Navigációs útvonal

Frissítve : 20/11/2015

shopping

Árdiszkrimináció

Egységes árak állampolgárságra való tekintet nélkül

Ha Ön uniós tagország állampolgára, joga van ahhoz, hogy az Európai Unió összes tagállamában ugyanolyan áron vásárolhassa meg az ott kínált árukat és szolgáltatásokat, mint a helyi lakosok (lásd az alábbi példákat). Ez alól csak azok az esetek képeznek kivételt, amikor a felár felszámítása indokoltnak tekinthető.

A turistalátványosságok üzemeltetői néha drágább belépődíjat számítanak fel a külföldi látogatóknak, mint a helyi lakosoknak. Ez jogellenes diszkriminációnak minősül. Ha Ön hasonló helyzetbe kerül, joga van ahhoz, hogy ne fizesse ki a felárat.

Konkrét eset

Az árak tekintetében az uniós turistákat ugyanolyan elbánásban kell részesíteni, mint a helyi lakosokat.

Jogellenes diszkriminációnak minősül az is, ha például:

 • egy brit családnak ausztriai útja során az autókölcsönzőnél többet kell fizetnie az autóbérlésért, mint az osztrák állampolgároknak;
 • Olaszországban a régészeti ásatásokat felkereső német turistának magasabb belépti díjat számolnak fel, mint az olasz látogatóknak;
 • Portugáliában az ott nyaraló francia családnak többet kell fizetnie a tengerparti parkolásért, mint a helyi lakosoknak.

Ha Ön ilyen helyzetbe kerül, fontos, hogy érvényt szerezzen azoknak a jogoknak, melyek uniós polgárként megilletik. Ehhez tanácsot és segítséget kaphat English az Európai Fogyasztói Központok Hálózatától.

Indokolt árkülönbségek

Egyes esetekben az árkülönbségek indokoltnak tekinthetők. (Ez például a helyzet akkor, ha valamely termék forgalmazója a külföldi vevőknek magasabb szállítási díjat számít fel a kézbesítésért.) 

Konkrét eset

Amikor az árkülönbség indokolt

A Hollandiában élő Bart Németországba utazott, hogy meglátogassa barátját. Kinntartózkodása során a férfi elment a helyi uszodába. Az uszodában drágább jegyet kellett váltania, mint a helyi lakosoknak. Bart tudni szeretné, hogy ami vele történt, jogellenes árdiszkriminációnak minősül-e.

Bart esetében az árkülönbség indokoltnak tekinthető. Mivel az uszodát az önkormányzat működteti a helyi adókból, a helyi lakosok – adóbefizetéseik révén – eleve hozzájárulnak a létesítmény működtetéséhez, ezért alacsonyabb belépődíjat kell fizetniük.

EU-jogszabályok
 • English
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

  Ebben az esetben: a 27 uniós tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia.

  Retour au texte en cours.