Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 08/03/2017

Hinnoittelu ja maksut

Kun olet ostamassa tavaraa tai palvelua, sinulla on oikeus saada selkeä tieto sen kokonaishinnasta, jossa ovat mukana kaikki verot ja muut lisämaksut.

Verkko-ostosten yhteydessä sinun on selkeästi osoitettava, että ymmärrät olevasi tekemässä maksullista tilausta. Tätä varten sivustolla voi olla esimerkiksi painike, jota napsauttamalla osoitat tietäväsi tilauksen tekemisen johtavan maksuvelvoitteeseen.

Lisämaksut: kortin tai muun maksuvälineen käytöstä aiheutuvat kulut

Jos myyjä perii sinulta lisämaksuntietyn maksuvälineen, kuten luottokortin, käytöstä, tämä lisämaksu ei saa ylittää maksun käsittelyn todellisia kustannuksia.

Joissakin maissa tällaiset lisämaksut on voitu kieltää kokonaan.

Maksut lisäpalveluista

Kaikki myyjän ehdottamat maksulliset lisäpalvelut, kuten pikatoimitus, lahjapaketointi tai matkavakuutus, edellyttävät ostajan nimenomaista suostumusta.

Myyjä ei saa laskuttaa sinua näistä palveluista, jollet ole erikseen valinnut niitä. Myyjän verkkosivuilla oleva valmiiksi täytetty valintaruutu ei riitä suostumukseksi: jos sinulta on peritty maksu tällaisen ruudun perusteella, sinulla on oikeus saada rahasi takaisin.

Esimerkkitapaus

Puolalainen Ewa osti verkkokaupasta kirjoja, mutta hänen luottokortiltaan veloitettu summa oli suurempi kuin loppusumma, jonka myyjä oli ilmoittanut verkkokauppansa sivustolla.

Koska EU:n säännöt velvoittavat myyjän ilmoittamaan oikeat ja täydelliset hintatiedot ennen kuin asiakas tekee ostoksen verkossa, Ewa ilmoitti asiasta sekä kyseiselle yritykselle että Puolan viranomaisille. Viranomaisten puututtua asiaan Ewalle palautettiin osuus, joka oli veloitettu häneltä väärin perustein.

Hintasyrjintä

Kun EU-kansalainen on ostamassa tuotetta tai palveluita toisesta EU-maasta, häneltä ei saa kansallisuuden tai asuinmaan perusteella periä korkeampia hintoja kuin paikallisilta.

Joskus hintaerot voivat kuitenkin olla perusteltuja, jos ne perustuvat objektiivisiin kriteereihin eivätkä kansallisuuteen.

Esimerkkitapaus: Joskus hintaeroille on hyvä syy

Hollantilainen Bart on käymässä ystävänsä luona Saksassa ja menee uimahalliin. Häneltä peritään korkeampi maksu kuin paikallisilta. Bart pohtii, onko kyse laittomasta hintasyrjinnästä.

Tässä tapauksessa hintaero on perusteltu. Uimahalli on kunnan ylläpitämä ja sen toimintaa rahoitetaan kunnallisveroilla, joten paikkakunnan omat asukkaat ovat jo maksaneet osan uimahallin ylläpitokustannuksista ja pääsevät siksi uimaan edullisemmin.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa