A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 08/03/2017

Árképzés és fizetés

Vásárláskor a kereskedőnek egyértelmű és közérthető módon tájékoztatnia kell Önt a megvenni kívánt áruk és szolgáltatások teljes – azaz az összes járulékos költséget és adót tartalmazó – vételáráról.

Interneten történő vásárláskor Önnek lehetőséget kell kapnia arra, hogy – pl. egy erre szolgáló gombra kattintva – kijelentse: tudomásul veszi, hogy a termék megrendelése fizetési kötelezettséget von maga után.

Pótdíjak: fizetési műveletek után felszámított díjak

Ha a kereskedő bizonyos fizetési módozatok – pl. hitelkártyás fizetés – esetében pótdíjat számít fel Önnek, akkor a díj nem haladhatja meg azt az összeget, amennyibe a kereskedőnek a fizetés feldolgozása ténylegesen kerül.

Egyes országokban a kereskedők egyáltalán nem vethetnek ki pótdíjat a fizetési műveletekre.

Járulékos szolgáltatások után fizetendő díjak

Ha a kereskedő járulékos szolgáltatásokat – pl. expressz kézbesítést, díszcsomagolást vagy utazási biztosítást – is megvételre kínál, ezekért csak akkor számíthat fel külön díjat, ha bírja az Ön beleegyezését.

Ha Ön nem kért ilyen jellegű szolgáltatásokat, a kereskedőnek nincs joga pénzt felszámítani értük. A kereskedő nem szerezheti be a fogyasztó hozzájárulását előre bejelölt opciók használata révén. Ha ezt a módszert alkalmazva számít fel járulékos költségeket Önnek, Ön e költségek után visszatérítésre jogosult.

Konkrét eset

A Lengyelországban élő Ewa könyvet vásárolt egy online könyvesboltban, melyért hitelkártyával fizetett. Meglepődve tapasztalta, hogy magasabb összeget számítottak fel neki a könyvért, mint amit vásárláskor a kereskedő honlapja végső árként megjelenített.

Mivel az uniós jog arra kötelezi a kereskedőket, hogy az online vásárlás előtt tájékoztassák a fogyasztókat a teljes vételár pontos összegéről, Ewa az ügy kapcsán a könyvértékesítő cégnél és a lengyel hatóságoknál egyaránt panaszt tett. A hatóságok közbenjárásának köszönhetően Ewa visszakapta a különbözetet.

Árdiszkrimináció

Ha Ön uniós ország állampolgára, Öntől nem kérhetnek több pénzt állampolgársága vagy lakóhelye folytán az Európai Unió többi tagállamában megvételre kínált árukért és szolgáltatásokért, mint amennyit a helyi lakosoknak kell fizetniük az adott termékekért.

Egyes árkülönbségek azonban indokoltak lehetnek, ha a különbséget objektív – az állampolgárságtól eltérő – okok támasztják alá.

Konkrét eset: amikor az árkülönbség indokolt

A Hollandiában élő Bart Németországba utazott, hogy meglátogassa barátját. Kinntartózkodása során a férfi elment a helyi uszodába. Az uszodában drágább jegyet kellett váltania, mint a helyi lakosoknak. Bart tudni szeretné, hogy ami vele történt, jogellenes árdiszkriminációnak minősül-e.

Bart esetében az árkülönbség indokoltnak tekinthető. Mivel az uszodát az önkormányzat működteti a helyi adókból, a helyi lakosok – adóbefizetéseik révén – eleve hozzájárulnak a létesítmény működtetéséhez, ezért alacsonyabb belépődíjat kell fizetniük.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz