Navigacijska pot

Posodobitev : 25/01/2016

shopping

Garancija: popravilo, zamenjava, vračilo denarja

Brezplačna dveletna garancija (zakonsko določeni garancijski rok)

Po pravilih EU velja za nakupe v trgovini ali na spletu najmanj dveletni brezplačni garancijski rok.

Ta dveletna garancija je minimalna pravica potrošnikov. Nacionalni predpisi lahko zagotavljajo še dodatno varstvo. Dobro je vedeti, da je odmik od pravil EU možen, samo če je v korist potrošnika.

Če je izdelek, ki ga kupimo kjerkoli v EU, pokvarjen ali ni videti oziroma ne deluje tako, kot je rečeno v oglasu, ga mora prodajalec popraviti ali zamenjati brezplačno oziroma kupcu vrniti denar v celoti ali ponuditi znižano ceno. V nekaterih državah EU potrošniku takoj ponudijo na izbiro vse štiri možnosti. V drugih lahko zaprosi za polno ali delno vračilo denarja, samo kadar izdelka ni mogoče oziroma ni praktično popraviti ali zamenjati.

Vedeti je tudi treba, da do vračila denarja morda ne bomo upravičeni pri manjših napakah, kot je denimo praska na škatlici CD.

Dveletna garancija začne veljati, takoj ko prejmemo blago. V nekaterih državah EU je treba prodajalca obvestiti o napaki v dveh mesecih po prejemu blaga, drugače lahko pravica do garancije zapade.

V šestih mesecih po prejemu izdelka je prodajalcu treba samo pokazati, da je izdelek okvarjen ali da ne ustreza oglaševanemu izdelku. Toda po šestih mesecih mora kupec v večini držav EU tudi dokazati, da je bil izdelek okvarjen že ob prejemu: dokazati je na primer treba, da je okvara posledica slabe kakovosti materiala.

Za odpravo napake je vedno odgovoren prodajalec. V nekaterih državah EU lahko zahtevamo popravilo tudi od proizvajalca.

Več informacij o dodatnih pravicah, ki jih imate po domači zakonodaji, boste izvedeli na evropskem potrošniškem centru v svoji državi. Pomagali vam bodo tudi pri težavah z izdelki, ki ste jih kupili ali naročili v drugi državi EU.

Praktični primer

Neustreznost izdelka ni vedno takoj očitna

Miro je naročil prenosni računalnik, ki je povsem v redu deloval. Šele več kot leto dni po nakupu je ugotovil, da spomin računalnika ni tako zmogljiv, kot je bilo navedeno.

Čeprav ta napaka ni bila takoj vidna in čeprav je prenosnik sicer brez težav uporabljal, izdelek vseeno ni ustrezal oglaševanim ali ob nakupu dogovorjenim lastnostim. Miru je zato prodajalec odobril delno vračilo denarja.

 

Dodatne garancije (prodajalca ali proizvajalca)

Prodajalec ali proizvajalec pogosto ponudita tudi dodatno garancijo, ki je bodisi vključena v ceno izdelka bodisi je treba zanjo doplačati. Ta garancija pomeni dodatno varstvo, nikakor pa ne nadomesti ali skrajša minimalne dveletne garancije, ki vedno velja.

In podobno, kadar prodajalec proda izdelek po nižji ceni, vendar „brez garancije‟, to samo pomeni, da kupec nima dodatnega varstva. Še vedno pa lahko uveljavlja dveletno brezplačno garancijo, če se izkaže, da je izdelek okvarjen ali da ne ustreza obljubljenemu.

Praktični primer

Dodatna garancija ne more skrajšati obvezne dveletne garancije

Karla je kupila sušilec za lase s šestmesečno garancijo prodajalca.

Ko se je sušilec po osmih mesecih pokvaril, ga je odnesla nazaj v trgovino. Prodajalec ji je zatrjeval, da ni upravičena do denarnega nadomestila, ker je garancija že potekla.

Karla ga je povsem pravilno opozorila, da ima po potrošniškem pravu EU pravico do dveletne brezplačne garancije in da je garancija prodajalca ponujala le dodatne storitve.

Rabljeno blago

Minimalni dveletni garancijski rok velja tudi za rabljene izdelke, kupljene v trgovini, ne velja pa za izdelke, ki jih kupimo od posameznikov zasebno.

V nekaterih državah EU se prodajalec in kupec rabljenega izdelka lahko dogovorita o krajšem garancijskem roku, ki pa ne sme biti krajši od enega leta. Kupec mora to ob nakupu jasno vedeti.

Javna posvetovanja
    Potrebujete pomoč podporne službe?
    Pomoč in svetovanje

    V tem primeru 28 držav EU + Islandija, Lihtenštajn in Norveška

    Retour au texte en cours.