Sti

Opdateret : 26/11/2015

shopping

Returnering af uønskede varer

14 dages fortrydelsesret ved køb af varer

I EU har du ret til at fortryde køb på nettet, samt køb foretaget andre steder end i forretninger (f.eks. hos dørsælgere, pr. telefon eller via postordre) inden for 14 dage, hvis aftalen er indgået efter 13. juni 2014.

Denne "fortrydelsesfrist" udløber 14 dage efter den dag, hvor du har modtaget din vare. Men hvis perioden udløber på en fridag, udsættes fristen til den følgende arbejdsdag.

Du kan vælge af fortryde din bestilling af en hvilken som helst grund inden for denne tidsramme - selv hvis du bare ombestemmer dig.

For at gøre brug af din fortrydelsesret skal du utvetydigt meddele forhandleren din beslutning om at fortryde købet. Det kan du f.eks. gøre ved at vedlægge den vare, som du returnerer pr. post, en skriftlig meddelelse, eller ved at sende en fax eller en e-mail. Det er ikke nok blot at returnere varen. Forhandleren skal give dig en standardfortrydelsesformular, som du kan bruge til at meddele ham/hende, at du fortryder købet, men du skal ikke nødvendigvis bruge den.

Forhandleren skal refundere pengene inden for 14 dage efter, du har meddelt, at du har fortrudt købet, men kan vente med at gøre det, til han/hun har fået varen retur eller bevis for, at du har sendt den. Beløbet skal også omfatte eventuelle forsendelsesomkostninger, du betalte, da du købte varen. Ikke desto mindre kan forhandleren modregne supplerende leveringsomkostninger, hvis du udtrykkeligt har bedt om en leveringsmetode, der ikke er standard (f.eks. ekspreslevering). Du skal selv betale omkostningerne ved at sende varen retur til forhandleren.

Ved køb af omfangsrige varer (som f.eks. store husholdningsapparater) skal forhandleren mindst give et skøn over, hvad det vil koste at returnere varen. Du skal sende varen tilbage inden for 14 dage efter, at du har meddelt forhandleren, at du fortryder købet.

Kontroller om forhandleren har informeret dig om, at du skal påtage dig omkostningerne ved at returnere varen inden for fortrydelsesfristen. Hvis ikke, skal forhandleren også påtage sig den omkostning. Omfangsrige varer, der købes af en dørsælger og leveres straks, skal imidlertid afhentes af forhandleren for dennes egen regning.

Advarsel!

Bemærk at du ikke må tage den vare, som du har modtaget, i brug, før du beslutter at fortryde købet. Meningen med fortrydelsesretten er, at du har mulighed for at undersøge varen på samme måde, som du ville i en forretning, ikke at give dig 14 dages gratis brug af varen.

Bemærk i øvrigt, at der for digitalt indhold (f.eks. download eller streaming af musik eller film) gælder specifikke regler.

Nogle varer er undtaget

Fortrydelsesfristen på 14 dage gælder bl.a. ikke for:

 • fly-, tog- eller koncertbilletter og hotelreservationer på specifikke datoer
 • mad og drikkevarer, som du får leveret regelmæssigt (f.eks. af en mælkemand)
 • varer, der er lavet på bestilling eller tydeligt personaliseret (f.eks. skræddersyet tøj)
 • forseglede datamedier, som dvd'er, hvor forseglingen er blevet brudt, efter du har modtaget den.

 

Sagseksempel

Der er visse typer køb, du ikke kan fortryde

Jane købte en billet på nettet til en koncert med U2 i Irland. Dagen efter fandt hun ud af, at hun ikke var i landet den dag, hvor koncerten skulle finde sted, og forsøgte at fortryde sin bestilling. Forhandleren afviste imidlertid at annullere bestillingen og give hende pengene tilbage.

EU-reglerne giver dig ret til at fortryde køb på nettet eller gennem andre former for fjernsalg (f.eks. telefon eller postordre) inden for 14 dage. Imidlertid er der fjernsalgsaftaler, som man efter EU's regler ikke har ret til at fortryde.

 

Eksempler på den slags aftaler er ferieophold og reservationer af underholdning på specifikke datoer.

 

Privat salg er også undtaget

Hvis du køber varer af en privatperson og ikke en virksomhed, er handelen ikke omfattet af forbrugerlovgivningen. Du har ikke ret til at ombestemme dig inden for 14 dage efter bestillingen.

Tjenesteydelseskontrakter

Du kan også fortryde, at du har indgået en aftale om tjenesteydelser, f.eks. et telefonabonnement, som er indgået på nettet eller med en dørsælger. Du har 14 dage til at fortryde, efter aftalen er indgået.

Hvis du vil have forhandleren til at begynde at levere tjenesteydelsen, f.eks. tilslutte telefonen straks uden at vente på, at 14-dagesfristen udløber, skal du udtrykkeligt bede om det. Hvis du vælger at fortryde aftalen, efter du er begyndt at modtage tjenesteydelsen, skal du betale for den tid, du har modtaget den. Hvis aftalen om f.eks. at male et værelse er blevet opfyldt, inden fortrydelsesfristen på 14 dage er udløbet, kan du ikke længere fortryde den, eftersom arbejdet er udført.

Ingen fortrydelsesret ved hastende reparationer

Der gælder særlige regler for små virksomheder og håndværkere som f.eks. blikkenslagere. Du har ikke nogen fortrydelsesret i tilfælde, hvor du bestiller hastende reparationer eller vedligeholdelsesarbejde. Hvis du f.eks. ringer til en blikkenslager for at få repareret et badekar, der er læk, kan du ikke annullere købet, når arbejdet er udført, hvis du har accepteret tjenestens pris.

Offentlige høringer
  Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
  Få hjælp og rådgivning

  I dette tilfælde de 28 EU-lande plus Island, Liechtenstein og Norge

  Retour au texte en cours.