Διαδρομή πλοήγησης

Επικαιροποίηση : 20/11/2015

shopping

Άνιση μεταχείριση όσον αφορά τις τιμές

Ίδιες τιμές για τους ξένους

Ως πολίτης της ΕΕ, δεν επιτρέπεται να πληρώνετε περισσότερα από τους ντόπιους για προϊόντα ή υπηρεσίες που αγοράζετε σε κάποια χώρα της ΕΕ, εκτός αν η διαφορά της τιμής είναι δικαιολογημένη (βλ. παρακάτω).

Μερικές φορές σε τουριστικά αξιοθέατα πληρώνετε περισσότερα από τους ντόπιους. Πρόκειται για αθέμιτη διάκριση και δεν πρέπει να το δεχθείτε.

Μια αληθινή ιστορία

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, οι τουρίστες από χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ντόπιοι.

Θεωρείται αθέμιτη μεταχείριση:

 • όταν, π.χ., μια οικογένεια από τη Βρετανία που επισκέπτεται την Αυστρία πληρώνει περισσότερα για την ενοικίαση αυτοκινήτου σε σχέση με τους Αυστριακούς κατοίκους,
 • όταν, π.χ., ένας Γερμανός τουρίστας υποχρεώνεται να πληρώσει περισσότερα από τους ντόπιους για να επισκεφτεί κάποιον αρχαιολογικό χώρο στην Ιταλία,
 • όταν, π.χ., μια οικογένεια από τη Γαλλία πληρώνει περισσότερα από τους ντόπιους για να παρκάρει κοντά σε παραλία κάποιας πόλης στην Πορτογαλία.

Εάν βρεθείτε κι εσείς σε παρόμοια κατάσταση, πρέπει να ασκήσετε τα δικαιώματά σας. Οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών και βοήθειας της ΕΕ English μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πότε οι διαφορές των τιμών είναι δικαιολογημένες

Ορισμένες διαφορές στις τιμές είναι δικαιολογημένες (όπως το ακριβότερο μεταφορικό κόστος για την αποστολή αγαθών σε ξένους πελάτες). 

Μια αληθινή ιστορία

Ορισμένες φορές οι διαφορές στις τιμές μπορούν να δικαιολογηθούν

Στη διάρκεια επίσκεψής του σε φίλο του στη Γερμανία, ο Μπαρτ από την Ολλανδία θέλησε να πάει στην πισίνα. Επειδή πλήρωσε περισσότερα από τους ντόπιους, αναρωτιέται αν πρόκειται για μια αθέμιτη και άνιση μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις τιμές.

Στην περίπτωση αυτή, η διαφορά στην τιμή είναι δικαιολογημένη. Η πισίνα, την οποία διαχειρίζεται η τοπική αρχή, χρηματοδοτείται από τους φόρους που πληρώνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Επομένως, επειδή αυτοί συμβάλλουν στη λειτουργία της, απολαμβάνουν χαμηλότερη τιμή εισόδου.

Νομοθεσία της ΕΕ
 • English
Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές

  Εν προκειμένω, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ + Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία

  Retour au texte en cours.