Navigációs útvonal

Frissítve : 26/05/2016

shopping

Hozzáadottérték-adó (héa)

Hozzáadottértékadó-fizetés a vásárlás helye szerinti országban

Ha magánemberként terméket vesz az Európai Unióban, Önnek csak egyszer, a vásárlás helye szerinti országban kell hozzáadottérték-adót (Magyarországon: általános forgalmi adót) fizetnie.

A másik uniós tagországban vett termékeket szabadon behozhatja abba az országba, ahol él, anélkül, hogy azt a határon be kellene mutatnia, vagy vámáru-nyilatkozatot kellene kitöltenie. Az egyedüli feltételt az jelenti, hogy a kérdéses termékeket kizárólag saját maga és családja számára – személyes használatra, illetve fogyasztásra –, ne viszonteladásra szerezze be.

Kivétel: távközlési, elektronikus és műsorszolgáltatások

2015. január 1-jétől abban az országban vetnek ki hozzáadottérték-adót a távközlési, az elektronikus és a műsorszolgáltatásokra, ahol az ügyfél él ( a letelepedés helye szerinti, illetve az állandó lakóhely vagy a szokásos tartózkodási hely szerinti országban), nem pedig abban az országban, ahonnan az ügyfél a szolgáltatást megvásárolja. Ezek a szabályok az Európai Unión belüli és kívüli szolgáltatók által az EU területén nyújtott szolgáltatásokra egyaránt vonatkoznak.

Konkrét eset

Senta Svédországban él és gyakran vásárol elektronikus könyveket egy finn online könyvkereskedő cégtől. A finn cégnek a svédországi adószabályok szerint kell hozzáadottérték-adót felszámítania a Sentának leszállított elektronikus könyvek után.

Kivétel: a gépjárművek

Ha Ön egy másik EU-tagállamban új gépkocsit vásárol, az autó után a hozzáadottérték-adót (röviden: héát) ott kell befizetnie, ahol a járművet regisztráltatja, azaz a lakhelye szerinti országban.

Új autónak az a gépjármű minősül, amelyik 6000 km-nél kevesebbet futott, vagyamelyet hat hónapnál rövidebb ideje vettek először nyilvántartásba. Ez a héaszabály más közlekedési eszközökre, köztük a hajókra és a repülőgépekre is vonatkozik.

A magánszemélytől vett használt autók és más használt járművek esetében a hozzáadottérték-adót már befizette az első tulajdonos abban az országban, ahol a kérdéses járművet megvásárolta.

Ha tehát Ön magánszemélytől használt autót vesz, sem abban az országban nem kell hozzáadottérték-adót fizetnie, ahol a gépkocsit megvásárolja, sem abban az országban, ahol azt regisztráltatja.

Használt gépjárműről azoknak a járműveknek az esetében beszélünk, amelyek hat hónapnál régebbiek, és 6000 km-nél többet futottak.

Függetlenül azonban attól, hogy új vagy használt gépkocsit vásárolt-e, Önnek mindenképpen be kell fizetnie a lakhelye szerinti országban a gépjárművek nyilvántartásba vételéért felszámított helyi regisztrációs díjat.

A belinkelt oldalon további információkkal szolgálunk azzal kapcsolatban, milyen jogok illetik meg Önt, ha gépkocsit vásárol egy másik EU-tagországban.

EU-jogszabályok
 • English
 • English
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

  Ebben az esetben: a 28 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia

  Retour au texte en cours.