Sti

Opdateret : 25/11/2016

Moms – merværdiafgift

Betal moms i det land, du handler i

Når du handler som privatperson i EU, skal du kun betale moms én gang i det land, hvor du har foretaget købet.

Du kan medbringe alt, hvad du køber i et andet EU-land, uden at stoppe ved grænsen eller foretage en toldangivelse. Den eneste betingelse er, at det købte skal være til eget eller til din families brug og ikke til videresalg.

Undtagelse for teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektroniske tjenesteydelser

Moms af teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektroniske ydelser betales i det land, hvor du er bosat (det land, hvor du er etableret eller har din bopæl eller dit sædvanlige opholdssted), og ikke i det land, hvorfra du købte tjenesten. Disse regler gælder for tjenesteydelser, der leveres både i og uden for EU.

Eksempel

Moms på digitalt indhold i bopælslandet

Senta bor i Sverige og køber e-bøger fra en finsk bogsælger på nettet. Den finske leverandør skal pålægge hende svensk og ikke finsk moms.

Køb på nettet fra et andet EU-land

Der kan gælde særlige regler, når du køber varer fra et andet EU-land til levering i dit bopælsland. Hvis den virksomhed, du køber hos, sælger varer for over et vist beløb til dit land og leverer dem dér, kan de ikke pålægge moms i det land, du køber varerne fra.

De skal i stedet pålægge moms i det land, varerne leveres til – moms i bestemmelseslandet. Det samlede loft for salg over grænsen fastsættes af hvert EU-land pdf English til 35 000 euro eller 100 000 euro. Det vil sige, at de fleste store onlineforhandlere, som leverer inden for EU, skal anvende bestemmelsen om moms i bestemmelseslandet.

Eksempel

Nogle gange skal du betale en højere momssats

Lucie fra Belgien ville bestille en bog fra en stor onlineforhandler i Storbritannien. Da hun skulle betale for bestillingen og indtaste sin adresse, opdagede hun, at prisen pludselig var steget. Hun undersøgte sagen og opdagede, at virksomheden havde pålagt hende belgisk moms på 6 % i stedet for britisk moms på 0 %.

Belgien anvender reglen om en tærskel for moms i bestemmelseslandet på 35 000 euro. Det vil sige, at en virksomhed, som har solgt varer for mere end 35 000 euro til Belgien i løbet af det foregående regnskabsår, skal anvende den belgiske momssats. Den virksomhed, som Lucie har bestilt varer fra, leverer ofte til Belgien og skal derfor pålægge hende belgisk moms, selvom hendes bog sendes fra Storbritannien.

Undtagelse for biler

Ved nye biler købt i et andet EU-land skal momsen betales i det land, hvor du importerer og indregistrerer bilen (dit bopælsland).

En ny bil er en bil, der har kørt under 6 000 km eller er mindre end seks måneder gammel. Denne momsordning gælder også for andre nye transportmidler såsom store motorcykler, både og flyvemaskiner.

Ved brugte biler og andre brugte køretøjer købt af en privatperson er momsen allerede blevet betalt af den oprindelige køber i købslandet. Du skal derfor ikke betale moms af en brugt bil, du har købt af en privatperson, hverken i det land, du køber den i, eller det land, du indregistrerer den i.

En brugt bil er over seks måneder gammel og har kørt over 6 000 km.

Ved både nye og brugte biler skal du stadig betale den lokale indregistreringsafgift i dit bopælsland.

Læs mere om dine rettigheder, når du køber bil i et andet EU-land.

Offentlige høringer
    Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
    Få hjælp og rådgivning