Verktyg

Språkval

EU-flaggan

Sökväg

Meny

Uppdaterat : 05/10/2017

Priser och betalning

När du köper en vara eller tjänst ska du få tydlig information om totalpriset inklusive skatter och tilläggsavgifter.

När du handlar på nätet ska du uttryckligen bekräfta, t.ex. genom att trycka på en knapp, att du är medveten om att du måste betala för din beställning.

Tilläggsavgifter för kort och andra betalningsmedel

Om en säljare tar extra betalt för att du använder ett särskilt betalningsmedel, t.ex. ett kreditkort, får avgiften inte vara högre än den faktiska kostnaden för att hantera din betalning. I vissa länder är sådana avgifter helt förbjudna.

Avgifter för extra tjänster

Om säljaren erbjuder tilläggstjänster, t.ex. expressleverans, presentförpackning eller reseförsäkring, måste du uttryckligen godkänna de extra kostnaderna.

Annars får säljaren inte ta betalt för dem. En förkryssad ruta på säljarens webbplats räknas inte som ett sådant samtycke och du har rätt att få pengarna tillbaka för belopp som dragits på det sättet.

Exempel från verkligheten

Ewa från Polen köpte några böcker på nätet, men summan som drogs från hennes kontokort var högre än det totalbelopp som angavs på försäljarens webbplats.

Enligt EU-reglerna måste försäljarna ange korrekta och fullständiga prisuppgifter innan en kund köper något på nätet, och Ewa rapporterade därför händelsen till både företaget och de polska myndigheterna. Myndigheterna ingrep och Ewa fick tillbaka mellanskillnaden.

Prisdiskriminering

Som EU-medborgare ska du inte behöva betala mer för varor eller tjänster på grund av var du kommer ifrån eller var du bor. Vissa prisskillnader kan dock vara motiverade om de grundar sig på objektiva kriterier och inte nationalitet.

Exempel från verkligheten – ibland kan prisskillnaderna vara motiverade

Bart från Nederländerna hälsade på hos sin kompis i Tyskland och gick till en simbassäng. Han tvingades betala ett högre pris än lokalbefolkningen och undrade om inte detta är olaglig prisdiskriminering.

I det här fallet är prisskillnaden motiverad. Eftersom simbassängen sköts av de lokala myndigheterna och finansieras med lokala skatter, så har invånarna redan bidragit till kostnaderna för bassängen och kan därför betala ett lägre inträde.

Prisregler för resebiljetter

EU:s prisregler gäller också när du köper t.ex. flyg- eller tågbiljetter på nätet eller på annat sätt. Det betyder att alla avgifter och skatter ska ingå i totalpriset redan när du börjar boka biljetten. Det gör det lättare för dig att jämföra priserna mellan olika researrangörer. 

Alla valfria tillägg (t.ex. reseförsäkring) måste tydligt anges som just tillägg och får inte vara ikryssade på förhand.

Om du upptäcker otydliga prisuppgifter när du bokar flyg på nätet kan du anmäla det till myndigheterna i EU-landet där du bor .

Offentliga samråd
    Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
    Få hjälp och råd