Navigacijska pot

Posodobitev : 26/11/2015

shopping

Nakupovanje - informacije, plačilo, dostava

Pravica do informacij pred nakupom

Preden kupite izdelek ali storitev, imate pravico do jasnih, točnih in razumljivih osnovnih informacij, ki jih mora zagotoviti trgovec. Te informacije vključujejo:

  • glavne značilnosti izdelka,
  • končno ceno izdelka, vključno z davki in vsemi stroški,
  • stroške dostave (po potrebi) in vse morebitne dodatne stroške,
  • podrobnosti o plačilu, dostavi ali izvedbi,
  • podatke o trgovcu: identiteta, fizični naslov in telefonska številka,
  • trajanje pogodbe (po potrebi).

Nekaterih podatkov ni treba izrecno navesti, če so razvidni iz konteksta, denimo značilnosti izdelka, ki so navedene na polici v trgovini.

Če blago kupujete na spletu ali od prodajnega zastopnika pri prodaji na domu, vam morajo podrobne informacije o izdelku in nakupu povedati, preden opravite nakup. Tu gre npr. za informacije o pravici do odstopa od pogodbe, ki velja za nakupe, opravljene zunaj poslovnih prostorov.

Pri takih nakupih velja spomniti, da vam ni treba plačati stroškov dostave (poštnine) ali drugih stroškov, o katerih niste bili vnaprej obveščeni.

 

Praktični primer

Poljakinja Ewa je na spletu kupila nekaj knjig, vendar je nato na izpisku kreditne kartice odkrila, da ji je trgovec obračunal višjo ceno, kot je bila prikazana ob zaključku nakupa na spletišču.

Pravila EU od trgovcev zahtevajo, da navedejo točne in popolne informacije o ceni, preden kupec opravi naročilo na spletu, zato je Ewa primer prijavila podjetju in pristojnemu poljskemu organu. Po posredovanju pristojnega organa so ji vrnili preveč plačani znesek.

 

Pogodbe morajo biti napisane jasno in razumljivo ter ne smejo vsebovati nepoštenih pogodbenih pogojev.

Potrdilo o nakupu

Če izdelek ali storitev kupite na spletu ali na domu, morate prejeti potrdilo o opravljenem nakupu. Potrdilo mora biti papirne ali druge trajne oblike, denimo elektronsko sporočilo ali sporočilo preko telefaksa. Pravico imate, da ob prodaji na domu zahtevate pisno potrdilo o opravljenem nakupu.

Posebna pravila za pogodbe majhne vrednosti

V nekaterih državah EU se pravica do odstopa od pogodbe, informacije o pogodbi in druge zakonske določbe, ki sicer veljajo za nakupe na domu, ne uporabljajo za nakupe v vrednosti do 50 evrov (ponekod je ta meja celo nižja).

Plačilo

Stroški uporabe plačilnih sredstev

Če trgovec obračuna pristojbino za uporabo določenega plačilnega sredstva, denimo kreditne kartice, to doplačilo ne sme biti višje od dejanskega stroška obdelave vašega plačila. V nekaterih državah so taka doplačila popolnoma prepovedana.

Dodatna plačila

Trgovec vam lahko ponudi dodatne storitve, denimo hitro dostavo, zavijanje darila ali turistično zavarovanje, vendar morate izrecno navesti, da se z doplačili strinjate. Vnaprej odkljukano okence na spletišču trgovca ne pomeni, da se s pogoji izrecno strinjate, zato ste v takem primeru upravičeni do povračila morebitnih doplačil, ki ste jih morali plačati zaradi takega ravnanja trgovca.

Dostava

Če izdelka po nakupu ne morete takoj odnesti s sabo, vam mora trgovec načeloma blago dostaviti v 30 dneh, razen če ste se z njim izrecno dogovorili drugače. Trgovec je odgovoren za morebitno škodo na izdelku od odprave do prejema blaga na vašem domu.

Če blaga ne prejmete v 30 dneh ali v dogovorjenem roku, morate trgovca opomniti in mu določiti dodaten, razumen rok za dostavo. Primer: če vas je trgovec obvestil, da je prišlo zaradi težav z dobaviteljem do enotedenske zamude pri dostavi, lahko rok za dostavo podaljšate za denimo en teden.

Če trgovec blaga ne dostavi niti v podaljšanem roku, ste upravičeni do takojšnjega povračila kupnine. Podaljšanje roka za dostavo ni obvezno v primeru, da trgovec zavrne dostavo ali kadar je rok nujen, denimo če kupljeno blago potrebujete za določen dogodek (npr. poročno obleko).

 

Če ima izdelek, ki ste kupili kjer koli v EU, napako oz. ni videti enako ali ne deluje kot oglaševano, ste upravičeni do popravila, nadomestnega izdelka ali do povračila kupnine (če druge možnosti niso mogoče).

Poprodajne storitve po telefonu

Trgovci, ki potrošnikom omogočajo stik prek telefona, morajo zagotoviti, da je strošek klica enak osnovni ceni rednih telefonskih klicev. Prepovedano je od potrošnikov zahtevati, da morajo za informacije ali pritožbe klicati denimo komercialne telefonske številke.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje