Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 08/03/2017

Tarife și plăți

Când cumpărați ceva, trebuie să fiți informat în mod clar cu privire la prețul total al bunurilor sau serviciilor achiziționate. Acesta trebuie să includă toate taxele și comisioanele suplimentare.

În cazul cumpărăturilor on-line, trebuie să exprimați explicit (prin apăsarea unui buton sau printr-o acțiune similară) faptul că ați înțeles că plasarea unei comenzi implică o obligație de plată.

Suprataxe: comisioane pentru folosirea cardurilor sau a altor mijloace de plată

În cazul în care un comerciant dorește să vă perceapă o suprataxă pentru utilizarea unui mijloc specific de plată (ex. cardul de credit), taxa respectivă nu poate fi mai mare decât costul real pe care îl suportă comerciantul pentru a procesa plata.

În unele țări aceste suprataxe pot fi interzise în totalitate.

Taxe pentru servicii suplimentare

Trebuie să vă exprimați acordul cu privire la orice plată suplimentară solicitată de către comerciant, de exemplu, pentru livrare expres, ambalaj cadouri sau asigurare de călătorie.

Comerciantul nu are permisiunea de a percepe taxe pentru serviciile respective, cu excepția cazului în care ați optat în mod explicit pentru acestea. Utilizarea unei opțiuni predefinite pe site-ul comerciantului nu este echivalentă cu un acord explicit. Prin urmare, aveți dreptul la rambursarea oricăror plăți suplimentare colectate astfel.

Caz real

Ewa din Polonia a cumpărat câteva cărți de la un comerciant on-line, dar suma care i s-a reținut de pe cardul de credit a fost mai mare decât prețul final afișat pe site-ul comerciantului.

Deoarece normele UE obligă vânzătorii să afișeze prețul corect și complet înainte de finalizarea comenzii on-line, Ewa a contactat atât compania, cât și autoritățile poloneze. După intervenția autorităților, i-a fost rambursată diferența.

Prețuri discriminatorii

În calitate de cetățean al Uniunii Europene, atunci când cumpărați produse ori servicii nu vi se poate percepe un preț mai mare din cauza naționalității sau a țării în care aveți reședința.

Cu toate acestea, anumite diferențe de preț pot fi justificate, dacă se bazează pe criterii obiective, altele decât naționalitatea.

Caz real - Uneori, aplicarea unor tarife diferite este legală

Bart, cetățean olandez, își vizitează un prieten din Germania și dorește să meargă la piscină. Pentru că trebuie să plătească un preț mai mare decât cel perceput rezidenților locali, Bart se întreabă dacă această discriminare este legală.

Diferența de preț este justificată în acest caz. Administrarea piscinei intră în sarcina autorităților locale și este finanțată din impozitele plătite de locuitorii din zonă. Prin urmare, aceștia au dreptul de a plăti un preț mai mic, dată fiind contribuția lor la bugetul local.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere