Cale de navigare

Actualizare : 26/05/2016

shopping

TVA – taxa pe valoare adăugată

Plătiți TVA-ul în țara în care cumpărați

Dacă faceți cumpărături în UE, ca persoană fizică, trebuie să plătiți TVA-ul o singură dată, și anume în țara în care cumpărați.

Vă puteți întoarce în țara de origine cu tot ce ați cumpărat, fără să trebuiască să vă opriți la frontieră sau să faceți vreo declarație vamală. Singura condiție este ca bunurile achiziționate să fie pentru uz personal sau familial, nu destinate comercializării.

Excepții: serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică

Începând cu data de 1 ianuarie 2015, TVA-ul pentru serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și televiziune și serviciile prestate pe cale electronică se percepe în țara în care locuiți ( țara în care sunteți stabilit , în care aveți adresa permanentă sau în care locuiți de obicei) și nu în țara din care cumpărați serviciul. Aceste norme se aplică serviciilor furnizate atât din interiorul, cât și din afara UE.

Caz real

Senta locuiește în Suedia și cumpără cărți electronice de pe internet, de la un vânzător finlandez. Vânzătorul trebuie să aplice TVA-ul perceput în Suedia, nu pe cel din Finlanda.

Excepție: mașinile

Pentru autoturismele noi achiziționate în altă țară din UE, TVA-ul se plătește în țara în care se face înmatricularea, respectiv în țara de reședință.

Prin mașină nouă se înțelege un autoturism cu mai puțin de 6 000 km la bord sau cu o vechime mai mică de șase luni. Acest regim TVA se aplică și altor mijloace de transport, cum ar fi ambarcațiunile sau aparatele de zbor.

Pentru automobile de ocazie și alte vehicule cumpărate la mâna a doua de la un particular, TVA-ul a fost deja plătit de primul cumpărător, în țara în care s-a efectuat achiziția.

Prin urmare, dacă achiziționați o mașină de ocazie de la o persoană fizică, nu va trebui să plătiți TVA nici în țara din care o cumpărați, nici în cea în care o înmatriculați.

Prin mașină de ocazie se înțelege un automobil cu o vechime de peste șase luni și cu peste 6 000 km la bord.

Atât pentru autoturismele noi, cât și pentru cele de ocazie, va trebui să achitați taxa de înmatriculare în țara de reședință.

Aflați mai multe despre drepturile de care beneficiați dacă achiziționați o mașină în altă țară din UE.

Legislaţia UE
  • English
  • English
Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere

    În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

    Retour au texte en cours.