Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 08/03/2017

Oblikovanje cen in plačila

Pri nakupu mora biti potrošnik jasno obveščen o skupni ceni blaga in storitev , vključno z vsemi davki in dodatnimi stroški.

Pri spletnih nakupih mora potrošnik s klikom gumba ali na podoben način izrecno potrditi, da se zaveda, da se z naročilom zavezuje k plačilu.

Dodatna plačila: stroški uporabe kartic in drugih plačilnih sredstev

Če trgovec obračuna dodatno pristojbino za uporabo določenega plačilnega sredstva, denimo kreditne kartice, to doplačilo ne sme biti višje od dejanskega stroška obdelave vašega plačila.

V nekaterih državah so taka doplačila popolnoma prepovedana.

Stroški dodatnih storitev

Potrošnik se mora strinjati s kakršnim koli dodatnim plačilom, ki ga zahteva trgovec, denimo za hitro dostavo, zavijanje darila ali potovalno zavarovanje.

Trgovec vam teh storitev ne sme zaračunati, razen če ste jih izrecno izbrali. Vnaprej odkljukano okence na spletišču trgovca ne pomeni strinjanja, zato ste v takem primeru upravičeni do povračila morebitnih doplačil, ki ste jih morali plačati zaradi takega ravnanja trgovca.

Praktični primer

Poljakinja Ewa je na spletu kupila nekaj knjig, vendar je nato na izpisku kreditne kartice odkrila, da ji je trgovec obračunal višjo ceno, kot je bila prikazana ob zaključku nakupa na spletišču.

Pravila EU od trgovcev zahtevajo, da navedejo točne in popolne informacije o ceni, preden kupec opravi nakup na spletu, zato je Ewa primer prijavila podjetju in pristojnemu poljskemu organu. Po posredovanju pristojnega organa so ji vrnili preveč plačani znesek.

Cenovna diskriminacija

Državljanom EU na podlagi državljanstva ali države prebivališča pri nakupu izdelkov in storitev ne smejo zaračunati višje cene.

Vendar so nekatere razlike v cenah upravičene, če temeljijo na objektivnih merilih in ne na državljanstvu.

Praktični primer: včasih so razlike v cenah upravičene

Nizozemec Bart je med obiskom pri prijatelju v Nemčiji obiskal tamkajšnji bazen. Plačati je moral višjo ceno kot lokalni prebivalci, zato ga je zanimalo, če je to nezakonita cenovna diskriminacija.

V tem primeru je razlika v ceni upravičena. Bazen upravlja lokalni organ in financirajo ga z lokalnimi davki, lokalni prebivalci so torej že prispevali k upravljanju bazena, zato plačujejo nižjo ceno.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje