Cale de navigare

Actualizare : 25/01/2016

shopping

Garanții: reparare, înlocuire, rambursare

Garanția gratuită de doi ani (garanția legală)

Când cumpărați produse din magazin sau on-line, în baza legislației UE, aveți întotdeauna dreptul la o garanție minimă de doi ani, acordată gratuit.

Această garanție de 2 ani este un drept minim. Normele naționale din țara dumneavoastră vă pot oferi protecție suplimentară. Nu uitați că orice deviere de la normele europene trebuie să fie întotdeauna în avantajul consumatorilor.

Dacă un produs pe care l-ați cumpărat în UE nu funcționează sau nu arată conform descrierii, vânzătorul trebuie fie să-l repare sau să-l înlocuiască fără costuri adiționale, fie să vă restituie total suma plătită sau să vă acorde o reducere de preț. În unele țări din UE, vi se va oferi posibilitatea de a opta, încă de la început, pentru una dintre aceste soluții. În caz contrar, veți putea solicita o rambursare integrală sau parțială numai în cazul în care repararea sau înlocuirea nu este posibilă sau convenabilă.

Nu puteți solicita despăgubiri pentru un defect minor, cum ar fi o zgârietură pe carcasa unui CD.

Garanția de doi ani începe de îndată ce primiți produsul. În unele țări din UE, trebuie să informați vânzătorul în legătură cu o eventuală defecțiune în termen de două luni de la descoperirea acesteia, altfel, vă puteți pierde dreptul la garanție.

În termen de șase luni de la recepționarea produsului, tot ce trebuie să faceți este să îi arătați vânzătorului că acesta este defect sau nu corespunde descrierii. Dar, după șase luni, în majoritatea țărilor UE va trebui să demonstrați că defectul exista deja când ați primit produsul, arătând, de exemplu, că defectul se datorează calității proaste a materialelor utilizate.

Răspunderea pentru remedierea defectelor îi revine întotdeauna vânzătorului. În unele țări din UE, aveți dreptul de a solicita despăgubiri și din partea fabricantului.

Centrul european pentru consumatori din țara dumneavoastră vă poate da detalii cu privire la drepturile suplimentare de care beneficiați în baza legislației naționale și vă poate ajuta dacă aveți probleme cu produsele cumpărate din alte țări ale UE.

Caz real

Neconformitatea produselor nu este întotdeauna evidentă

Mirek a comandat un laptop care, la prima vedere, funcționa bine. După un an, el a descoperit însă că memoria calculatorului este mai mică decât i s-a precizat în momentul achiziționării.

Deși problema nu a fost descoperită imediat, iar laptopul era încă funcțional, Mirek i-a reproșat magazinului că produsul achiziționat nu era conform cu descrierea. Acest lucru i-a dat dreptul de a solicita o despăgubire din partea magazinului.

 

Garanția suplimentară (garanția comercială)

Magazinele sau producătorii vă pot oferi adesea o garanție comercială suplimentară, care este uneori inclusă în prețul de vânzare, iar alteori poate fi cumpărată separat. Această garanție vă poate oferi un plus de protecție, dar ea nu poate înlocui sau reduce garanția minimă de doi ani, la care aveți întotdeauna dreptul.

În mod similar, dacă un magazin vă oferă un produs nou, la un preț mai mic, fără garanție, aceasta înseamnă doar că nu beneficiați de protecție adițională. Aveți însă întotdeauna dreptul la garanția gratuită de doi ani, dacă produsul se dovedește a fi defect sau neconform cu descrierea.

Caz real

Garanția de doi ani nu poate fi redusă în urma aplicării unei garanții comerciale

Carla a cumpărat un uscător de păr cu o garanție de șase luni propusă de vânzător.

Pentru că aparatul s-a stricat după opt luni, Carla l-a dus înapoi la magazin. Vânzătoarea i-a spus că nu are dreptul de a solicita despăgubiri, deoarece garanția a expirat.

Carla i-a explicat că, în baza legislației UE privind protecția consumatorilor, beneficiază de o garanție de doi ani, iar garanția de șase luni oferită de magazin reprezintă doar o protecție adițională.

Bunuri de ocazie

Bunurile de ocazie cumpărate de la un comerciant sunt și ele acoperite de garanția minimă de doi ani. Nu este însă și cazul produselor achiziționate de la persoane private.

În cazul bunurilor de ocazie, cumpărătorul și vânzătorul pot conveni asupra unei garanții mai mici de doi ani, dar nu mai mică de un an. Acest lucru trebuie precizat clar, în momentul achiziționării bunurilor.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere

    În acest caz, cele 28 de state membre ale UE + Islanda, Liechtenstein și Norvegia

    Retour au texte en cours.