Navigacijski put

Ažurirano : 25/01/2016

shopping

Jamstva: popravci, zamjene, povrat novca

Besplatno dvogodišnje jamstvo (pravno jamstvo)

Bez obzira na to jeste li robu kupili u trgovini ili na internetu, prema pravilima EU-a uvijek imate pravo na besplatno jamstvo tijekom najmanje dvije godine.

To dvogodišnje jamstvo vaše je osnovno pravo, a nacionalnim pravilima svoje države možete biti dodatno zaštićeni. Ne zaboravite da svako odstupanje od pravila EU-a mora biti u korist potrošaču.

Ako se proizvod koji ste kupili u EU-u pokaže neispravnim ili ne izgleda ili ne radi onako kako su ga oglašavali, prodavač ga mora besplatno popraviti ili zamijeniti ili vam vratiti puni iznos ili ponuditi sniženje. U nekim će vam državama članicama na samom početku ponuditi sve četiri mogućnosti. U protivnom ćete biti u mogućnosti zatražiti puni ili djelomični povrat samo u slučaju kada nije moguće ili prikladno popraviti ili zamijeniti proizvod.

I imajte na umu da možda nećete imati pravo na povrat novca ako je riječ o sitnom problemu kao što je ogrebotina na kutiji za CD.

Dvogodišnje jamstvo vrijedi od trenutka kada primite robu. U nekim državama članicama obvezni ste obavijestiti prodavača o pogrešci u roku od dva mjeseca nakon što je zamijetite. U protivnom biste mogli izgubiti pravo na jamstvo.

U roku od šest mjeseci od primitka robe, morate samo pokazati trgovcu da je roba neispravna ili drugačija od oglasa. No nakon šest mjeseci u većini država članica morate dokazati i da je neispravnost već postojala onda kada ste robu primili tako što, na primjer, ukažete na to da je neispravnost uzrokovana niskom kvalitetom materijala.

Trgovac je uvijek odgovoran za popravljanje neispravnosti, a u nekim državama članicama imate pravo i od proizvođača zahtijevati popravak.

Europski centar za zaštitu potrošača u vašoj zemlji može vam dati detaljnije informacije o dodatnim pravima koje imate prema nacionalnom zakonu i može vam pomoći ako imate problem s robom koju ste kupili u drugoj državi članici ili čije je porijeklo iz druge države članice.

Primjer

Nije uvijek jasno vidljivo da je roba drugačija od onoga što ste očekivali

Mirek je naručio prijenosno računalo koje je naizgled dobro radilo. Međutim više od godinu dana nakon što ga je kupio, otkrio je da ima manje memorije nego što je trebalo imati.

Iako taj problem nije odmah uočio i prijenosno računalo je svejedno radilo, nije bilo onakvo kakvim su ga oglašavali kada ga je kupio. Mirek je stoga od trgovine dobio povrat novca.

 

Dodatno jamstvo (komercijalno jamstvo)

Trgovine ili proizvođači često će vam ponuditi dodatno komercijalno jamstvo, uključeno u cijenu proizvoda ili uz dodatnu cijenu. Time će vam se pružiti bolja zaštita, ali se neće zamijeniti najmanje dvogodišnje jamstvo, koje ćete svejedno imati.

Također, ako vam trgovina proda novi proizvod jeftinije nudeći ga „bez jamstva", to samo znači da nemate dodatnu zaštitu. Još uvijek imate pravo na besplatno dvogodišnje jamstvo ako se pokaže da proizvod ima nedostatke ili da nije onakav kakvim su ga oglašavali.

Primjer

Dvogodišnje jamstvo ne može se skratiti komercijalnim jamstvom

Carla je kupila sušilo za kosu sa šestomjesečnim jamstvom prodavača.

Kada se nakon osam mjeseci pokvarilo, vratila ga je u trgovinu. Prodavač joj je rekao da je jamstveni rok istekao i da nema pravo na povrat novca.

Carla je ispravno istaknula da prema zakonodavnom aktu EU-a o zaštiti potrošača ima pravo na jamstvo od dvije godine i da se prodavačevim šestomjesečnim jamstvom nudi samo dodatna zaštita.

Rabljena roba

Rabljena roba koju kupujete od trgovca također je obuhvaćena jamstvom od najmanje dvije godine. Međutim roba koju kupujete od građana koji nisu poslovni subjekti nije obuhvaćena jamstvom.

Kad je riječ o rabljenoj robi, u nekim se državama članicama kupac i prodavač mogu dogovoriti o razdoblju jamstva kraćem od dvije godine, ali ne kraćem od godine dana. O tome bi vas trebali obavijestiti tijekom kupnje.

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje

    U ovom slučaju 28 država članica te Island, Lihtenštajn i Norveška

    Retour au texte en cours.