, а градинарят поема официален ангажимент, гарантирайки предоставянето на услугите си два пъти седмично.

4. Едностранна компенсация за анулиране

Условия, които позволяват на търговеца да задържи предварително платени суми, ако потребителят анулира договора, без да се предвижда съответна компенсация за потребителя, когато търговецът анулира договора.

Лична история

Мари поръчва кухненски мебели за новия си апартамент. Тя плаща 30 % депозит предварително и служители на компанията идват в апартамента ѝ за вземане на мерки. Предвидено е мебелите да бъдат готови и монтирани за 8 седмици.

След два месеца Мари се обажда на продавача и научава, че за съжаление мебелите ще може да бъдат доставени след няколко месеца. Тъй като Мари иска да се премести в новия си апартамент, тя анулира договора, купува мебели, които са на склад в друг магазин и иска депозитът ѝ да бъде върнат. Продавачът отказва да върне депозита, като изтъква условие в договора, според което при анулиране на договора от клиента, продавачът има право да задържи депозита. Когато се запознава по-подробно с договора, Мари открива, че ако продавачът бе анулирал договора, тя нямаше да има право на съответното обезщетение.

Мари проверява това в националната асоциация на потребителите, където ѝ казват, че договорната клауза очевидно е неравноправна. Затова Мари се свързва отново с продавача, информира го за контактите си с правни експерти в потребителската асоциация и успява да си получи обратно депозита.

5. Прекомерна компенсация

Условия, които изискват потребител, неизпълнил дадено задължение, да плаща неразумно голяма компенсация.

Лична история

Том наема кола на летището в Малага. Той трябва да я върне с пълен резервоар след 3 дни. В деня, когато това трябва да стане, има задръстване по пътя към летището заради катастрофа. Том не иска да губи допълнително време да зарежда колата с бензин, ако заради това ще изпусне полета си. Той връща колата с полупразен резервоар. Когато се прибира вкъщи, вижда, че са му начислени 45 евро за гориво плюс такса от 150 евро за това, че е върнал колата с празен резервоар.

Том се свързва с мрежата от европейски потребителски центрове и оттам му казват, че налагането на такива несъразмерно високи глоби е неправилно. С помощта на тази мрежа компанията за даване на коли под наем връща 100 евро на Том.

6. Едностранно анулиране

Условия, които позволяват на търговеца едностранно да разтрогне договора, но потребителят няма същото право.

Лична история

Кристина поръчва сватбена рокля от моден дизайнер. Две седмици преди сватбата тя трябва да се срещне с дизайнера за последна проба. Когато му се обажда, за да уговори пробата, той ѝ казва, че е прекратил договора, без да посочи никакво основание за това.

Кристина се допитва до приятел адвокат дали дизайнерът може да анулира договора просто така. Нейният приятел ѝ обяснява, че очевидно става дума за неравноправно условие, тъй като договорът не дава на Кристина същото право за анулиране. Приятелят се обажда на дизайнера и обяснява положението от юридическа гледна точка. Дизайнерът се свързва с Кристина и уговаря среща за пробата. Роклята е готова точно навреме за сватбата.

7. Анулиране с кратко предизвестие

Условия, които позволяват на търговеца да прекрати договор без фиксиран краен срок с кратко предизвестие, освен когато това е напълно оправдано.

Лична история

Натали има договор с малък местен интернет доставчик, в който няма посочен краен срок. Един ден тя получава електронно писмо, в което ѝ съобщават, че нейният договор ще бъде прекратен от следващата седмица. Тя се обажда на доставчика и иска обяснения, но оттам не посочват нито една реална причина за анулирането на договора с толкова кратко предизвестие.

Натали се свързва с потребителска асоциация, откъдето ѝ казват, че подобно условие най-вероятно е неравноправно. Затова тя отново се обажда на интернет доставчика и успява да удължи абонамента си за интернет достатъчно, за да може да се прехвърли при друг доставчик.

8. Автоматично удължаване на срочни договори

Условия, когато потребителят трябва да уведоми за намерението си за прекрати такъв договор, но крайният срок за това е неразумно кратък.

Лична история

Марк има едногодишен договор с мобилен оператор, сключен преди 10 месеца. Неговата съпруга неотдавна е преминала към нов мобилен оператор, предлагащ много привлекателни пакети и безплатни обаждания в мрежата. Марк решава да премине към този нов оператор веднага, щом договорът му изтече. Проверява договора си и открива, че ако е искал да го прекрати, е трябвало да даде 6-месечно предизвестие. Тъй като не е сторил това, договорът му е бил автоматично удължен с още една година.

Марк е разочарован и решава да се свърже с националната потребителска организация. Оттам му казват, че е неравноправно от страна на мобилния оператор да изисква такова предизвестие. Оттам го съветват да се обърне към съда, ако компанията се опита да наложи неравноправното условие.

9. Скрити условия

Условия, които задължават потребителите, дори ако не е било възможно да се осведомят за тях преди подписването на договора.

Лична история

Моника наема апартамент с 3-годишен договор. Едва когато се премества в него, тя научава, че трябва да използва услуга за почистване, която струва 100 евро на месец и не е включена в наема. В договора наистина има клауза, отнасяща се до документ за услуги за почистване. Но Моника никога не е получавала този документ.

Моника търси в интернет и намира, че „скрити" условия като тези са неравноправни. Тя казва на собственика на апартамента, че това допълнително задължение е неравноправно, тъй като не е била информирана за него преди да подпише договора и в крайна сметка успява да избегне плащането на този разход.

10. Едностранни промени в договора

Условия, които позволяват на търговеца едностранно да промени договора, освен ако в договора е посочена основателна причина за това.

Лична история

Павел взема банков заем за покупка на нова кола. След 8 месеца той забелязва, че месечните му вноски са се увеличили.

Когато проверява внимателно договора, Павел открива условие, даващо право на банката едностранно да променя лихвения процент без да даде възможност на клиента да прекрати договора.

Той се свързва с местна потребителска асоциация за съвет. Оттам му казват, че тъй като няма клауза, даваща му право да прекрати договора, условието, позволяващо на банката да повиши лихвите, е неравноправно. Съветват го да не плаща по-високата лихва и да подаде официална жалба, ако банката откаже да преразгледа неравноправното условие. Павел последва този съвет и успява да постигне промяна на договорната клауза.

11. Едностранни промени в продукта или услугата

Условия, които позволяват на търговеца да прави промени в продукта или услугата, които трябва да бъдат предоставени, едностранно и без основателна причина.

Лична история

Биргит поръчва нови плочки за ремонтираната си баня. Тя избира бяло-сини плочки на черти. След 4 седмици плочките пристигат, но те са обикновени бели матови плочки без черти. Когато тя се обажда на доставчика, той изтъква, че съгласно условията, посочени в поръчката, ако компанията не може да достави даден продукт по някаква причина, тя ще го замени с продукт, еквивалентен като стандарт и стойност.

Биргит се свързва с мрежата от европейски потребителски центрове, откъдето ѝ казват, че е неравноправно условията да предвиждат едностранни промени в доставяния продукт. С подкрепата на мрежата Биргит накрая получава обратно парите си.

12. Промени в цените

Условия, според които търговецът може да определи окончателната цена на доставката или да я увеличи, без да даде възможност на потребителите да анулират договора, ако сумата е много по-висока от първоначално договорената.

Лична история

Томас подписва 5-годишен договор за поддържане на системата за централно отопление на своята къща. След 18 месеца забелязва, че месечната такса неочаквано е нараснала. Когато поисква обяснение, търговецът посочва клауза в договора, запазваща на компанията „ правото" да увеличава цените за поддръжка на отоплителни системи с писмено предизвестие от едва един месец.

Томас проверява това в националната асоциация на потребителите, където му казват, че условие, позволяващо на търговеца да увеличава цената на услуга, без да даде възможност на потребителя да анулира договора, е най-вероятно неравноправно. Томас решава да анулира договора, вместо да плаща непредвидени допълнителни разходи.

13. Едностранно тълкуване на договора

Условия, при които само търговецът има правото да интерпретира клаузи в договора и да решава дали продуктът или услугата съответстват на договора.

Лична история

Кристина поръчва персонализиран фотоалбум със снимки на своето дете. Когато албумът пристига, тя открива, че неговата корица не е в избрания от нея цвят. Оплаква се на продавача, но той отказва да отпечата нов албум. Продавачът се позовава на условията, посочени в поръчката, изтъквайки, че доставката е в съответствие с договора тогава, когато продавачът реши така.

Кристина знае, че подобни условия са неравноправни и настоява търговецът да отпечата нов албум или да ѝ върне парите. Като изтъква правата си, тя в крайна сметка получава нов албум без допълнителни разходи.

14. Неспазване на изявления, направени от служители на търговеца

Условия, при които търговецът се опитва да избегне изпълнението на ангажименти, поети от негови служители, или когато подобни ангажименти зависят от други условия.

Лична история

Джейк си купува обувки от магазин. Няма време да ги премери, но продавачът му казва, че ако размерът не е точен, може да ги върне и да ги замени с други. Обувките наистина не са с точния размер, затова Джейк ги връща. Но управителят отказва да ги смени и му показва писмен документ за условията на продажба, където специално е посочено, че замяната е невъзможна и че не е нужно да се изпълни ангажимента, поет от продавача, тъй като само правилата в документа са валидни.

Джейк се свързва с мрежата от европейски потребителски центрове, откъдето потвърждават неравноправността на тази клауза. С помощта на мрежата Джейк скоро успява да замени обувките с друг чифт.

15. Едностранно спазване на задължения

Условия, задължаващи потребителите да изпълняват всичките си задължения, като това не важи за търговеца.

Лична история

Луиз се абонира за бюлетин за преглед на бизнес пресата. Тя трябва да получава преглед на бизнес пресата от всички страни от ЕС на английски всеки ден. Понякога обаче бюлетинът не пристига в течение на 2 или 3 дни, а и не всички новини са преведени на английски. Следващият месец тя получава само един бюлетин. Въпреки че услугата не се предоставя редовно, Луиз получава фактури за таксата за пълен абонамент. Тя иска от доставчика да намали цената, така че да плаща само за дните, когато наистина е получила бюлетин. Компанията отказва, изтъквайки, че според договора услугата може да бъде временно нарушена, което не освобождава клиента от задължението да плаща.

Накрая националната потребителска организация се намесва, таксата на Луиз е намалена и доставчикът на услугата е принуден да промени неравноправното условие в договора.

16. Прехвърляне на договори към други търговци при по-неблагоприятни условия

Условия, които позволяват на търговеца да прехвърля договор без съгласието на потребителя, в резултат на което последният може да бъде ощетен.

Лична история

Карл поръчва нова кухня от компания, която обещава 10-годишна гаранция. Това е едно от решаващите условия за неговия избор. Кухнята трябва да бъде инсталирана в апартамента на Карл след 6 седмици. Когато денят за това настъпва, той забелязва, че работниците са от друга компания. В отговор на неговия въпрос те потвърждават, че договорът му е бил прехвърлен на тяхната компания. Карл се обажда, за да провери дали 10-годишната гаранция все още е в сила. От новата компания обясняват, че настоящата им политика е за обичайната 2-годишна гаранция и че договорът на Карл е давал на предишната компания правото да прехвърли правата и задълженията си на новата компания.

Карл иска съвет от национална потребителска асоциация. Казват му, че клаузата, даваща право на прехвърляне на договорни права и задължения е неравноправна и поради това - невалидна, когато става дума за намаляване на срока на гаранцията. Затова Карл има право на 10-годишна гаранция от компанията, от която е поръчал кухнята първоначално. Възползвайки се от съвета от потребителската асоциация, той успява да получи удължаване на гаранцията от предишната компания, която поема ангажимент да му предостави необходимите услуги след продажбата.

17. Ограничени права за правни действия

Условия, които ограничават начините за предприемане на правни действия от потребителите и които ги задължават да предоставят доказателство, което е отговорност на другата страна по договора.

Лична история

За лятната отпуска Ален купува самолетен билет от Париж до Порто. По пътя към летището той попада в задръстване, пристига на летището с 30 минути закъснение и в крайна сметка трябва да си купи нов самолетен билет, за да стигне до Порто. Когато две седмици по-късно се регистрира на летището в Порто, Ален шокиран узнава, че обратният му полет е анулиран заради това, че не е използвал билета си на отиване. Той няма избор и трябва да си купи друг билет от същата авиокомпания. При качването си на борда Ален казва на стюардесата, че ще започне съдебни действия веднага, щом се върне във Франция, за да получи компенсация. Стюардесата му отговаря, че съгласно стандартите на авиокомпанията той може да предприеме действия само в Обединеното кралство, където е седалището на авиокомпанията. Ален проверява внимателно условията на уебсайта на авиокомпанията и наистина открива условие, според което всички съдебни действия следва да бъдат предприети в Обединеното кралство.

Ален се свързва с мрежата от европейски потребителски центрове, откъдето му казват, че условие, което ограничава законното му право да предприема действия е неравноправно и невалидно, така че в крайна сметка може да отнесе въпроса към френски съд. Той получава и потвърждение, че условие, предвиждащо анулиране на билет за връщане само въз основа на това, че билетът на отиване не е бил използван, при някои обстоятелства може да бъде счетено за неравноправно.

Последици

Договорни условия, които са неравноправни съгласно правото на ЕС čeština Deutsch Ελληνικά español Eesti suomi français hrvatski magyar italiano Lietuvių Latviešu Malti Nederlands polski português română Slovenčina Slovenščina svenska English , нямат законова или задължаваща сила по отношение на потребителите. Ако неравноправното условие не е съществен елемент от договора, останалата част от договора (без неравноправното условие) ще остане валидна. Това означава например, че няма да се наложи да се откажете от членството си в спортен клуб само защото една клауза от договора е неравноправна.

Правна защита

Страните от ЕС трябва да гарантират, че потребителите знаят как да упражняват правата си според националното право и трябва да има процедури, възпрепятстващи бизнеса да използва неравноправни условия.

Националните органи čeština Eesti English в целия ЕС отговарят за гарантиране на прилагането на правилата на ЕС за защита на потребителите. Ако смятате, че даден търговец системно нарушава националните закони за защита на потребителите, включително на трансгранично равнище, трябва да съобщите за това на тези органи.

Ако смятате, че дадено договорно условие е неравноправно, можете да потърсите съвет от:

  • Национални потребителски асоциации čeština Eesti English - за съвет по проблеми в страната, в която живеете.
  • Мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-Net) English - за помощ при трансгранични спорове.
Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети

Потърсете помощ и съвети

Потърсете помощ или съвет от европейския потребителски център във вашата страна English

За помощ или съвет от Националната потребителска асоциация във вашата страна čeština Eesti English