Kruimelpad

Bijgewerkt : 26/11/2015

shopping

Ongewenste aankopen terugsturen

14 dagen bedenktijd

In de EU heeft u het recht om binnen 14 dagen alsnog af te zien van online-aankopen en van andere aankopen die u niet in een winkel gedaan heeft (bijv. telefonisch of aan de deur).

Deze bedenktijd verloopt na 14 dagen, gerekend vanaf de dag waarop u uw producten ontvangen heeft. Als de bedenktijd verstrijkt op een niet-werkdag, wordt hij verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

U kunt binnen deze periode uw bestelling ongedaan maken, ongeacht de reden, zelfs als u gewoon van gedachte bent veranderd.

U kunt van de aankoop afzien door de verkoper daarvan ondubbelzinnig op de hoogte te brengen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door de producten terug te sturen en daar een schriftelijke verklaring bij te doen, of door een fax of e-mail te sturen. Het is niet voldoende om de producten alleen maar terug te sturen. De verkoper moet u een zogenaamd modelformulier voor herroeping aanbieden, dat u kunt gebruiken als u de aankoop wilt annuleren.

De verkoper moet u binnen 14 dagen na ontvangst van uw herroepingsformulier of schriftelijke verklaring uw geld teruggeven. Maar als de verkoper de producten niet ontvangen heeft of als u niet kunt aantonen dat u de producten heeft teruggestuurd, kan de terugbetaling langer op zich laten wachten. Ook de verzendkosten die u aanvankelijk heeft betaald, moeten u worden terugbetaald. Maar als u om speciale verzending gevraagd had, zoals extra snelle levering, draait u zelf op voor de extra kosten daarvan. U betaalt zelf de kosten voor het retourneren van de producten aan de verkoper.

Voor grote, zware goederen (zoals huishoudelijke apparaten), moet de handelaar u ten minste een schatting geven van de kosten van het terugsturen. U moet de producten terugsturen binnen 14 dagen nadat u de verkoper heeft laten weten dat u van de aankoop afziet.

Ga na of de verkoper u heeft laten weten dat de kosten van het retourneren binnen de bedenktijd voor uw rekening zijn. Zo niet, dan moet de verkoper ook deze kosten dragen. Grote, zware goederen die u heeft gekocht van een verkoper aan huis en die rechtstreeks aan u zijn geleverd, moeten echter door de verkoper op zijn kosten bij u thuis worden opgehaald.

Let op!

Als u de producten gebruikt heeft, mag u niet meer van de aankoop afzien. Het herroepingsrecht bestaat om u de kans te geven het product grondig te bekijken, net als in een winkel, niet om het product 14 dagen gratis te gebruiken.

Let ook op dat er speciale regels gelden voor digitale inhoud, zoals het downloaden of streamen van muziek of films.

Uitzonderingen

De 14 dagen bedenktijd gelden niet voor:

 • vliegtickets en treinkaartjes, concertkaartjes en hotelreserveringen voor specifieke data
 • bederfelijke voedingsmiddelen en dranken (zoals van de melkboer)
 • speciaal gefabriceerde of gepersonaliseerde producten (bijvoorbeeld een maatpak)
 • verzegelde gegevensdragers, zoals dvd's, waarvan u na ontvangst de verzegeling verbroken heeft

 

Voorbeeld

Denk na voor u wat koopt

Jane heeft online een ticket voor een concert van U2 gekocht. De dag nadien realiseert ze zich dat ze op de dag van het concert in het buitenland is en ze probeert haar bestelling te annuleren en haar geld terug te krijgen. Maar dat lukt niet.

De EU-wetgeving geeft u het recht om aankopen op internet of via andere methoden van verkoop op afstand (zoals telefonisch of per postorder) binnen 14 dagen na levering te annuleren. Er zijn echter "overeenkomsten op afstand", waar u volgens de EU-regels niet van af kunt zien.

 

Voorbeelden daarvan zijn vakantieaccommodaties en vrijetijdsactiviteiten op specifieke data.

 

Kopen van particulieren

Koopt u iets van een particulier en niet van een bedrijf, dan valt de transactie ook niet onder de gewone consumentenwetgeving. U hebt dan geen recht op terugbetaling als u zich binnen 14 dagen na levering bedenkt.

Opdrachten voor diensten

U kunt ook terugkomen op een dienstverleningscontract, bijv. een telefoonabonnement, dat u online of aan de deur heeft gesloten. Nadat het contract is gesloten, heeft u 14 dagen bedenktijd.

Als u wilt dat de verkoper de dienst onmiddellijk begint te verlenen, bijv. uw telefoon aansluit zonder te wachten tot de bedenktijd van 14 dagen verstreken is, moet u daar uitdrukkelijk om verzoeken. Als u ervoor kiest van de dienst af te zien nadat u er gebruik van bent gaan maken, betaalt u voor de periode waarin u die dienst gebruikt heeft. Als de dienst, bijv. het schilderen van een kamer, helemaal klaar is vóór het einde van de bedenktijd van 14 dagen, kunt u na het afronden van de werkzaamheden niet meer van de dienst afzien.

Dringende reparaties

Er gelden specifieke regels voor kleine bedrijven en vaklieden, zoals loodgieters. U heeft geen recht om af te zien van dringende reparaties en onderhoudswerkzaamheden die u gereserveerd heeft. Als u bijvoorbeeld een loodgieter belt om een lekkende douche te herstellen, mag u de werkzaamheden niet meer annuleren nadat u een prijs overeengekomen bent.

Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies

  in dit geval de 28 EU-landen + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen

  Retour au texte en cours.