Navigointipolku

Päivitetty : 26/11/2015

shopping

Ostokset: perustiedot, maksut, toimitus

Ennen ostopäätöstä annettavat tiedot

Ennen kuin ostat kaupasta tuotteen tai palvelun, sinulla on oikeus saada siitä myyjältä selkeät ja totuudenmukaiset perustiedot. Tällaisia tietoja ovat seuraavat:

  • tuotteen keskeiset ominaisuudet
  • kokonaishinta veroineen ja lisämaksuineen
  • (tarvittaessa) toimituskulut ja mahdolliset muut lisämaksut
  • maksua, toimitusta tai sopimuksen täyttämistä koskevat ehdot,
  • myyjän tiedot, käyntiosoite ja puhelinnumero
  • (tarvittaessa) sopimuksen kesto.

Osaa näistä tiedoista ei tarvitse antaa erikseen, jos ne käyvät ilmi ostotilanteessa, kun ostaja tarkastelee hyllyllä olevaa tuotetta.

Jos teet ostoksia verkossa tai ovelta ovelle -myyjältä, sinulle on annettava tarkempia tietoja ennen ostopäätöstä. Sinulle on esimerkiksi kerrottava se, että sinulla on monien tämänkaltaisten ostosten kohdalla oikeus perua sopimus.

Tällaisissa tapauksissa on hyvä muistaa, että sinun ei tarvitse maksaa toimituskuluja tai muita maksuja, joista sinulle ei kerrottu etukäteen.

 

Esimerkkitapaus

Puolalainen Ewa osti verkkokaupasta kirjoja, mutta hänen luottokortiltaan veloitettu summa oli suurempi kuin loppusumma, jonka myyjä oli ilmoittanut verkkokauppansa sivustolla.

Koska EU:n säännöt velvoittavat myyjän ilmoittamaan oikeat ja täydelliset hintatiedot ennen kuin asiakas tekee ostoksen verkossa, Ewa ilmoitti asiasta sekä kyseiselle yritykselle että Puolan viranomaisille. Viranomaisten puututtua asiaan Ewalle palautettiin osuus, joka oli veloitettu häneltä väärin perustein.

 

Sopimukset on laadittava selkeää ja helposti ymmärrettävää kieltä käyttäen eikä niihin saa sisältyä kohtuuttomia ehtoja.

Myyntiasiakirja ja tilausvahvistus

Sinulle on toimitettava vahvistus verkkokaupassa tai ovelta ovelle -myyjältä tekemästäsi ostoksesta. Vahvistus on annettava kirjallisena tai muussa pysyvässä muodossa, kuten sähköpostina tai faksina. Sinulla on oikeus saada ovelta ovelle -myyjältä kirjallinen myyntiasiakirja.

Vähäisiä ostoksia koskevat erityissäännöt

Joissakin EU-maissa kotimyyntiä koskeva peruuttamisoikeus, vahvistus sopimuksesta tai muut lakisääteiset vaatimukset eivät koske esimerkiksi alle 50 euron ostoksia.

Maksut

Maksuvälineen käytöstä aiheutuvat kulut

Jos myyjä perii sinulta lisämaksun tietyn maksuvälineen, kuten luottokortin, käytöstä, tämä maksu ei saa ylittää maksusi käsittelyn todellisia kustannuksia. Joissakin maissa tällaiset maksut on saatettu kieltää kokonaan.

Lisämaksut

Jos myyjä tarjoaa lisäpalveluita, kuten nopeampaa toimitusaikaa, paketointia tai matkavakuutusta, sinun on erikseen annettava suostumuksesi niistä koituviin lisämaksuihin. Myyjän verkkosivuilla oleva valmiiksi täytetty valintaruutu ei riitä suostumukseksi: jos sinulta on peritty maksu tällaisen ruudun perusteella, sinulla on oikeus saada rahasi takaisin.

Toimitukset

Jos et nouda tuotetta välittömästi, myyjän pitää yleensä toimittaa se sinulle 30 päivän kuluessa, ellei muusta toimitusajankohdasta ole erikseen sovittu. Myyjä on vastuussa tavaran mahdollisesta vahingoittumisesta lähetyksen ja vastaanottamisen välisenä aikana.

Jos et saa tuotetta 30 päivän tai muun yhteisesti sovitun ajan kuluessa, sinun on muistutettava myyjää ja annettava kohtuullisesti lisäaikaa tavaran toimittamista varten. Jos myyjä on esimerkiksi ilmoittanut, että toimitus viivästyy viikolla tavarantoimitukseen liittyvien ongelmien takia, on kohtuullista sallia viikko lisäaikaa toimitusta varten.

Jos myyjä ei toimita tuotetta lisäajan kuluessa, sinulla on oikeus saada välittömästi rahasi takaisin. Sinun ei tarvitse antaa myyjälle lisäaikaa, jos tämä kieltäytyy toimittamasta tavaraa tai jos sovittu toimitusajan noudattaminen on erityisen tärkeää, esimerkiksi jos tavara on tilattu erityistä tilaisuutta varten, kuten hääpuku.

 

Jos EU:n alueella ostamasi tuote on viallinen tai se ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu, myyjän on korjattava se tai vaihdettava se uuteen tai, jos tämä ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista, annettava hyvitys tuotteen hinnasta.

Puhelinpalvelut ostotapahtuman jälkeen

Jos myyjä tarjoaa kuluttajille puhelinpalvelua, puheluista saadaan veloittaa vain paikallisverkko- tai matkapuhelumaksu. Myyjä ei saa esimerkiksi vaatia kuluttajia soittamaan erityismaksullisiin palvelunumeroihin kysyäkseen tai valittaakseen ostoksestaan.

EU-lainsäädäntö
Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa