Sökväg

Uppdaterat : 25/01/2016

shopping

Garanti och reklamation: reparation, byte eller pengarna tillbaka

Två års reklamationsrätt

Vare sig du köper en vara i en affär eller på nätet har du alltid två års reklamationsrätt enligt EU-reglerna.

Du kan också ha ett extra skydd enligt nationella regler. Kom ihåg att alla avsteg från EU-bestämmelserna alltid måste gynna konsumenten.

Om en vara som du köpt i EU inte ser ut eller fungerar som i beskrivningen, måste säljaren reparera eller byta ut varan utan kostnad, ge dig rabatt eller alla pengar tillbaka. I vissa EU-länder får du välja mellan de fyra alternativen redan från början. I andra länder kan du bara begära hel eller delvis ersättning om det inte är möjligt eller praktiskt att reparera eller byta ut varan.

Om det bara rör sig om ett litet fel, som en repa på ett cd-fodral, är det inte säkert att du kan få pengarna tillbaka.

De två åren räknas från den dag du tar emot varan. I vissa EU-länder måste du informera säljaren om felet senast två månader efter att du upptäckte det. Annars kan du förlora reklamationsrätten.

Inom sex månader efter att du tagit emot varan behöver du i princip bara visa säljaren att den är defekt eller inte motsvarar beskrivningen. Men i de flesta EU-länder måste du också själv bevisa att varan var defekt redan när du tog emot den, t.ex. på grund av dåligt material.

Säljaren är alltid ansvarig för att åtgärda defekten och i en del EU-länder har du också rätt att begära kompensation från tillverkaren.

Det europeiska konsumentcentrumet i ditt land kan ge dig mer information om dina extra rättigheter enligt nationell lag. Du kan också få hjälp med varor som du köpt i eller från ett annat EU-land.

Exempel från verkligheten

Felet märks inte alltid direkt

Mirek beställde en bärbar dator som verkade fungera bra. Men efter drygt ett år upptäckte han att den hade mindre minne än den borde ha.

Mirek hade visserligen inte märkt problemet från början, och datorn fungerade fortfarande, men felet innebar ändå att datorn inte stämde med beskrivningen eller överenskommelsen vid köpet. Han kunde därför få en del av pengarna tillbaka från affären.

 

Säljarens garanti

Många affärer eller tillverkare erbjuder dig en särskild garanti som antingen ingår i priset eller som du får betala extra för. Den extra garantin kan ge dig ett bättre skydd, men ersätter eller förkortar aldrig den tvååriga reklamationsrätt som du alltid har.

Om en affär säljer en ny produkt till dig mycket billigare för att det inte ingår någon garanti, betyder det bara att du inte har något extra skydd. Du har fortfarande två års reklamationsrätt om produkten visar sig vara felaktig eller inte stämmer med butikens beskrivning.

Exempel från verkligheten

Du har alltid minst två års reklamationsrätt

Carla köpte en hårfön och fick en sex månaders garanti från butiken.

Efter åtta månader gick den sönder, så hon gick tillbaka till butiken med den. Hon fick där höra att garantin hade gått ut och att hon inte hade rätt till ersättning.

Carla påpekade att hon hade två års reklamationsrätt enligt EU:s konsumentskyddsregler och att säljarens sexmånadersgaranti bara innebar ett extra skydd.

Begagnade varor

Begagnade varor som du köper av en säljare omfattas också av den tvååriga reklamationsrätten, men inte varor som du köper av en privatperson.

När det gäller begagnade varor kan köparen och säljaren i vissa EU-länder komma övererens om en garantid på mindre än två år, men den får inte vara kortare än ett år. Det bör du ha klart för dig innan du köper varan.

Offentliga samråd
    Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?
    Få hjälp och råd

    I det här fallet de 28 EU-länderna + Island, Liechtenstein och Norge

    Retour au texte en cours.