Kruimelpad

Bijgewerkt : 25/01/2016

shopping

Garantie: reparatie, ruilen, geld terug

Twee jaar garantie zonder extra kosten (wettelijke garantie)

Het maakt niet uit of u online of in een winkel koopt, volgens de EU-regels heeft u recht op twee jaar garantie zonder dat u daarvoor extra hoeft te betalen.

Dat is een minimum, misschien gelden er in uw land regels die u extra bescherming geven. Elke afwijking van de EU-voorschriften moet altijd in het voordeel van de consument zijn.

Als een product dat u in de EU heeft gekocht, afwijkt van geadverteerde versie of niet goed werkt, moet de verkoper het gratis repareren of ruilen, of u uw geld teruggeven. In sommige EU-landen mag u kiezen. Als het niet mogelijk is het artikel te repareren of te ruilen, moet u uw geld volledig of gedeeltelijk terugkrijgen.

De verkoper hoeft u uw geld niet terug te geven bij kleine beschadigingen zoals een kras op een cd-hoesje.

De garantieperiode van twee jaar begint zodra u uw artikel ontvangt. In sommige EU-landen moet u de verkoper binnen een termijn van twee maanden op de hoogte brengen van het probleem, anders verliest u soms uw recht op garantie.

Binnen zes maanden na ontvangst van uw artikel, hoeft u alleen maar aan de verkoper te laten zien dat het artikel kapot is of anders is dan geadverteerd. Maar na zes maanden moet ú in de meeste EU-landen aantonen dat het probleem al bestond bij ontvangst van het artikel en dat het bijvoorbeeld het gevolg is van het gebruik van gebrekkige materialen.

De verkoper is altijd verantwoordelijk voor de door hem verkochte producten. In sommige EU-landen kunt u ook de fabrikant aanspreken op gebreken.

Het Europese Consumentencentrum in uw land kan u meer informatie geven over extra rechten op grond van de wetgeving in uw land. Het kan u ook helpen als u een probleem heeft met een artikel dat u in een ander EU-land heeft gekocht.

Voorbeeld

U ontdekt pas later dat u iets anders heeft gekregen dan u besteld heeft

Mirek heeft een laptop gekocht. Aanvankelijk leek die goed te werken, maar meer dan een jaar na aankoop ontdekte hij dat er minder geheugen in zat dan beloofd.

Hij had dat niet meteen ontdekt omdat de laptop wel werkte, maar het was niet wat hem beloofd was en waarvoor hij betaald had. Daarom moest de verkoper Mirek een deel van het aankoopbedrag teruggeven.

 

Aanvullende garantie

Winkels of producenten bieden vaak een verlengde of uitgebreide garantie aan, al dan niet tegen betaling. Deze garantie kan u betere bescherming bieden, maar kan de minimale garantie van 2 jaar waar u altijd recht op heeft, niet beperken.

Als een winkel een product aanbiedt tegen een lagere prijs, "zonder garantie", betekent dat dan ook alleen dat u geen heeft op aanvullende bescherming. Als het product stuk gaat of niet zoals geadverteerd blijkt te zijn, kunt u de verkoper daar hoe dan ook twee jaar lang op aanspreken.

Voorbeeld

De wettelijke garantie van twee jaar blijft geldig, ook bij een aanvullende garantie

Carla kocht een haardroger met zes maanden garantie van de verkoper.

Na acht maanden ging de haardroger kapot. Carla ging ermee terug naar de verkoper, die haar zei dat de garantie was verlopen en dat ze haar geld niet terug kon krijgen.

Carla maakte daarop duidelijk dat het EU-consumentenrecht een garantie van minimaal twee jaar biedt. De garantie van zes maanden die de verkoper biedt, is alleen een aanvulling daarop.

Tweedehandsgoederen

Tweedehandsgoederen die u van een handelaar koopt, vallen ook onder de minimumgarantie van twee jaar. Maar als u goederen koopt van particulieren, op een niet-professionele basis, geldt deze garantie niet.

In sommige EU-landen kunnen koper en verkoper voor tweedehandsgoederen een een garantie van minder dan twee jaar overeenkomen, maar in geen geval minder dan één jaar. De verkoper moet dit duidelijk aangeven op het moment van aankoop.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies

    In dit geval de 28 EU-lidstaten + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen

    Retour au texte en cours.