Kruimelpad

Bijgewerkt : 26/11/2015

shopping

Winkelen: informatie, betaling, levering

Wat u moet weten voor u iets koopt

Voordat u een product of dienst in een winkel koopt, heeft u recht op duidelijke, juiste en begrijpelijke informatie daarover van de verkoper. Het gaat om:

  • de belangrijkste productkenmerken
  • de totale prijs inclusief belastingen en eventuele extra kosten
  • eventuele leveringskosten en andere toeslagen
  • wijze van betaling, levering of uitvoering
  • de identiteit van de verkoper, zijn zakelijk adres en telefoonnummer
  • de duur van het contract (indien van toepassing)

Een deel van deze informatie hoeft niet expliciet te worden verstrekt, zoals de kenmerken van een product dat u in de winkel kunt bekijken.

Als u een product of dienst online of van een verkoper aan de deur koopt, dan moet u vooraf gedetailleerde informatie krijgen, bijv. over de bedenktijd van 14 dagen die geldt voor de meeste aankopen die u niet in een winkel doet.

Voor dergelijke aankopen hoeft u geen leveringskosten of andere kosten te betalen als u daarvan vooraf niet op de hoogte gebracht bent.

 

Voorbeeld

Ewa uit Polen kocht boeken via internet en betaalde met haar creditcard, maar er werd meer van haar creditcard afgeschreven dan het bedrag dat op de afrekenpagina van de website van de verkoper stond.

Volgens de EU-regels zijn verkopers verplicht om de prijs correct en volledig aan de klant te tonen voordat de koop gesloten wordt. Daarom meldde Ewa deze fout bij het bedrijf en de Poolse instanties. Na bemiddeling werd het verschil terugbetaald.

 

Contracten moeten duidelijk en begrijpelijk zijn, en mogen geen oneerlijke voorwaarden bevatten.

Aankoopbevestiging

Als u online of aan de deur iets heeft gekocht, moet u een orderbevestiging krijgen, op papier, via e-mail of per fax. Als u iets aan de deur koopt, moet u een bevestiging op papier krijgen.

Bijzondere regels voor kleine contracten

In sommige EU-landen zijn de bedenktijd, transactiebevestiging en andere wettelijke bepalingen voor aankopen aan de deur niet van toepassing op transacties van minder dan 50 euro (soms minder).

Betaling

Kosten van betaling

Als een bedrijf u voor het gebruik van een specifiek betaalmiddel (bijvoorbeeld een creditcard) wil laten betalen, dan mag de vergoeding niet hoger zijn dan de werkelijke kosten van het verwerken van uw betaling. In sommige landen zijn zulke vergoedingen zelfs helemaal verboden.

Extra betalingen

Als de verkoper u aanvullende diensten wil aanbieden, bijvoorbeeld extra snelle bezorging, cadeaupapier of een reisverzekering, dan moet u de verkoper uitdrukkelijk toestemming geven voor deze extra betalingen. Een vooraf aangevinkt vakje op de website van de verkoper geldt niet als uitdrukkelijke toestemming. Heeft u onverhoopt op die manier extra kosten moeten betalen, dan heeft u recht op terugbetaling.

Levering

Als u uw bestelling niet zelf afhaalt, moet de verkoper de goederen normaal gesproken binnen 30 dagen leveren, tenzij u een andere termijn afspreekt. De verkoper is verantwoordelijk voor alle schade aan de goederen vanaf verzending tot op het ogenblik waarop u ze ontvangt.

Mocht u de goederen niet binnen 30 dagen of de afgesproken termijn ontvangen, dan moet u de verkoper daarop wijzen en een aanvullende, redelijke levertermijn voorstellen. Als de verkoper u bijv. heeft meegedeeld dat de levering een vertraging van een week heeft opgelopen vanwege problemen met zijn leveranciers, moet u overwegen die extra week te accepteren.

Indien de handelaar dan nog altijd niet levert, hebt u recht op onmiddellijke terugbetaling. U hoeft de verkoper niet meer tijd te geven wanneer hij weigert te leveren of wanneer de overeengekomen leveringstermijn essentieel is, bijvoorbeeld als de bestelde goederen op een bepaalde datum nodig zijn, zoals een bruidsjapon.

 

Als u een artikel in de EU koopt en het bij ontvangst kapot blijkt te zijn of niet aan de omschrijving voldoet, dan hebt u recht op reparatie, vervanging, of, als dat niet mogelijk is, terugbetaling.

Telefonische dienst na verkoop

De kosten van een gesprek met een telefonische klantenservice mogen niet hoger liggen dan het basistarief voor normale telefoongesprekken. Verkopers mogen niet eisen dat consumenten telefonisch contact opnemen, door bijvoorbeeld alleen maar dure telefoonlijnen beschikbaar te stellen voor vragen of klachten na verkoop.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies