Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 30/10/2017

Prijzen en betalingen

Als u iets wilt kopen, moet u duidelijke informatie krijgen over de totale prijs, inclusief alle belastingen en overige kosten.

Bij aankopen via internet moet u gevraagd worden uitdrukkelijk te verklaren, bijvoorbeeld door op een knop te klikken, dat u weet dat een bestelling plaatsen ook een betalingsverplichting inhoudt.

Toeslagen: vergoedingen voor het gebruik van bepaalde betaalmiddelen

Als een bedrijf u voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel (bijvoorbeeld een creditcard) wil laten betalen, dan mag de toeslag daarvoor niet hoger zijn dan de werkelijke kosten van het verwerken van uw betaling. In sommige landen zijn zulke toeslagen zelfs helemaal verboden.

Kosten van extra diensten

U moet uitdrukkelijk toestemming geven voor extra diensten die kosten met zich meebrengen, zoals snellere levering, een cadeauverpakking of een reisverzekering.

Een verkoper mag hier pas kosten voor in rekening brengen als u uitdrukkelijk voor die diensten gekozen heeft. Een vooraf aangevinkt vakje op de website van de verkoper geldt niet als uitdrukkelijke toestemming. Heeft u onverhoopt op die manier extra kosten moeten betalen, dan heeft u recht op terugbetaling.

Voorbeeld

Ewa uit Polen kocht boeken via internet en betaalde met haar creditcard, maar er werd meer van haar creditcard afgeschreven dan het bedrag dat op de afrekenpagina van de website van de verkoper stond.

Volgens de EU-regels zijn verkopers verplicht om de prijs correct en volledig aan de klant te tonen voordat de koop gesloten wordt. Daarom meldde Ewa deze fout bij het bedrijf en de Poolse instanties. Na bemiddeling door de Poolse instanties werd het verschil terugbetaald.

Prijsdiscriminatie

Het is binnen de EU verboden een hogere prijs voor goederen of diensten te vragen op grond van de nationaliteit van de koper of het land waar hij of zij woont. Sommige prijsverschillen zijn echter gerechtvaardigd, voor zover ze gebaseerd zijn op objectieve criteria, niet op nationaliteit.

Voorbeeld

Soms zijn prijsverschillen wel toegestaan

Bart uit Nederland ging met een Duitse vriend zwemmen in een zwembad in Duitsland. Hij moet een hogere toegangsprijs betalen dan de inwoners van de gemeente en vroeg zich af of dit geen prijsdiscriminatie was.

In dit geval is het prijsverschil gerechtvaardigd. Het betreft hier een gemeentelijk zwembad dat uit gemeentebelastingen wordt gefinancierd. Inwoners van de gemeente hebben recht op een lagere toegangsprijs omdat ze via de belastingen al een bijdrage leveren voor het zwembad.

Voorbeeld

Het is verboden iemand meer te laten betalen op grond van het land waar die persoon woont

Hilda uit Denemarken wilde een huurauto boeken voor haar zomervakantie in Spanje. Ze ging naar de website van een Spaans autoverhuurbedrijf en koos een auto. Maar toen ze haar adres invoerde, zag ze dat de totale prijs van haar huurauto ineens 140 euro hoger was geworden.

Hilda nam contact op met haar Europees ConsumentenCentrum en klaagde over deze prijsdiscriminatie. Het ECC eiste dat het autoverhuurbedrijf de website zou aanpassen aan de EU-regels.

Regels voor de prijs van vervoersbewijzen

De EU-regels gelden ook voor vervoersbewijzen, zoals vliegtickets en treinkaartjes, of u die nu online koopt of niet. Dit betekent dat vanaf het begin van het boekingsproces alle belastingen, kosten en vergoedingen bij de totale prijs inbegrepen moeten zijn. Zo kunt u de prijzen van verschillende reisorganisaties gemakkelijker vergelijken. 

Bij eventuele extra's, zoals een reisverzekering, moet duidelijk worden aangegeven dat het om een optie gaat.

Ontdekt u bij het online boeken van vliegtickets onvolledige prijzen? Meld dat dan bij de nationale autoriteiten in het EU-land waar u woont.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies