A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 05/10/2017

Árképzés és fizetés

Vásárláskor a kereskedőnek egyértelmű és közérthető módon tájékoztatnia kell Önt a megvenni kívánt áruk és szolgáltatások teljes – azaz az összes járulékos költséget és adót tartalmazó – vételáráról.

Interneten történő vásárláskor Önnek lehetőséget kell kapnia arra, hogy – pl. egy erre szolgáló gombra kattintva – kijelentse: tudomásul veszi, hogy a termék megrendelése fizetési kötelezettséget von maga után.

Pótdíjak: fizetési műveletek után felszámított díjak

Ha a kereskedő bizonyos fizetési módozatok – pl. hitelkártyás fizetés – esetében díjat számít fel Önnek, akkor a díj nem haladhatja meg azt az összeget, amennyibe a kereskedőnek a fizetés feldolgozása ténylegesen kerül. Egyes országokban a kereskedők egyáltalán nem vethetnek ki díjat a fizetési műveletekre.

Járulékos szolgáltatások után fizetendő díjak

Ha a kereskedő járulékos szolgáltatásokat – pl. expressz kézbesítést, díszcsomagolást vagy utazási biztosítást – is megvételre kínál, ezekért csak akkor számíthat fel külön díjat, ha Ön ebbe beleegyezett.

Ha Ön nem kért külön ilyen jellegű szolgáltatásokat, a kereskedőnek nincs joga pénzt felszámítani értük. A kereskedő nem szerezheti be a fogyasztó hozzájárulását előre bejelölt opciók használata révén. Ha ezt a módszert alkalmazva számít fel járulékos költségeket Önnek, Ön e költségek után visszatérítésre jogosult.

Konkrét eset

A Lengyelországban élő Ewa könyvet vásárolt egy online könyvesboltban, melyért hitelkártyával fizetett. Meglepődve tapasztalta, hogy magasabb összeget számítottak fel neki a könyvért, mint amit vásárláskor a kereskedő honlapja végső árként megjelenített.

Mivel az uniós jog arra kötelezi a kereskedőket, hogy az online vásárlás előtt a teljes vételár pontos összegéről tájékoztassák a fogyasztókat, Ewa az ügy kapcsán a könyvértékesítő cégnél és a lengyel hatóságoknál egyaránt panaszt tett. A hatóságok közbenjárásának köszönhetően Ewa visszakapta a különbözetet.

Árdiszkrimináció

Ha Ön uniós ország állampolgára, Öntől nem kérhetnek több pénzt állampolgársága vagy lakóhelye folytán az Európai Unió többi tagállamában megvételre kínált árukért és szolgáltatásokért, mint amennyit a helyi lakosoknak kell fizetniük az adott termékekért. Egyes árkülönbségek azonban indokoltak lehetnek, ha a különbséget objektív – az állampolgárságtól eltérő – okok támasztják alá.

Konkrét eset: amikor az árkülönbség indokolt

A Hollandiában élő Bart Németországba utazott, hogy meglátogassa barátját. Kinntartózkodása során a férfi elment a helyi uszodába. Az uszodában drágább jegyet kellett váltania, mint a helyi lakosoknak. Bart tudni szeretné, hogy ami vele történt, jogellenes árdiszkriminációnak minősül-e.

Bart esetében az árkülönbség indokoltnak tekinthető. Mivel az uszodát az önkormányzat működteti a helyi adókból, a helyi lakosok – adóbefizetéseik révén – eleve hozzájárulnak a létesítmény működtetéséhez, ezért alacsonyabb belépődíjat kell fizetniük.

A menetjegyekre vonatkozó árképzési szabályok

Az uniós árképzési szabályok az interneten és a jegyértékesítő helyeken megvett menetjegyekre – köztük a repülő- és a vonatjegyekre – is vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy amikor Ön jegyet vásárol, a teljes vételárnak minden díjat, illetéket és adót magában kell foglalnia, és a kereskedőnek ezeket a tételeket a jegyfoglalási folyamat kezdetétől fel kell tüntetnie. Így Ön könnyebben össze tudja hasonlítani a különböző cégek által értékesített jegyek árait. 

Az opcionális szolgáltatások (pl. az utasbiztosítás) esetében egyértelműen fel kell tüntetni, hogy nem kötelezően választandó tételről van szó, hanem feláras szolgáltatásról, melynek igénybevételéhez az Ön kifejezett hozzájárulása szükséges.

Ha Ön repülőjegy-foglalásnál azt tapasztalja, hogy a kapott ártájékoztatás nem egyértelmű, jelentheti az esetet a lakhelye szerinti EU-országban működő nemzeti hatóságoknak .

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz