Navigointipolku

Päivitetty : 25/11/2016

Arvonlisävero (ALV)

Maksa arvonlisävero siinä maassa, jossa teet ostoksia

EU:n alueella ostoksia tekevä yksityishenkilö maksaa arvonlisäveron vain siinä maassa, jossa hän tekee ostoksia.

Voit viedä kotiin kaikki toisissa EU-maissa tekemäsi ostokset ilman, että sinun täytyy pysähtyä rajalla tekemään tulli-ilmoitusta. Ainut ehto on, että ostosten on tultava omaan tai perheesi henkilökohtaiseen käyttöön, ei jälleenmyyntiin.

Sähköisiä palveluja koskeva poikkeus

Televiestintä-, televisio/radio- ja muista sähköisesti suoritettavista palveluista laskutetaan arvonlisäveroa asuinmaassasi eli palvelujen hankkijan sijoittautumismaassa (palvelujen hankkijan kotipaikka tai vakinainen asuinpaikka) eikä palvelujen ostomaassa. Säännöt koskevat sekä EU:sta että sen ulkopuolelta toimitettuja palveluja.

Esimerkkitapaus

Digitaalisen sisällön alv laskutetaan asuinmaassasi

Ruotsissa asuva Senta ostaa sähkökirjoja suomalaisesta verkkokirjakaupasta. Suomalaisen verkkokirjakaupan on laskutettava Sentalta Ruotsin arvonlisävero.

Verkko-ostokset toisesta EU-maasta

Toisesta EU-maasta ostettuihin ja asuinmaahasi toimitettuihin tavaroihin voidaan soveltaa erityissääntöjä. Jos myyjäyrityksen tavaroiden toimitusmaahan eli asuinmaahasi myymien tavaroiden arvo vuodessa ylittää tietyn määrän, se ei voi laskuttaa arvonlisäveroa omassa maassaan.

Yrityksen on sen sijaan laskutettava arvonlisävero tavaroiden toimitusmaan alv-kannan mukaisesti. Rajat ylittävän myynnin kynnysarvon asettaa kukin EU-maa itsepdfEnglish , ja se on joko 35 000 tai 100 000 euroa. Tämä tarkoittaa, että valtaosa EU:n suurimmista vähittäisverkkokaupoista laskuttaa tavaroista toimitusmaan arvonlisäveron.

Esimerkkitapaus

Joskus tavaroista laskutetaan korkeampi alv

Belgiassa asuva Lucie tilaa kirjan Isossa-Britanniassa toimivasta suuresta vähittäisverkkokaupasta. Kun Lucie maksaa tilauksensa ja täyttää osoitetietonsa, hän havaitsee, että tilauksen hinta on noussut. Lucie tarkistaa asian ja huomaa, että kirjasta on laskutettu Belgian alv (6 prosenttia) Ison-Britannian alv:n (0 prosenttia) sijaan.

Belgiassa rajat ylittävän myynnin kynnysarvo on 35 000 euroa. Näin yrityksen, joka on edellisen tilikauden aikana myynyt yli 35 000 euron arvosta tavaroita Belgiaan, on laskutettava tavaroista toimitusmaan arvonlisävero. Lucien käyttämä verkkokauppa toimittaa säännöllisesti tavaroita Belgiaan, minkä vuoksi sen on laskutettava Lucielle Isosta-Britanniasta lähetettävästä kirjasta Belgian alv.

Autoja koskeva poikkeus

Toisesta EU-maasta ostetun uuden auton arvonlisävero maksetaan siinä maassa, jonne auto tuodaan ja jossa se rekisteröidään, eli omassa asuinmaassasi.

Uudella autolla tarkoitetaan autoa, jolla on ajettu alle 6 000 km tai joka on alle 6 kuukautta vanha. Tämä arvonlisäveroperiaate pätee myös muihin uusiin kulkuneuvoihin, esimerkiksi suuriin moottoripyöriin, veneisiin ja ilma-aluksiin.

Yksityishenkilöltä ostetuista käytetyistä autoista tai muista ajoneuvoista arvonlisäveron on maksanut jo alkuperäinen ostaja ostomaassa. Tästä syystä sinun ei pidä maksaa arvonlisäveroa yksityishenkilöltä ostetusta käytetystä autosta, ei ostomaassa eikä rekisteröintimaassa.

Käytetyllä autolla tarkoitetaan autoa, joka on yli 6 kuukautta vanha ja jolla on ajettu yli 6 000 km.

Sekä uusista että käytetyistä autoista maksat kuitenkin paikallisen rekisteröintimaksun omassa asuinmaassasi.

Lisätietoa oikeuksistasi, kun ostat auton toisesta EU-maasta.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa