Sti

Opdateret : 26/11/2015

shopping

Shopping: information, betaling, levering

Det skal du vide, inden du køber

Før du køber varer eller tjenesteydelser i en forretning, har du ret til at modtage klare, korrekte og forståelige nøgleoplysninger fra sælgeren. Disse oplysninger skal omfatte:

  • de vigtigste produktegenskaber
  • den samlede pris inklusive skatter og afgifter
  • eventuelle leveringsomkostninger - og alle andre supplerende afgifter
  • betalings- og leveringsbetingelser
  • forhandlerens identitet, geografiske beliggenhed og telefonnummer
  • kontraktens eventuelle varighed.

Nogle af disse oplysninger skal muligvis ikke gives direkte, hvis det giver sig selv ud fra sammenhængen - f.eks. egenskaberne ved et produkt på hylden i en forretning.

Hvis du køber noget på nettet eller af en dørsælger, skal du have mere detaljerede oplysninger, inden du foretager købet - f.eks. vedrørende din fortrydelsesret fra aftalen, som gælder ved mange køb, som foretages uden for en forretning.

Ved sådanne køb skal du være opmærksom på, at du ikke har pligt til at betale eventuelle leveringsomkostninger eller afgifter, som du ikke er blevet gjort opmærksom på.

 

Sagseksempel

Ewa fra Polen købte nogle bøger fra en forhandler på nettet - men der blev trukket mere på hendes kreditkort, end der var angivet på sælgers website, da han skulle betale.

Ifølge EU's regler har forhandlere pligt til at vise korrekte og fuldstændige oplysninger om prisen, inden en kunde foretager et køb på nettet, og derfor anmeldte Ewa sagen til både forhandleren og de polske myndigheder. Efter myndighederne gik ind i sagen, fik hun tilbagebetalt differencen.

 

Kontrakter skal skrives på et klart og forståeligt sprog og må ikke indeholde urimelige kontraktvilkår.

Købsbekræftelse

Når du har foretaget et køb på nettet eller hos en dørsælger, skal du have bekræftelse på det. Bekræftelsen skal være på papir eller andet varigt medium som f.eks. mail eller fax. Du har ret til at få en bekræftelse på papir af en dørsælger.

Særlige regler for kontrakter af mindre værdi

I visse EU-lande gælder fortrydelsesretten, retten til en bekræftelse eller andre juridiske krav ved dørsalg ikke for køb af en værdi på under 50 euro (og nogle gange endnu mindre).

Betalinger

Gebyrer for anvendelse af betalingsmidler

Hvis en forhandler ønsker at opkræve gebyr for anvendelse af en bestemt betalingsform - f.eks. kreditkort - må gebyret ikke være højere, end hvad det reelt koster forhandleren at gennemføre betalingen. I visse lande kan det være helt forbudt at opkræver sådanne gebyrer.

Yderligere betalinger

Hvis forhandleren ønsker at tilbyde dig yderligere tjenester som f.eks. hurtig levering, indpakning af gaver eller rejseforsikring, skal du give vedkommende udtrykkelig samtykke til de yderligere betalinger. Særligt gælder det, at anvendelsen af felter, som på forhånd er krydset af, på en forhandlers website ikke udgør et samtykke, og du vil i det tilfælde have ret til tilbagebetaling af eventuelle udgifter, som er opstået på denne måde.

Levering

Hvis du ikke får din vare med det samme, skal forhandleren som hovedregel levere varen til dig inden for 30 dage, medmindre I specifikt har aftalt en anden leveringsdato. Forhandleren har ansvaret for eventuel beskadigelse af varen fra afsendelsestidspunktet, og indtil du modtager den.

Hvis du ikke har modtaget varen inden for 30 dage eller den aftalte periode, skal du gøre sælger opmærksom på det og give en ny rimelig frist for levering. Hvis sælger f.eks. har informeret dig om, at leveringen er forsinket med en uge pga. problemer med hans leverandør, bør du give ham en ekstra uge.

Hvis sælger stadig ikke har leveret efter den nye frist er udløbet, har du ret til at få pengene tilbage med det samme. Du har ikke pligt til at give sælgeren en forlængelse af fristen, hvis ved kommende nægter at levere, eller hvis det aftale leveringstidspunkt er afgørende, f.eks. hvis varen skal bruge til en bestemt lejlighed, eksempelvis en brudekjole.

 

Vær opmærksom på, at hvis en vare købt hvor som helst i EU viser sig at have mangler eller ikke ser ud eller fungerer som lovet, har du ret til at bede om reparation, erstatning eller, hvis dette ikke er muligt eller belejligt, pengene tilbage.

Kommunikation pr. telefon efter køb

Sælgere, som tilbyder telefonlinjer til deres kunder, skal sikre sig, at sådanne opkald ikke koster mere end den almindelige opkaldstakst. Sælgere må ikke pålægge deres kunder at ringe til f.eks. dyre telefonlinjer for at forhøre sig om eller klage over deres køb.

Offentlige høringer
    Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
    Få hjælp og rådgivning