Navigointipolku

Päivitetty : 26/05/2016

shopping

Arvonlisävero (ALV)

Maksa arvonlisävero siinä maassa, jossa teet ostoksia

EU:n alueella ostoksia tekevä yksityishenkilö maksaa arvonlisäveron vain siinä maassa, jossa hän tekee ostoksia.

Voit viedä kotiin kaikki toisissa EU-maissa tekemäsi ostokset ilman, että sinun täytyy pysähtyä rajalla tai tehdä tulli-ilmoitusta. Ainut ehto on, että ostosten on tultava omaan tai perheesi henkilökohtaiseen käyttöön, ei jälleenmyyntiin.

Televiestintä-, lähetys- ja sähköisesti suoritettavia palveluja koskeva poikkeus

Televiestintä-, lähetys- ja sähköisesti suoritettavista palveluista laskutetaan arvonlisäveroa 1.1.2015 lähtien palvelujen hankkijan sijoittautumismaassa ( maa, jossa on palvelujen hankkijan kotipaikka tai vakinainen asuinpaikka) eikä palvelujen ostomaassa. Säännöt koskevat sekä EU:sta että sen ulkopuolelta toimitettuja palveluja.

Esimerkkitapaus

Ruotsissa asuva Senta ostaa sähkökirjoja suomalaisesta verkkokirjakaupasta. Suomalaisen verkkokirjakaupan on laskutettava Sentalta Ruotsin arvonlisävero.

Autoja koskeva poikkeus

Toisesta EU-maasta ostetun uuden auton arvonlisävero maksetaan siinä maassa, jossa rekisteröit auton, eli omassa asuinmaassasi.

Uudella autolla tarkoitetaan autoa, jolla on ajettu alle 6 000 km tai joka on alle kuusi kuukautta vanha. Tämä arvonlisäveroperiaate pätee myös muihin uusiin kulkuneuvoihin, esimerkiksi veneisiin ja ilma-aluksiin.

Yksityishenkilöltä ostetuista käytetyistä autoista ja muista käytetyistä ajoneuvoista arvonlisäveron on maksanut jo alkuperäinen ostaja ostomaassa.

Tästä syystä sinun ei pidä maksaa arvonlisäveroa yksityishenkilöltä ostetusta käytetystä autosta, ei ostomaassa eikä rekisteröintimaassa.

Käytetyllä autolla tarkoitetaan autoa, joka on yli kuusi kuukautta vanha ja jolla on ajettu yli 6 000 km.

Sekä uusista että käytetyistä autoista maksat kuitenkin paikallisen rekisteröintimaksun omassa asuinmaassasi.

Lisätietoa oikeuksistasi, kun ostat auton toisesta EU-maasta

EU-lainsäädäntö
  • English
  • English
Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa

    Tässä tapauksessa EU:n 28 jäsenmaata sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja.

    Retour au texte en cours.