Cale de navigare

Actualizare : 26/11/2015

shopping

La cumpărături: informații, plăți, livrare

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra

Înainte de a cumpăra produse sau servicii dintr-un magazin, aveți dreptul de a primi din partea comerciantului anumite informații esențiale, prezentate într-un limbaj clar, corect și ușor de înțeles. Aceste informații includ:

  • principalele caracteristici ale produsului
  • prețul total, inclusiv eventualele taxe și comisioane
  • costurile de livrare (dacă este cazul) și orice alte taxe adiționale
  • modalitățile de plată, livrare sau executare
  • identitatea comerciantului, adresa geografică și numărul de telefon
  • durata contractului (dacă este cazul).

Nu este nevoie ca toate aceste informații să fie furnizate explicit, atâta timp cât pot fi înțelese din context cum ar fi caracteristicile unui produs, care sunt afișate pe un raft în magazin.

Când cumpărați on-line sau de la un comis voiajor, trebuie să vi se ofere mai multe informații detaliate înainte de a face achiziția - de exemplu, despre dreptul de a vă retrage din contract, aplicabil în cazul multor achiziții efectuate altundeva decât în magazine.

Pentru astfel de achiziții, rețineți că nu trebuie să plătiți costuri de livrare sau alte comisioane în privința cărora nu ați fost informat.

 

Caz real

Ewa din Polonia a cumpărat câteva cărți de la un comerciant on-line, dar suma care i s-a reținut de pe cardul de credit a fost mai mare decât prețul final afișat pe site-ul de internet al comerciantului.

Deoarece normele UE obligă vânzătorii să afișeze prețul corect și complet înainte de finalizarea comenzii on-line, Ewa a contactat atât compania, cât și autoritățile poloneze. După intervenția autorităților, i-a fost rambursată diferența.

 

Contractele trebuie redactate într-un limbaj clar și ușor de înțeles și nu pot conține clauze abuzive.

Confirmarea achiziției

De îndată ce ați făcut o achiziție on-line sau de la un comis voiajor, trebuie să primiți o confirmare a tranzacției. Confirmarea trebuie să fie pe hârtie sau pe alt suport durabil (e-mail sau fax). Aveți dreptul de a obține o confirmare în scris din partea comisului voiajor.

Norme speciale pentru contractele cu valoare mică

În unele țări din UE, dreptul de retragere, confirmarea contractului și alte cerințe legale aplicabile tranzacțiilor încheiate la domiciliu nu se aplică achizițiilor cu o valoare sub 50 de euro (sau uneori chiar mai mică).

Plăți

Comisioane pentru folosirea unor mijloace de plată

În cazul în care un comerciant dorește să vă perceapă o taxă pentru utilizarea unui mijloc specific de plată (de exemplu, cardul de credit), taxa respectivă nu poate fi mai mare decât costul real pe care îl suportă comerciantul pentru a procesa plata. În unele țări aceste taxe pot fi interzise în totalitate.

Plăți suplimentare

În cazul în care comerciantul dorește să vă ofere servicii suplimentare (de exemplu, livrare expres, ambalaj cadouri sau asigurare de călătorie), trebuie să vă ceară acordul explicit cu privire la acceptarea acestor plăți suplimentare. Utilizarea unei opțiuni predefinite pe site-ul comerciantului nu este echivalentă cu un acord explicit. Prin urmare, aveți dreptul la rambursarea oricăror plăți suplimentare colectate astfel.

Livrare

Dacă nu vă ridicați produsul imediat, comerciantul trebuie, în mod normal, să vi-l livreze în termen de 30 de zile, cu excepția cazului în care ați convenit asupra unei alte date. Comerciantul răspunde de eventuala deteriorare a bunurilor de la expediere până în momentul în care ajung la client.

Dacă nu primiți produsele în termen de 30 de zile sau în perioada convenită, contactați comerciantul și, dacă este posibil, extindeți termenul de livrare până la o dată rezonabilă. De exemplu, dacă vânzătorul v-a informat că livrarea este amânată cu o săptămână din cauza unor probleme cu furnizorii, luați în calcul posibilitatea de a-i acorda o săptămână suplimentară.

În cazul în care comerciantul nu livrează produsele nici în aceste condiții, aveți dreptul la o rambursare imediată. Nu trebuie să îi acordați comerciantului o prelungire dacă acesta refuză să livreze sau dacă perioada de livrare este esențială (de exemplu, în cazul produselor comandate pentru un eveniment specific, cum ar fi o rochie de mireasă).

 

Nu uitați că, atunci când un produs cumpărat oriunde în UE se dovedește a fi defect, nu corespunde descrierii sau nu funcționează corespunzător, aveți dreptul de a solicita repararea, înlocuirea sau, dacă acestea nu sunt posibile sau acceptabile, rambursarea costurilor.

Comunicarea post-vânzare prin telefon

Comercianții care pun linii telefonice la dispoziția consumatorilor trebuie să se asigure că apelurile venite din partea acestora sunt taxate ca orice alte convorbiri obișnuite. Comercianții nu au voie să îi oblige pe clienți să sune la numere de telefon cu suprataxă pentru a solicita informații sau pentru a face reclamații cu privire la produsele cumpărate.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere