Sökväg

Uppdaterat : 26/11/2015

shopping

Ångra ett köp

Fjorton dagars ångerrätt

Från den 13 juni 2014 har du i EU rätt att ångra ett nätköp eller andra köp som inte skett i en butik (t.ex. från en dörrförsäljare, per telefon eller postorder) inom fjorton dagar.

Ångerperioden går ut fjorton dagar efter den dag du fick hem varan. Men om perioden går ut på en helgdag har du ytterligare en arbetsdag på dig att ångra köpet.

Du har rätt att häva ditt köp av vilket skäl som helst inom den här tiden. Det kan vara att du bara har ändrat dig.

Om du vill häva köpet måste du informera säljaren på ett tydligt sätt. Du kan t.ex. mejla eller faxa eller bifoga ett skriftligt meddelande till de varor du skickar tillbaka med post. Det räcker inte att bara returnera varorna. Säljaren är skyldig att ge dig en standardblankett för att meddela ditt beslut, men du behöver inte använda den.

Säljaren måste betala tillbaka pengarna inom fjorton dagar efter att han eller hon fått ditt meddelande om att du häver köpet. Återbetalningen kan dock dröja tills säljaren har fått tillbaka varan eller bevis på att du har skickat tillbaka den. Du ska också få tillbaka eventuella fraktkostnader som du fick betala vid köpet. Säljaren kan dock ta ut extra leveranskostnader om du uttryckligen begärt expressleverans. Tänk på att du själv måste betala fraktkostnaderna för att returnera varan till säljaren.

Om du köpt en skrymmande vara (t.ex. en vitvara), ska säljaren ge dig åtminstone en uppskattning av vad det kostar att skicka tillbaka den. Du ska returnera varan senast fjorton dagar efter att du har meddelat säljaren att du vill häva köpet.

Kontrollera att säljaren informerade dig om att du måste stå för kostnaderna för att skicka tillbaka varan under ångerperioden. Annars måste säljaren betala frakten. Skrymmande varor som du köpt av en dörrförsäljare och fått direkt ska dock hämtas av säljaren på hans eller hennes bekostnad.

Obs!

Tänk på att du inte får använda varan innan du har bestämt dig för att ångra köpet. Ångerrätten ger dig möjlighet att titta på varan på samma sätt som i en butik, men inte att använda den gratis i fjorton dagar.

Det finns också särskilda regler för digitalt innehåll (t.ex. nedladdning och musik- och videoströmning).

Ångerrätten gäller inte alla produkter

Ångerperioden på fjorton dagar gäller inte

 • flyg-, tåg- eller konsertbiljetter eller hotellbokningar för specifika datum
 • hemleverans av mat och dryck
 • varor som tillverkas på beställning eller som har en tydlig personlig prägel (t.ex. en skräddarsydd kostym)
 • dvd-skivor och andra förseglade databärare som du har öppnat.

 

Exempel från verkligheten

Tänk på att du inte kan ångra vissa typer av köp

Jane köpte en biljett på nätet till en U2-konsert i Irland. Dagen därpå insåg hon att hon inte skulle kunna gå på konserten och försökte avboka biljetten. Men nätförsäljaren vägrade att häva köpet och betala tillbaka pengarna.

Enligt EU:s regler har du rätt att ångra ett köp du gjort på nätet eller via andra former av distansförsäljning (t.ex. telefon eller postorder) inom fjorton dagar. Men det finns också "distansavtal" som man inte kan häva.

 

Det gäller t.ex. avtal om semesterboende, fritidsaktiviteter och nöjen vid specifika datum.

 

Ingen ångerrätt vid privatköp

Om du köper något av en privatperson i stället för av ett företag gäller andra regler. Du har då ingen rätt att häva ditt köp inom fjorton dagar, såvida ni inte har kommit överens om det.

Tjänsteavtal

Du kan också häva ett tjänsteavtal, t.ex. ett telefonabonnemang, som du har tecknat på nätet eller med en dörrförsäljare. Du har fjorton dagars ångerrätt efter att avtalet har ingåtts.

Om du vill att säljaren ska börja tillhandahålla tjänsten - t.ex. ansluta din telefon - direkt utan att vänta i fjorton dagar måste du uttryckligen begära det. Om du ångrar dig efter att du börjat använda tjänsten måste du betala för den tid som du har använt den. Om tjänsten - t.ex. målning av ett rum - har avslutats innan ångerperioden på fjorton dagar har gått ut kan du inte längre ångra dig.

Ingen ångerrätt för brådskande reparationer

Särskilda regler gäller för småföretag och hantverkare, t.ex. rörmokare. Du har inte rätt att ångra dig om du har beställt brådskande reparationer och underhåll. Om du t.ex. har kallat på en rörmokare för att reparera en läckande dusch, kan du inte ångra dig efter att ni har kommit överens om priset.

Offentliga samråd
  Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
  Få hjälp och råd

  I det här fallet de 28 EU-länderna + Island, Liechtenstein och Norge

  Retour au texte en cours.