Навигационна пътека

Актуализация : 02/09/2016

shopping

Нелоялни търговски практики

Когато купувате стоки и услуги в ЕС – без значение дали от уебсайт, местен магазин или продавач от друга страна – правото на ЕС ви защитава от нелоялни търговски практики.

Когато рекламират, продават или доставят продукти, предприятията трябва да ви предоставят достатъчна и точна информация (вижте какви са правата ви на информация, когато пазарувате онлайн), която да ви позволи да се информирате добре, преди да вземете решение за покупка. Ако не сторят това, техните действия могат да бъдат сметнати за нелоялни. Вижте Средства за защита за действията, които можете да предприемете в своя защита.

Заблуждаващи и агресивни практики

Вие сте защитен от 2 основни категории нелоялни търговски практики:

  • заблуждаващи практики чрез действия (предоставяне на невярна информация) или бездействия (несъобщаване на важна информация);
  • агресивни практики, чиято цел е да ви принудят да купите нещо.

Черен списък – нелоялни практики, които винаги са забранени

Черният списък улеснява идентифицирането на търговски практики, които са забранени при всички обстоятелства. Ако дадена практика е в списъка, значи тя е нелоялна.

Често срещани практики от черния списък:

Примамваща реклама

Продавачите нямат право да рекламират стоки/услуги на много ниска цена, когато не разполагат с достатъчна наличност. Те трябва да уведомят потребителите какъв е броят на продаваните артикули и докога е валидно предложението.

Лична история

Алекс вижда върху билборд реклама на специална промоция за полет: „На слънце в Барселона само за 1 евро!"

Когато обаче се опитва да резервира полет, се оказва, че вече няма билети по 1 евро . Той се обажда в отдела за обслужване на клиенти на компанията само за да научи, че на тази цена са се предлагали много малък брой места.

Алекс отнася въпроса до потребителския център в своята страна, който потвърждава, че авиокомпанията трябва да е в състояние да предложи разумен брой места на рекламираната цена в зависимост от мащаба на рекламната кампания и/или (поне) да посочи броя на наличните места, предлагани на специална цена.

Въпреки че самият Алекс не успява да се сдобие с билет на рекламираната цена, по предложение на националния потребителски център компанията маха рекламата от билборда, за да не бъдат заблуждавани и други потребители.

Фалшиви безплатни предложения

Продавачите са длъжни да съобщават действителните цени на своите стоки и услуги. Те не могат да описват платена услуга като „безплатна" или да ви предлагат допълнителна „безплатна" услуга, когато в действителност реалната цена на подобни „безплатни" услуги вече е включена в обявената цена.

Лична история

Франческа се абонира за услуга за изпращане на текстови съобщения. Тя забелязва малко поле в дъното на уебстраницата, в което пише „5 безплатни текстови съобщения на ден". След като щраква върху него, тя е препратена на друга страница, където отново е написано „5 БЕЗПЛАТНИ ТЕКСТОВИ СЪОБЩЕНИЯ НА ДЕН".

Франческа следва инструкциите и е информирана, че е регистрирана и че таксата за услугата е 3 евро на седмица. Тя се връща обратно на уебсайта да провери и разбира, че там с дребен шрифт е казано, че услугата е платена.

Трябва да внимавате много с подобни оферти и внимателно да проверявате какви са условията.

Манипулиране на деца

Продавачите не могат да карат детето ви да иска от вас да му купувате техните продукти. Директни призиви от типа на „Отиди и си купи книгата сега!" или „Накарай родителите си да ти купят тази игра!" са забранени. Забраната се отнася до всички медии, включително телевизията и, което е най-важно, интернет.

Лична история

Сесил е изненадана, когато дъщеря ѝ изведнъж започва да я тормози да ѝ купи колекция от филми с нейния любим литературен герой.

Сесил разбира причината, когато вижда реклама на филмите, в която се казва: „Вече има филм по твоята любима книга – кажи на майка си да ти го купи!"

Тя се допитва до орган за защита на потребителите, който потвърждава, че това е нелоялна практика, и подава жалба срещу компанията, за да прекрати рекламната кампания.

Неверни твърдения относно лечебни средства

Когато даден продукт е рекламиран като лечебен – лекува алергии, възстановява изгубена коса, помага за отслабване и т.н. – имате право да знаете дали подобни твърдения са потвърдени научно. В много случаи твърдения като тези не са медицински обосновани и звучат твърде добре, за да са истина.

Лична история

Марио получава писмо от компания от друга страна, в което тя твърди, че ако той използва нейния продукт, косата му ще порасне отново за три седмици.

Марио решава да поръча продукта, тъй като в писмото се казва, че той е „изпитан и с доказано действие". В действителност обаче продуктът не е изпитван и използването му не дава резултат. Марио се свързва с националния орган за защита на потребителите и разбира, че много други подведени потребители също са се оплакали. Оттам го посъветват да се присъедини към съдебното дело срещу компанията, което вече е започнало.

Скрита реклама в медиите (рекламни статии)

Имате право да бъдете информиран, ако статия във вестник, телевизионна програма или радиопредаване е „спонсорирана" от някоя компания, като по този начин тя рекламира своите продукти. Това трябва бъде посочено ясно чрез изображения, думи или звук.

Лична история

Ян прочита статия за пешеходния туризъм в Ирландия в списание за пътувания.

В статията, публикувана като разказ на читател, се споменава, че определена марка екипировка, използвана по време на пътуването от читателя, е с много добро качество.

Тъй като иска да е напълно сигурен, Ян решава да потърси повече информация в онлайн форум. Там научава, че много любители на пешеходния туризъм не харесват екипировката на тази компания. Оказва се, че много потребители на форума са били подведени да си я купят, защото не са знаели, че в действителност статията е спонсорирана от производителя на екипировката.

Когато Ян се свързва с потребителска организация, той разбира, че съгласно правото на ЕС, списанието е трябвало ясно да посочи, че статията представлява реклама. След намесата на Ян потребителската организация се свързва с издателя на списанието, който публикува обяснение и се извинява на читателите си за това, че ги е подвел.

Пирамидални схеми

При пирамидалните схеми вие плащате да се присъедините към схемата в замяна на възможността да получавате възнаграждение. Това възнаграждение обаче се финансира основно от привличането на нови хора към схемата. Самата продажба или потребление на продукти играе второстепенна роля. В определен момент пирамидалните схеми се срутват и последните присъединили се губят парите, които са вложили в тях.

Лична история

Оана получава предложение да работи в мрежа за продажба на козметични продукти. Казват ѝ, че ще печели много пари в свободното си време, като работи от дома.

Има 2 изисквания: да заплати еднократна такса за присъединяване и да доведе 5 приятели в мрежата. Колкото повече приятели привлече в мрежата, толкова повече пари ще спечели. Всеки от приятелите ѝ също ще спечели допълнително пари, ако привлече 5 други приятели.

Оана не осъзнава, че основният ѝ източник на доход е от привличането на хора в мрежата, а не от продажбата на козметични продукти.

Ако се озовете в подобна ситуация, обърнете се към потребителска организация, която ще ви информира какви средства за защита съществуват във вашата страна.

Фалшиви предложения за награди или подаръци

Търговците нямат право да рекламират безплатни награди или подаръци и след това да искат от вас да заплатите, за да ги получите. Ако получите писмо или електронно съобщение, в което пише „Поздравление, спечелихте награда!", бъдете предпазлив, защото това може да се окаже нелоялна практика.

Лична история

Евелина получава писмо от компания, която я поздравява, че е спечелила награди на стойност над 100 евро. Тя трябва да се обади да получи наградите си до една седмица, преди да изтече срокът на предложението.

Когато се обажда на посочения в писмото номер обаче, от фирмата ѝ казват, че предложението всъщност е реклама. Вместо да ѝ дадат награди, те ѝ предлагат да купи домакински уреди, след което ще може да участва в лотария.

Евелина се разстройва и решава да провери дали е позволено компанията да прави това. Тя се обажда в националната потребителска организация и научава, че подобни практики са забранени. Потребителската организация се свързва с компанията, която в крайна сметка прекратява практиката.

Фалшиви специални условия

Продавачите нямат право да твърдят, че ви предоставят специални права, когато в действителност вие вече имате тези права по закон.

Лична история

Константинос от Солун решава да си купи компютър по интернет.

Той се спира на оферта на интернет магазин, която включва специална 2-годишна гаранция, покриваща ремонт или замяна, ако продуктът се окаже дефектен или различен от рекламирания.

Константинос е убеден, че предложението е специално, но по закон всеки продавач е длъжен да предоставя 2-годишната гаранция.

Много продавачи или производители предлагат собствени търговски гаранции, включващи ремонт на продукта, за срок от например 1, 3 или 5 години. Те могат да са безплатни или да бъдат закупени по желание. Тези допълнителни търговски гаранции обаче не заместват минималната 2-годишна гаранция, която винаги ви се полага по закон.

Константинос пише на търговеца, който се съгласява, че в случая е станала грешка, и се съгласява да му даде допълнителна едногодишна търговска гаранция.

Фалшиви ограничени оферти

Когато продавачите рекламират дадено предложение като валидно за много кратък срок, те може да се опитват да ви накарат да купите нещо, без да отделите време да се информирате по-добре. Не е лоялно да се твърди, че оферта е ограничена във времето, когато всъщност това не е така.

Лична история

Симон от Белгия иска да си купи велосипед. Той намира промоционална оферта, валидна само 24 часа, в интернет магазин на търговец, намиращ се в Нидерландия.

Колелото не е точно това, което търси, но той няма време да го сравни с други велосипеди, защото офертата е валидна за толкова кратко време. Той бързо решава да го купи, за да се възползва от отстъпката от 50 %.

За своя изненада, когато проверява в интернет магазина една, а след това и две седмици по-късно, той вижда абсолютно същата промоция.

Симон разбира, че това е фалшива оферта, чиято цел е да подмами потребителите да купят велосипеда. Той изпраща две жалби до търговеца, но не получава отговор.

След това Симон се обръща към европейския потребителски център в Белгия, който прехвърля случая на своите колеги в Нидерландия. Не след дълго нидерландският център информира Симон, че благодарение на техните действия търговецът е нанесъл необходимите корекции в уебсайта си.

Настойчиви нежелани оферти

Съгласно правото на ЕС предприятията не могат да ви отправят настойчиви и нежелани оферти по телефон, факс, електронна поща или по друг начин, подходящ за продажби от разстояние.

Лична история

Маргус отива в магазин за кухненски мебели и се абонира за бюлетин с нови промоции.

След това започва да получава реклами от списания за готвене, градинарство, парашутизъм, домакинство... Въпреки че не е искал да бъде включван в каквито и да е пощенски списъци, той понякога получава по 10 електронни писма за един ден! Исканията на Маркус да бъде изваден от пощенския списък остават без отговор.

Негова приятелка го посъветва да се свърже с националния потребителски център, защото в миналото оттам са ѝ помогнали да реши подобен проблем. След намесата на центъра компанията изважда Маргус от своя списък.

Защита на уязвими потребители

Търговците нямат право да използват практики, чрез които да експлоатират уязвими потребители като деца или хора, страдащи от заболяване или зависимост. Така например е незаконно да се оказва натиск върху децата да купят даден продукт или да „врънкат" родителите си, докато не им го купят.

Можете да се сблъскате с практики, които не са включени в черния списък или не отговарят на посочените по-горе критерии, но вие ги намирате за нелоялни. Потърсете съвет от националната асоциация на потребителите čeština Eesti English във вашата страна или от мрежата на европейските потребителски центрове English.

Законодателство на ЕС
  • Директива относно нелоялните търговски практики
  • Брошура pdf English
  • Уебсайт „Коректно ли е?“ English
  • База данни с правни актове във връзка с Директивата относно нелоялните търговски практики English
  • Насоки за прилагане на Директивата относно нелоялните търговски практики pdf English
  • Потребителско и маркетингово право – Генерална дирекция „Правосъдие“ English
Обществени консултации
Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
Потърсете помощ и съвети

Потърсете помощ и съвети

Потърсете помощ или съвет от европейския потребителски център във вашата страна English

За помощ или съвет от Националната потребителска асоциация във вашата страна čeština Eesti English

В този случай 27-те страни от ЕС + Исландия, Лихтенщайн и Норвегия

Retour au texte en cours.