Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Επικαιροποίηση : 08/03/2017

Τιμολόγηση και πληρωμές

Όταν κάνετε μια αγορά, πρέπει να διαθέτετε σαφείς πληροφορίες για την τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Αν πρόκειται για αγορές μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να αναγνωρίζετε ρητά, π.χ. πατώντας ένα κουμπί, ότι είστε ενήμερος πως κάθε παραγγελία συνεπάγεται την υποχρέωση πληρωμής.

Επιβαρύνσεις: έξοδα για τη χρήση κάρτας ή άλλου μέσου πληρωμής

Αν ένας έμπορος σάς χρεώνει επιπλέον για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής (π.χ. πιστωτικής κάρτας), η σχετική επιβάρυνση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο ίδιος για να διεκπεραιώσει την πληρωμή σας.

Σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους επιπλέον επιβαρύνσεις απαγορεύονται.

Έξοδα για πρόσθετες υπηρεσίες

Πρέπει να δίνετε ρητά τη συγκατάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληρωμή σάς ζητά ο έμπορος, π.χ. για παράδοση express, συσκευασία δώρου ή ταξιδιωτική ασφάλεια.

Ο έμπορος δεν έχει το δικαίωμα να σας επιβαρύνει για τις υπηρεσίες αυτές, εκτός αν τις ζητήσετε ρητά. Η χρήση προεπιλεγμένου τετραγωνιδίου στην ιστοσελίδα του εμπόρου δεν συνιστά συγκατάθεση εκ μέρους σας, ενώ έχετε δικαίωμα επιστροφής για κάθε πληρωμή που γίνεται με τον τρόπο αυτό.

Μια αληθινή ιστορία

Η Εύα από την Πολωνία αγόρασε βιβλία από ηλεκτρονικό κατάστημα, αλλά η πιστωτική της κάρτα χρεώθηκε με ποσό υψηλότερο από το τελικό ποσό που αναγραφόταν στην ιστοσελίδα του καταστήματος.

Δεδομένου ότι η νομοθεσία της ΕΕ υποχρεώνει τους εμπόρους να αναγράφουν ορθές και πλήρεις πληροφορίες για την τιμή των προϊόντων, η Εύα ανέφερε το γεγονός τόσο στην εταιρεία πώλησης όσο και στις πολωνικές αρχές. Μετά από παρέμβαση των αρχών, το κατάστημα τής επέστρεψε τη διαφορά.

Διακριτική μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές

Ως υπήκοος της ΕΕ, δεν πρέπει να καταβάλετε υψηλότερη τιμή όταν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες, με το αιτιολογικό της υπηκοότητας ή της χώρας κατοικίας σας.

Ωστόσο, κάποιες διαφορές τιμών δικαιολογούνται, εάν στηρίζονται σε άλλα αντικειμενικά κριτήρια πλην της υπηκοότητας.

Μια αληθινή ιστορία: ορισμένες φορές η διαφορά τιμής είναι δικαιολογημένη

Στη διάρκεια επίσκεψής του σ' ένα φίλο του στη Γερμανία, ο Μπαρτ από την Ολλανδία πήγε σε μια πισίνα. Επειδή πλήρωσε ακριβότερο εισιτήριο από τους ντόπιους, αναρωτήθηκε αν έπεσε θύμα διακριτικής μεταχείρισης.

Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά τιμής είναι δικαιολογημένη. Η πισίνα, την οποία διαχειρίζεται η τοπική αρχή, χρηματοδοτείται από τους φόρους που πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Επομένως, επειδή οι τελευταίοι συμβάλλουν στη λειτουργία της πισίνας, πληρώνουν χαμηλότερη τιμή εισόδου.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
    Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
    Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές