Sökväg

Uppdaterat : 26/11/2015

shopping

Information, betalning, leverans

Innan du handlar

Innan du köper en vara eller tjänst har du rätt att få tydlig, korrekt och begriplig information från försäljaren. Det gäller bland annat

  • varans eller tjänstens viktigaste egenskaper
  • det totala priset, inklusive alla skatter och avgifter
  • leveranskostnader och eventuella andra avgifter
  • betalnings- och leveransvillkor
  • säljarens identitet, postadress och telefonnummer
  • avtalets löptid.

En del av informationen behöver inte anges separat om det framgår av sammanhanget - t.ex. egenskaperna för en vara som finns på en butikshylla.

Om du köper på nätet eller av en dörrförsäljare, ska du få mer information innan du handlar - till exempel att du har rätt att ångra ditt köp. Det gäller för många köp som görs på andra ställen än i butiker.

Om du köper något på distans behöver du inte betala leveranskostnader eller andra avgifter som du inte har fått information om.

 

Exempel från verkligheten

Ewa från Polen köpte några böcker på nätet, men summan som drogs från hennes kreditkort var högre än det totalbelopp som angavs på försäljarens webbplats.

Enligt EU-reglerna måste försäljarna ange korrekta och fullständiga prisuppgifter innan en kund köper något på nätet, och Ewa rapporterade därför händelsen till både företaget och de polska myndigheterna. Myndigheterna ingrep och Ewa fick tillbaka mellanskillnaden.

 

Avtalen ska vara skrivna på ett enkelt och begripligt språk och får inte innehålla oskäliga villkor.

Bekräftelse på köp

När du har köpt något på nätet eller av en dörrförsäljare ska du få en bekräftelse på ditt köp. Bekräftelsen ska vara i pappersformat eller skickas via något annat varaktigt medium som mejl eller fax. Från en dörrförsäljare har du rätt att få en bekräftelse på papper.

Särskilda regler för mindre köp

I vissa EU-länder gäller inte ångerrätten, bekräftelse på köp och andra regler vid köp på mindre än 50 euro från dörrförsäljare.

Betalning

Avgifter för olika betalningssätt

Om en säljare tar betalt för att du använder ett särskilt betalningsmedel, t.ex. ett kreditkort, får avgiften inte vara högre än den faktiska kostnaden för att hantera din betalning. I vissa länder är sådana avgifter helt förbjudna.

Extra kostnader

Om säljaren erbjuder tilläggstjänster, t.ex. expressleverans, presentförpackning eller reseförsäkring, måste du uttryckligen godkänna de extra kostnaderna. En förkryssad ruta på säljarens webbplats räknas inte som ett sådant samtycke och du har rätt att få pengarna tillbaka för belopp som dragits på det sättet.

Leverans

Om du inte hämtar varorna med en gång, bör säljaren i regel leverera dem inom 30 dagar om ni inte har kommit överens om något annat. Säljaren ansvarar för eventuella skador på varorna tills du får dem.

Om du inte får varorna inom 30 dagar eller inom den leveranstid som ni kommit överens om, måste du påminna säljaren och förlänga leveranstiden med en rimlig period. Om säljararen t.ex. har informerat dig om att leveransen försenas med en vecka på grund av problem med leverantörerna, bör du ge säljaren en extra vecka på sig.

Om säljaren inte levererar inom den förlängda perioden har du rätt att omedelbart få pengarna tillbaka. Du behöver inte förlänga leveranstiden om säljaren vägrar att leverera eller om varan, t.ex. en bröllopsklänning, behövs vid ett visst tillfälle.

 

Om en produkt som du har köpt inom EU är defekt eller inte motsvarar vad säljaren utlovat kan du be om att få felet reparerat, byta till en felfri vara eller få pengarna tillbaka.

Kundservice

Säljare som har kundservice per telefon måste se till att samtalen inte kostar mer än ordinarie telefonsamtal. Du ska t.ex. inte behöva ringa betalsamtal för att ställa frågor eller klaga på en vara.

Offentliga samråd
    Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
    Få hjälp och råd