Navigacijski put

Ažurirano : 26/11/2015

shopping

Povrat neželjene robe

14 dana za odustajanje po kupnji robe

U pogledu ugovora sklopljenih nakon 13. lipnja 2014., u EU-u imate pravo odustati od kupnje na internetu, i ostalih kupnji koje nisu obavljene u trgovini (npr., od trgovačkog putnika; telefonom ili narudžbom poštom) u roku od 14 dana.

Razdoblje razmišljanja istječe 14 dana nakon dana primitka robe. Međutim, ako je dan isteka neradni dan, rok se produžuje do prvog sljedećeg radnog dana.

U tom razdoblju možete odustati od narudžbe iz bilo kojeg razloga, čak i ako ste se jednostavno predomislili.

Da biste iskoristili pravo na odustajanje, morate o vašoj odluci nedvosmisleno obavijestiti trgovca. Možete to izvršiti tako da, primjerice, priložite pismenu izjavu robi koju vraćate poštom ili slanjem telefaksa ili poruke e-pošte. Nije dovoljno samo vratiti robu. Trgovac vam mora dati predložak obrasca za odustajanje kojim ga možete obavijestiti o odustajanju, ali ga vi ne morate upotrijebiti.

Trgovac vam mora vratiti novac u roku od 14 dana od primitka vaše obavijesti o odustajanju, no može odgoditi povrat u slučaju da ne primi vraćenu robu ili dokaz da ste je poslali. U povrat moraju biti uključeni i svi troškovi dostave koje ste platili pri kupnji. Međutim, trgovac vam može naplatiti dodatne troškove isporuke ako ste izričito tražili nestandardnu (žurnu) isporuku. Morat ćete platiti troškove povrata robe trgovcu.

U pogledu glomazne robe (poput velikih proizvoda za kućanstvo), trgovac vam najmanje mora dati procjenu troškova povrata robe. Robu morate poslati natrag u roku od 14 dana nakon što ste obavijestili trgovca o odustajanju.

Provjerite je li vas trgovac obavijestio da ćete vi morati snositi trošak povrata robe tijekom razdoblja razmišljanja. Ako vas nije obavijestio, on snosi i taj trošak. Glomaznu robu koju ste kupili od trgovačkog putnika i koja vam je odmah dostavljena ipak mora preuzeti sam trgovac o svom trošku.

Upozorenje!

Napominjemo da se ne smijete koristiti robom koju ste primili prije no što odlučite odustati od kupnje. Pravo na odustajanje ne postoji zato da biste imali 14 dana besplatne uporabe već kako bi vam se omogućio pregled robe na isti način kao da ste u trgovini.

Imajte na umu da se na digitalni sadržaj (npr. preuzimanje sadržaja ili slušanje glazbe odnosno gledanje video-zapisa (streaming)) primjenjuju posebna pravila.

Izuzeće određenih proizvoda iz primjene pravila o razdoblju razmišljanja

Razdoblje „razmišljanja" od 14 dana ne primjenjuje se, između ostalog, na sljedeće:

 • karte za avion i vlak te koncertne karte i rezervacije hotelskog smještaja na određene datume
 • hranu i piće koji se redovito isporučuju (poput mlijeka koje vam isporučuje mljekar)
 • robu po narudžbi ili vidno personaliziranu roba (npr. odijelo sašiveno po mjeri)
 • zatvorene medije za pohranu podataka, poput DVD-ova, koje ste otvorili po primitku.

 

Primjer

Imajte na umu da se u vezi s nekim kupovinama ne možete predomisliti

Jane je na internetu kupila kartu za koncert grupe U2 u Irskoj. Sljedeći je dan saznala da na dan koncerta neće biti u Irskoj pa je pokušala odustati od narudžbe. Međutim trgovac na internetu odbio je otkazati narudžbu i dati joj povrat.

Prema pravilima EU-a imate pravo odustati od kupnje na internetu ili kupnje ostvarene drugim sredstvima „prodaje na daljinu" (poput telefona ili pošte) u razdoblju od 14 dana. Međutim postoje „ugovori na daljinu" od kojih, prema pravilima EU-a, ne možete odustati.

 

Takvo što primjenjuje se na rezervaciju turističkog smještaja i zabavnih aktivnosti na određene datume.

 

Privatne prodaje također su izuzete iz primjene pravila o razdoblju razmišljanja

Ako kupujete robu od fizičke osobe a ne od poduzeća, ta transakcija nije obuhvaćena istim zakonodavstvom u području zaštite potrošača. Nemate zakonsko pravo predomisliti se u roku od 14 dana od narudžbe.

Ugovori o uslugama

Možete odustati i od ugovora o usluzi, primjerice telefonske pretplate, bez obzira na to je li sklopljen na internetu ili preko trgovačkog putnika. Nakon sklapanja ugovora imate 14 dana za odustajanje.

Ako želite izravno pružanje usluge, npr. uključivanje telefona, bez čekanja isteka razdoblja od 14 dana, morate to izričito zamoliti. Ako se ipak predomislite i odlučite odustati nakon što vam je usluga već pružena, morate platiti za dotadašnju uporabu. Ako se ugovor o usluzi, primjerice za ličenje sobe, ispuni do kraja razdoblja odustajanja od 14 dana, ne možete odustati jer je posao već obavljen.

Nema odustajanja u slučajevima hitnih popravaka

Posebna pravila primjenjuju se na mala poduzeća i obrtnike, poput vodoinstalatera. Nemate pravo na odustajanje u slučajevima kada naručite hitan popravak ili održavanje. Primjerice, ako pozovete vodoinstalatera da popravi tuš koji curi, ne možete otkazati posao nakon što ste se već dogovorili o cijeni usluge.

Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje

  u ovom slučaju 28 država članica te Island, Lihtenštajn i Norveška

  Retour au texte en cours.