Navigációs útvonal

Frissítve : 24/01/2017

Hozzáadottérték-adó (héa)

Hozzáadottértékadó-fizetés a vásárlás helye szerinti országban

Ha Ön magánemberként vásárol valamit az Európai Unióban, csak egyszer, a vásárlás helye szerinti országban kell hozzáadottérték-adót (Magyarországon: általános forgalmi adót) fizetnie.

A másik uniós tagországban vett termékeket szabadon behozhatja abba az országba, ahol él, anélkül, hogy azt a határon be kellene mutatnia, vagy vámáru-nyilatkozatot kellene kitöltenie. Az egyedüli feltételt az jelenti, hogy a kérdéses termékeket kizárólag saját maga és családja számára – személyes használatra, illetve fogyasztásra –, ne viszonteladásra szerezze be.

Kivétel: távközlési, elektronikus és műsorszolgáltatások

Hozzáadottérték-adót abban az országban vetnek ki a távközlési, az elektronikus és a műsorszolgáltatásokra, ahol az ügyfél él (a letelepedés helye szerinti, illetve az állandó lakóhely vagy a szokásos tartózkodási hely szerinti országban), nem pedig abban az országban, ahonnan az ügyfél a szolgáltatást megvásárolja. Ezek a szabályok az Európai Unión belüli és kívüli szolgáltatók által az EU területén nyújtott szolgáltatásokra egyaránt vonatkoznak.

Konkrét eset

A digitális tartalomra a lakóhely szerinti héát (áfát) kell felszámítani

Senta Svédországban él és gyakran vásárol elektronikus könyveket egy finn online könyvkereskedő cégtől. A finn cégnek a svédországi adószabályok szerint kell hozzáadottérték-adót felszámítania a Sentának leszállított elektronikus könyvek után.

Online vásárlás egy másik uniós országból

Külön szabályok vonatkozhatnak azokra az esetekre, amikor Ön egy másik EU-tagállamból vásárol árucikkeket, és azokat a saját lakóhelyére szállíttatja ki. Ha a vállalat egy bizonyos összegen felül értékesít árucikkeket az Ön országába (ahová az árut is szállítja), akkor nem alkalmazhatja a vásárlás szerinti ország adókulcsát.

Ehelyett annak az országnak a hozzáadottérték-adóját kell felszámítania, ahová az árut szállítják – azaz a rendeltetési hely szerinti héát. Az egyes tagállamok által a más országokból történő értékesítések kapcsán megállapított küszöbértékpdfEnglish 35 ezer és 100 ezer euró között mozog. Ez azt jelenti, hogy az EU más országaiba értékesítő legnagyobb online áruházaknak a rendeltetési hely szerinti hozzáadottérték-adót kell a vevőre terhelniük.

Konkrét eset

Előfordulhat, hogy Önnek több hozzáadottérték-adót kell fizetnie

Lucie Belgiumban él. Egy egyesült királyságbeli nagy online áruháztól könyvet szeretett volna magának rendelni. Amikor a vásárlás véglegesítésekor meg kellett adnia a címét, észrevette, hogy a könyv ára hirtelen felment. Lucie kiderítette, hogy az egyesült királyságbeli vállalat a belgiumi adókulcsnak (azaz 6%-nak) megfelelő hozzáadottérték-adót számította föl a könyvre, nem pedig az Egyesült Királyságban alkalmazott 0%-ot.

Ez azért történhetett, mert a belga szabályok szerint ha egy külföldi vállalat az előző pénzügyi évben 35 ezer eurót meghaladó összegben értékesített árucikkeket Belgium területére, akkor a vállalatnak a belga adókulcs szerinti hozzáadottérték-adót kell felszámítania. Belgiumban a rendeltetési hely szerinti héakulcsot tehát a 35 ezer eurós küszöbérték felett kell alkalmazni. Lucie egy olyan vállalattól kívánt könyvet rendelni, amely rendszeresen szállít árucikkeket Belgiumba, ezért az asszonynak a belgiumi héát kellett megfizetnie – noha a könyvet az Egyesült Királyságban adták postára.

Kivétel: a gépjárművek

Ha Ön egy másik EU-tagállamban új gépkocsit vásárol, az autó után a hozzáadottérték-adót (áfát) ott kell befizetnie, ahova a járművet importálja és ahol a járművet regisztráltatja, azaz a lakhelye szerinti országban.

Új autónak az a gépjármű minősül, amelyik 6000 km-nél kevesebbet futott, vagy amelyet hat hónapnál rövidebb ideje vettek először nyilvántartásba. Ez a szabály más közlekedési eszközökre, köztük a nagymotorokra, hajókra és a repülőgépekre is vonatkozik.

A magánszemélytől vett használt autók és más járművek esetében a hozzáadottérték-adót már befizette az első tulajdonos abban az országban, ahol a kérdéses járművet megvásárolta. Ha tehát Ön magánszemélytől használt autót vesz, sem abban az országban nem kell hozzáadottérték-adót fizetnie, ahol a gépkocsit megvásárolja, sem abban az országban, ahol azt regisztráltatja.

Használt gépjárműről azoknak a járműveknek az esetében beszélünk, amelyek hat hónapnál régebbiek vagy 6000 km-nél többet futottak.

Függetlenül azonban attól, hogy új vagy használt gépkocsit vásárolt-e, Önnek mindenképpen be kell fizetnie a lakhelye szerinti országban a gépjárművek nyilvántartásba vételéért felszámított helyi regisztrációs díjat.

A belinkelt oldalon további információkkal szolgálunk azzal kapcsolatban, milyen jogok illetik meg Önt, ha gépkocsit vásárol egy másik EU-tagországban.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz